Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Maoisti: Kráľ sa nesmie miešať do politiky!

Bývalý kráľ Gjánédra
Bývalý kráľ Gjánédra (Zdroj: SITA)

KÁTHMANDU - Nepálski maoisti, ktorí v krajine po jej premene z monarchie na republiku preberajú moc, vo štvrtok vyzvali odchádzajúceho kráľa, aby sa nemiešal do politiky.

"Nemal by narúšať vývoj v republike, nemal by sa zapájať do kontrarevolučných aktivít," vyhlásil druhý najvyššie postavený predstaviteľ nepálskych maoistov Baburam Bhattarai. "Nechceme, aby ho kontrarevolučné sily v tomto prechodnom a citlivom období využívali ako zbraň," povedal.

Bývalý kráľ Gjánédra opustil kráľovský palác v Káthmandu v stredu večer, a presťahoval sa do bývalej loveckej chaty na predmestí hlavného mesta. Rozhodnutie zrušiť hinduistickú monarchiu bolo prijaté 28. mája ústavodarným zhromaždením, ktoré vzniklo po uzavretí mierovej dohody medzi maoistickými povstalcami a hlavnými politickými stranami.

Gjánédra sa dostal na trón v júni 2001 po palácovej masakre, pri ktorej prišla o život väčšina kráľovskej rodiny. Streľbu vtedy zahájil korunný princ pod vplyvom alkoholu a drog, pretože mu bolo znemožnené oženiť sa so ženou, ktorú ľúbil. Pri incidente zabil aj seba.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu