Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na základňu koaličných síl v Iraku zaútočili militanti podporovaní Iránom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tatan Syuflana)

WASHINGTON - Na základňu koaličných síl vedených Spojenými štátmi na západe Iraku zaútočili militanti podporovaní Iránom, uviedlo v noci na nedeľu centrálne velenie armády USA (CENTCOM). Pri útoku zahynul jeden príslušník irackej armády, možné sú aj obete na americkej strane. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Militanti podporovaní Iránom odpálili na západe Iraku viacero balistických rakiet na leteckú základňu Ajn al-Asad," uviedlo CENTCOM s tým, že útok sa odohral v sobotu o 18.30 h miestneho času (16.30 h SEČ). Väčšinu rakiet zlikvidovala protivzdušná obrana, no zvyšné zasiahli základňu. "Niekoľko príslušníkov amerického personálu podstupuje vyšetrenie s cieľom zistiť, či neutrpeli traumatické poranenia mozgu. Zranenia utrpel aj najmenej jeden iracký príslušník," dodalo CENTCOM.

K útoku došlo v čase prudko narastajúceho napätia v tejto oblasti. AFP pripomína, že pri sobotnom raketovom útoku v sýrskej metropole Damask zahynulo päť príslušníkov iránskych revolučných gárd. Teherán z útoku obvinil Izrael a pohrozil mu odvetou.

Útok sa zároveň odohral iba niekoľko dní po tom, ako iránske revolučné gardy vyhlásili, že zaútočili na "hlavné sídlo izraelskej rozviedky" v metropole irackého Kurdistanu Arbíl. Iracké úrady tvrdia, že pri útoku zahynuli štyria civilisti a šesť ďalších utrpelo zranenia.

Americké a koaličné jednotky v Sýrii a Iraku, ktoré tam bojujú proti džihádistom z Islamského štátu, boli od polovice októbra vystavené už desiatkam útokov. K zodpovednosti za väčšinu útokov sa prihlásilo zoskupenie ozbrojených skupín napojených na Irán zasadzujúce sa proti podpore, ktorú Spojené štáty poskytujú Izraelu vo vojne v Pásme Gazy. Washington pri viacerých príležitostiach na takéto útoky odpovedal protiúdermi. V Iraku sa nachádza približne 2500 amerických vojakov, v Sýrii približne 900.

Viac o téme: Militantiútok USAIránIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu