Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odbory verejných dopravcov v Nemecku ohlásili na piatok štrajk: Vystupňoval sa spor o mzdy a pracovné podmienky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Monika Skolimowska/dpa +++ dpa-Bildfunk +++)

BERLÍN - Odbory verejných dopravcov v Nemecku Verdi ohlásili na piatok štrajk. Týmto krokom sa vystupňoval spor o mzdy a pracovné podmienky. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Do štrajku by sa malo zapojiť viac ako 90-tisíc zamestnancov dopravných spoločností na území Nemecka, ktoré prevádzkujú autobusy, trolejbusy a metro. Nedotkne sa diaľkových a miestnych vlakových liniek spoločnosti Deutsche Bahn, ktorej zamestnanci štrajkovali minulý týždeň.

archívne video

Následkom dopravných zmien v Bratislave nastali pre cestovné kancelárie mnohé komplikácie (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Odbory sa piatkovým štrajkom snažia dosiahnuť skrátenie pracovného týždňa na 35 hodín bez krátenia mzdy. To by malo zvýšiť atraktivitu pracovných pozícií v doprave a pritiahnuť ďalších zamestnancov, uvádza podpredsedníčka odborov Verdi Christine Behleová.

Mnoho spoločností má 20 až 30 percent neobsadených pracovných pozícií. Ostatným pracovníkom to následne spôsobuje prepracovanosť, zvýšenú chorobnosť a práceneschopnosť, čo situáciu zhoršuje.

"Po celom území (Nemecka) dochádza k rušeniu autobusov a vlakov pre nedostatok zamestnancov. Niečo treba naliehavo urobiť pre zlepšenie situácie," vyhlásila Behleová. Štrajk podporila aj klimatická skupina Fridays for Future. Spoľahlivá verejná doprava je potrebná na bezpečné a lacné cestovanie do práce, za zábavou alebo domov, vyhlásila jej hovorkyňa Darya Sotoodehová.

Viac o téme: DopravaOdboryMzdyPracovné podmienkyNemeckoOdbory verejných dopravcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu