Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nemecká ministerka zahraničných vecí začala dvojdňovú návštevu Ázie: Začína na Filipínach

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, Pool)

MANILA - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková začala vo štvrtok krátku dvojdňovú návštevu juhovýchodnej Ázie s prvou zastávkou na Filipínach. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

Cieľom Baerbockovej cesty je pochopiť územné spory v Juhočínskom mori v súvislosti s čoraz agresívnejšou politikou Číny. Vo filipínskom hlavnom meste Manila sa má stretnúť so svojím rezortným partnerom Enriquem Manalom.

archívne video

Prezidentka na vianočnej návšteve v Dopravnom podniku Bratislava (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a podniká v tejto oblasti čoraz agresívnejšie kroky. Na morskú oblasť s rozlohou 3,5 milióna štvorcových kilometrov si robia nároky aj Vietnam, Malajzia, Brunej a Taiwan. Manila vlani v decembri obvinila čínsku pobrežnú stráž z útokov na dve filipínske zásobovacie lode. Peking obvinenia odmietol.

Oblasť široko roztrúsených útesov a ostrovov západne od Filipín a ďaleko na juh od Číny je už desaťročia predmetom sporu medzi oboma krajinami. Čína ignoruje rozhodnutie medzinárodného arbitrážneho súdu z roku 2016, podľa ktorého nemajú jej rozsiahle nároky žiadny právny ani historický základ.

Okrem geopolitických otázok sa spor týka aj rybolovu, zdrojov surovín ako ropa a zemný plyn na morskom dne a bezpečnosti námorných trás. Baerbocková počas svojej diplomatickej cesty v Manile plánuje tiež posilniť spoluprácu v oblasti kvalifikovanej pracovnej sily medzi oboma krajinami. Očakáva sa, že navštívi technické školiace stredisko, v ktorom sa vzdelávajú mechatronickí inžinieri. Podľa bilaterálnej dohodu Nemecko od roku 2013 prijalo z Filipín už približne 2500 zdravotných sestier.

Viac o téme: Návšteva NemeckoÁziaFilipínyAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu