Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V utorok má Fico pricestovať na návštevu Budapešti: Predseda vlády nepodporuje Orbána vo všetkých otázkach

Robert Fico a Viktor Orbán
Robert Fico a Viktor Orbán (Zdroj: vlada.gov.sk)

BUDAPEŠŤ - Predseda vlády SR Robert Fico v utorok pricestuje na pracovnú návštevu Budapešti, kde sa stretne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Okrem podpísania už známych bilaterálnych dohôd budú premiéri za zatvorenými dverami diskutovať o rôznych témach vrátane cezhraničnej spolupráce či európskych záležitostí. Uviedol to v pondelok server Blikk.hu, ktorý s odvolaním sa na analytikov poznamenal, že Fico nepodporuje Orbána vo všetkých otázkach.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó uplynulý víkend hovoril o možných témach rokovania Fica s Orbánom, v ktorom ako hlavný bod programu uviedol rozvoj cezhraničnej dopravy, a to zriadením autobusových liniek a obnovením železničných spojení prihraničných regiónov SR a Maďarska. Tie by mali pomôcť ľuďom žijúcim na oboch stranách hranice.

archívne video

Nový most medzi slovenskou obcou Vrbovka a maďarskou obcou Őrhalom (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Šéf maďarskej diplomacie tiež naznačil, že spolupráca by sa mohla rozšíriť aj na cezhraničnú zdravotnú starostlivosť o obyvateľov prihraničnej oblasti. Ďalšími témami schôdzky môžu byť európske témy. Podľa Blikku sa Ficova rétorika v určitých prípadoch podobá Orbánovej, ale v dôležitých otázkach, akými sú vojna na Ukrajine, presun zbraní či zmena rozpočtu Európskej únie už z rôznych pohnútok maďarský postoj nepodporí.

Na decembrovom summite EÚ sa Fico nepostavil na stranu Orbána v otázke začatia prístupových rokovaní medzi Bruselom a Kyjevom, ale ani v otázke veta pomoci Únie pre Ukrajinu. Na druhej strane Fico kritizoval EÚ, že chce na Ukrajinu poslať 17 miliárd eur, pričom tieto peniaze by sa dali použiť inde, napríklad na pokrytie výdavkov spojených s migráciou.

V otázke migrácie zatiaľ nedošlo k dohode mezi krajinami

Slovenský premiér v otázke migrácie zastáva postoj, že každého nelegálneho imigranta treba zadržať a deportovať alebo vrátiť do Maďarska, uvádza server. S Maďarskom však zatiaľ v tejto záležitosti nedošlo k dohode.

Ficova vláda podľa svojho legislatívneho harmonogramu plánuje zlúčiť menšinový kultúrny fond zriadený v roku 2017 s fondom podpory umenia. Národnosti, medzi ktorými je najsilnejšou práve maďarská, proti tomuto kroku protestujú.

Obe vlády odmietajú ukrajinský jazykový zákon, aj keď v prípade Bratislavy z tohto dôvodu nedošlo k takému ochladeniu vzťahov s Kyjevom, ako tomu bolo v prípade Budapešti, poznamenáva Blikk. Slovenský kabinet tiež sprísňuje reguláciu mimovládnych organizácií financovaných zo zahraničia podobne ako Maďarsko. Blikk v tejto súvislosti vyslovil obavu, že by to mohlo ohroziť aj organizácie Maďarov žijúcich na Slovensku.

Viac o téme: Návšteva PodpisDiskusiaRobert FicoMaďarskoViktor OrbánBilaterálne dohody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu