Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KĽDR oznámila, že vykonala skúšku podvodného systému jadrových zbraní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

PCHJONGJANG - Severná Kórea (KĽDR) v piatok oznámila, že vykonala skúšku svojho podmorského "systému jadrových zbraní" v reakcii na nedávne spoločné námorné manévre Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórei, ktoré zahŕňali použitie americkej lietadlovej lode na jadrový pohon. Informuje správa agentúry AFP.

Podľa vyhlásenia severokórejského ministerstva obrany, ktoré citovala štátna agentúra KCNA, cvičenia "vážne ohrozovali bezpečnosť" KĽDR, preto Pchjongjang v reakcii na ne "uskutočnil dôležitú skúšku svojho vyvíjaného podvodného jadrového zbraňového systému Haeil-5-23" v Japonskom mori.

archívne video

Pre nás, aj pre ďalších 48 krajín z OSN sú dôkazy o raketách z KĽDR jasné, tvrdí Valášek (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa agentúry Reuters ide o podvodné útočné drony schopné jadrového útoku. Z vyhlásenia severokórejskej agentúry však nebolo bezprostredne jasné, kedy skúška tohto systému prebehla. "Protiraketové postavenie armády (KĽDR) pod vodou sa ďalej zdokonaľuje a jej rôzne námorné a podvodné reakčné akcie budú naďalej odrádzať nepriateľské vojenské manévre námorných síl USA a ich spojencov," citovala KCNA nemenovaného hovorcu severokórejského rezortu obrany.

Spoločné námorné cvičenia

Južná Kórea, Spojené štáty a Japonsko uskutočnili od pondelka do stredy spoločné námorné cvičenia vo vodách južne od Kórejského polostrova. Reagovali tak na nedeľňajšie vypustenie hypersonickej rakety Severnou Kóreou.

Na cvičení sa zúčastnilo deväť vojnových lodí zo spomínaných troch krajín vrátane americkej lietadlovej lode na jadrový pohon USS Carl Vinson a torpédoborcov juhokórejského a japonského námorníctva. Severokórejský vodca Kim Čong-un minulý týždeň označil Južnú Kóreu za svojho „hlavného nepriateľa“ a varoval, že nebude váhať na ňu zaútočiť, ak sa Soul pokúsi proti KĽDR použiť silu.

Viac o téme: LoďJadrové zbraneUSAKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu