Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V krajine zanikla monarchia

KÁTHMANDU - Politickí lídri v Nepále v stredu rozhodli o zrušení 240-ročnej hinduistickej monarchii tejto himalájskej krajiny a vyhlásili republiku.

V historickom hlasovaní, ktoré zavŕšilo mierovú dohodu medzi maoistickými rebelmi a hlavnými politickými stranami, nariadilo nové ústavodarné zhromaždenie nepopulárnemu kráľovi Gjánendrovi, aby do 15 dní opustil svoj palác, ktorý sa čoskoro premení na múzeum.

"Zbavením sa monarchie sme dnes vzdali česť obeti tisícov Nepálčanov," povedal hovorca maoistov Krišna Bahadur Mahara . Zrušenie monarchie je úspechom krajnej ľavice a znamená čerstvý začiatok pre jednu z najchudobnejších krajín sveta stále sa zotavujúcu z občianskej vojny, v ktorej zahynulo 13 tisíc ľudí.

"Nepálsky ľud bol oslobodený od storočí feudálnej tradície. Teraz sa otvorili dvere pre radikálnu sociálnu a ekonomickú transformáciu," povedal Mahara. Bývalí maoistickí povstalci, ktorí 10 rokov bojovali za odstránenie monarchie a vytvorenie sekulárnej republiky, v 601-člennom ústavodarnom zhromaždení minulý mesiac obsadili 220 kresiel.

Nepálsky národný kongres získal 110 kresiel a nepálska komunistická strana známa pod názvom Zjednotení marxisti-leninisti (UML) obsadila 103 kresiel.

Voľby boli ústredným prvkom mierovej dohody z roku 2006 medzi bývalými maoistickými povstalcami a tradičnými politickými stranami, ktorou sa skončila desaťročie trvajúca občianska vojna. Boje si vyžiadali približne 13 tisíc životov.

Gjánendra sa dostal k moci v roku 2001 po tom, ako opitý korunný princ zabil jeho brata Birendru a väčšinu kráľovskej rodiny. Nakoniec spáchal samovraždu.

Gjánendra sa síce stále teší podpore predovšetkým zo strany armády a časti vládnucej elity, no aj napriek tomu hlasovanie dopadlo v jeho neprospech.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu