Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MIMORIADNE Tragický záver pátranie polície: Ženu zavraždil len 15-ročný chlapec! K činu sa priznal

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook-Policie ČR)

OLOMOUC - V Olomouci našli v utorok policajti v byte zavraždenú tridsaťosemročnú ženu. Podozrivého páchateľa dolapili v noci na stredu, ide o maloletého chlapca mladšieho ako 15 rokov. K činu sa priznal. Vzhľadom na jeho vek nechcú policajti k prípadu oznamovať bližšie informácie vrátane motívu a spôsobu vraždy a prípad bude s najväčšou pravdepodobnosťou odložený. Oznámil to dnes krajský policajný hovorca Libor Hejtman. V Olomouckom kraji ide o prvú tohtoročnú vraždu.

archívne video

V jednom z bratislavských bytov našli telo ženy bez známok života (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Po žene začali policajti pátrať v utorok podvečer po tom, čo sa na nich obrátil 40-ročný muž, ktorý postrádal svoju bývalú priateľku a mal o ňu vážne obavy. "Policajná hliadka vyrazila preveriť miesto jej bydliska v olomouckej časti Povel. Po vstupe do bytu našla 38-ročnú ženu bez známok života. Okolnosti na mieste poukazovali na podozrivé úmrtie zavinené cudzou osobou,“ uviedol krajský policajný hovorca.

Privolaní kriminalisti na základe zaistených stôp do stredajšieho rána zadržali podozrivého maloletého chlapca. K činu sa priznal. "Vzhľadom na vek podozrivého nemožno k prípadu oznamovať bližšie informácie," doplnil Hejtman. Policajti tak nechcú komentovať ani to, ako chlapec ženu zavraždil a či boli v príbuzenskom vzťahu. Podľa neoficiálnych informacií šlo o syna zavraždenej. Krajská hovorkyňa záchrannej služby Lucie Mikisková povedala, že žena utrpela rezné poranenia. Záchranári jej už na mieste pomoc neposkytovali, privolaný bol až koroner na ohliadku tela. "Išlo o mnohopočetné rezné poranenia v oblasti hlavy, bola tam veľká strata krvi," uviedla Mikisková.

Chlapec sa vzhľadom na svoj vek väzeniu vyhne, skončiť však môže v diagnostickom ústave. O osude týchto neplnoletých páchateľov rozhoduje súd. "S najväčšou pravdepodobnosťou bude prípad odložený vzhľadom na to, že osoba nie je trestne právne zodpovedná," doplnil Hejtman. V prípade, že by mal páchateľ viac ako 18 rokov, hrozilo by mu za vraždu 12 až 20 rokov väzenia. Ako mladistvému vo veku 15 až 18 rokv by mu hrozila polovičná sadzba. 

Ide o ojedinelý prípad

V štatistikách olomouckej krajskej polície je maloletý páchateľ vraždy ojedinelým prípadom. Naposledy vyšetrovali kriminalisti v Olomouckom kraji obdobný prípad v októbri 2004, keď bol zavraždený 13-ročný chlapec, ktorého telo s bodnými ranami a podrezaným krkom našli ľudia neďaleko kultúrneho domu v Hanušoviciach na Šumpersku. V súvislosti s prípadom vtedy policajti zadržali maloletého o rok staršieho školáka, išlo o spolužiaka obete.

Kriminalisti vlani v Olomouckom kraji riešili podľa informácií ČTK päť prípadov vrážd, z toho jeden mal tri obete. Ten najtragickejší sa stal vlani v apríli v osade Boňkov na Přerovsku. Útok páchateľa, ktorý nakoniec spáchal samovraždu, neprežil pár seniorov a ich pätnásťročný vnuk. Jeho matka bola zranená a skončila v nemocnici. Motívom činu bola zrejme žiarlivosť.

Viac o téme: PolíciaVraždaOlomouc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu