Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bývalý kráľovský palác sa zmenil na múzeum

Sídlo bývalého kráľa, dnes múzeum
Sídlo bývalého kráľa, dnes múzeum (Zdroj: SITA)

KÁTHMANDU - Dedičné sídlo zvrhnutého nepálskeho monarchu sa zmenilo na múzeum otvorené verejnosti, oznámili to úradné zdroje.

Horský palác v meste Gorkcha asi 120 kilometrov západne od hlavného mesta Káthmandu je miesto, odkiaľ pochádzajú predkovia bývalého kráľa Gjánéndru. On sám tu nikdy nežil, avšak pri príležitosti náboženských sviatkov palác každoročne navštevoval.

Avšak v nedeľu lídri bývalých komunistických povstalcov, ktorí minulý mesiac vyhrali voľby a vytvorili novú vládu, pricestovali do mesta Gorkcha a oznámili, že palác sa stáva múzeom otvoreným pre verejnosť.

Líder Komunistickej strany Nepálu (maoisti) Pračanda slávnostne otvoril múzeum v nedeľu. Oznámil to šéf miestnej polície Geeta Upreti. Spoli s Pračandom sa otvorenia zúčastnili aj iní vysokí vládni úradníci.

Vláda Gjánéndru bola novým, nepálskym ústavodarným zhromaždením oficiálne zrušená v stredu. O dva dni neskôr ho vláda požiadala, aby do dvoch týždňov opustil kráľovský palác Narayanhiti v Káthmandu. Od vtedy nebolo jasné, kedy presne má bývalý panovník opustiť sídlo.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu