Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nemecko prijalo nový zákon, ktorý umožní cudzincom získať štátne občianstvo

Opozícia dnes nemala dostatok hlasov na to, aby schváleniu zákona zabránila.
Opozícia dnes nemala dostatok hlasov na to, aby schváleniu zákona zabránila. (Zdroj: Kay Nietfeld/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecký parlament v piatok schválil zákon, ktorý uľahčí cudzincom získanie nemeckého štátneho občianstva. Takisto bude povoľovať aj dvojaké občianstvo. Informuje o tom agentúra DPA.

Za návrh hlasovali poslanci koaličných strán –Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), Slobodnej demokratickej strany (FDP) a Zelených. Proti boli opoziční kresťanskí demokrati z CDU/CSU a Alternatívy pre Nemecko (AfD).

archívne video

Pozmeňovacie návrhy KDH k novele trestného zákona (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Osoby sa nemusia vzdať svojho pôvodného občianstva

Udelenie občianstva bude možné už po piatich rokoch na rozdiel od doterajších ôsmich rokov. V prípade splnenia špecifických podmienok – napríklad výnimočne dobré výsledky v škole alebo zásluhy v práci či v spoločnosti – bude udelenie v niektorých prípadoch možné už po troch rokoch. Osoby, ktoré získajú nemecké občianstvo, sa nebudú musieť vzdať občianstva rodnej krajiny. To v súčasnosti platí pre obyvateľov krajín EÚ a Nemecka, ktorí chcú mať nemecké občianstvo, na osoby z iných krajín sa to však nevzťahuje.

Poslanec SPD Gülistan Yüksel uviedol, že nemecká spoločnosť potrebuje tých viac než desať miliónov osôb, ktoré v Nemecku trvalo žijú bez občianstva. "Viac než polovica z nich žije v Nemecku dlhšie než desať rokov. Prispievajú k nášmu blahobytu. Pracujú a platia dane," povedal.

Viac o téme: PrijatieObčianstvoZákonNemeckoCudzinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu