Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Husté sneženie a poľadovica ochromili dopravu v Škandinávii i Nemecku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/DPA/Marcel Kusch)

BERLÍN - Husté sneženie a mrznúci dážď postihli v stredu oblasti severnej a strednej Európy a viedli k ochromeniu dopravy na území Škandinávie i Nemecka. Rozsiahle výpadky zaznamenali na letiskách v nórskej metropole Oslo či v nemeckom Frankfurte nad Mohanom, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Na najrušnejšom nemeckom letisku vo Frankfurte spôsobil mrznúci dážď pozastavenie všetkých štartov. Letisko sa odvolalo na nebezpečenstvo poľadovice. Niektoré štarty sa obnovili v priebehu stredajšieho popoludnia, keď mrznúci dážď ustal; zrušené boli však už stovky letov. Letisko v Osle dočasne uzatvorili po tom, čo piloti mali v dôsledku sneženia zníženú viditeľnosť. Podľa hovorkyne Ylvy Celiusovej Trulsenovej bolo množstvo snehu v kombinácii s vetrom "veľmi nezvyčajné"; uzatvorenie letiska označila za "extrémnu" udalosť.

Mrznúci dážď spôsobil viacero nehôd

Prevádzku letiska napokon obnovili ešte v priebehu stredy. Husté sneženie vo viacerých oblastiach Škandinávie viedlo k ochromeniu dopravy a dlhým kolónam na cestách a diaľniciach, ako aj meškaniu spojov verejnej dopravy, rušeniu trajektov a uzatvoreniu niektorých mostov, píše DPA. Polícia v niektorých častiach Dánska dokonca vyzvala tamojších obyvateľov, aby zostali radšej doma. Silné sneženie postihlo aj Švédsko, píše DPA. Mrznúci dážď na západe a juhu Nemecka spôsobil viacero nehôd na zľadovatených cestách.

Niektoré školy i škôlky zostali preventívne zatvorené. Štátne železnice Deutsche Bahn (DB) zrušili množstvo diaľkových spojov a oznámili, že maximálna rýchlosť, akou budú môcť rýchlovlaky ICE jazdiť, bude z preventívnych dôvodov obmedzená na 200 kilometrov za hodinu. K veľkým meškaniam a rušeniu spojov došlo aj na letisku v bavorskej metropole Mníchov i v ďalších mestách. Tri hlavné nemecké diaľnice - A4, A5 a A7 - boli v priebehu stredy v spolkovej krajine Hesensko neprejazdné v dôsledku kamiónov, ktoré uviazli v hlbokom snehu. Viedlo to k niekoľkokilometrovým kolónam smerom na severovýchod od Frankfurtu Množstvo vodičov uviazlo vo vozidlách a pomoc im poskytovali pracovníci Červeného kríža, ktorí im rozdávali teplé deky a nápoje, píše DPA s odvolaním sa na políciu.

Viac o téme: NemeckoLetiskoSnežemie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu