Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čína vyzvala na ukončenie útokov na civilné lode v Červenom mori

Ozbrojené sily Spojených štátov a Británie zostrelili nad Červeným morom dve desiatky dronov a rakiet vypálených jemenskými húsíjmi.
Ozbrojené sily Spojených štátov a Británie zostrelili nad Červeným morom dve desiatky dronov a rakiet vypálených jemenskými húsíjmi. (Zdroj: TASR/AP/Ministry of Defence)

PEKING - Čína v piatok vyzvala na ukončenie útokov na civilné plavidlá v Červenom mori po ďalšom raketovom útoku jemenských povstalcov na americké plavidlo v Adenskom zálive. Informuje agentúra AFP.

Jemenskí povstalci podporovaní Iránom, tzv. húsíovia, od vlaňajšieho novembra pravidelne útočia na medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori, čo odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

archívne video

Zelenskyj v BR OSN: Ruské útoky na energetickú sieť sú zločinom proti ľudskosti (Zdroj: Facebook/Офіс Президента України )

Útoky húsíov vyústili v odvetné údery amerických a britských síl v Jemene. Viaceré veľké prepravné spoločnosti museli zároveň presmerovať svoje plavidlá okolo južného cípu Afriky, čo spôsobuje omeškania. "Vyzývame na ukončenie útokov na civilné plavidlá, aby sa zachovala plynulá preprava globálnych výrobných a dodávateľských reťazcov a medzinárodný obchodný poriadok," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Najrýchlejšie treba ukončiť vojnu

"Za najvyššiu prioritu považujeme čo najrýchlejšie ukončenie vojny v Pásme Gazy, aby sa konflikt nešíril ďalej či dokonca nevymkol spod kontroly," dodala. Húsíovia tvrdia, že útočia len na lode, ktoré majú nejakú spojitosť s Izraelom. Vzhľadom na globálnu prepojenosť medzinárodnej lodnej dopravy sú však ich útokmi postihnuté desiatky krajín sveta. 

Vysokopostavený predstaviteľ húsíov Muhammad Buchajtí v piatok pre ruský denník Izvestija uviedol, že jemenskí povstalci sú pripravení zaistiť bezpečnosť pre ruské a čínske lode plaviace sa v Červenom mori. Zopakoval tiež svoje tvrdenie, že plavba je tam bezpečná pre všetky plavidlá, ktoré nie sú nijako prepojené s Izraelom.

Vyjadril sa tak po štvrtkovej výzve čínskeho ministerstva hospodárstva na zaistenie bezpečnosti námorných ciest v Červenom mori. "Veríme, že príslušné strany budú konať v záujme regionálnej bezpečnosti a stability, ako aj medzinárodného spoločenstva," uviedol vo štvrtok hovorca čínskeho ministerstva hospodárstva Che Ja-tung.

Viac o téme: útokyLodeČínaČervené moreJemenskí povstalci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu