Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico sa v Budapešti zhodol s Orbánom: Odmietajú migračný pakt Európskej únie aj zrušenie práva veta

Robert Fico na návšteve v Maďarsku Zobraziť galériu (4)
Robert Fico na návšteve v Maďarsku (Zdroj: TASR/MTI/Hungarian PM’s Press Office/Vivien Cher Benko)

BUDAPEŠŤ - Slovensko a Maďarsko odmietajú migračný pakt EÚ aj zrušenie práva veta členských štátov európskeho bloku, povedal slovenský premiér Robert Fico po dnešnom stretnutí s maďarským kolegom Viktorom Orbánom v Budapešti. Orbán pred novinármi na spoločnej tlačovej konferencii doplnil, že pre obe krajiny je dôležitá suverenita. Fico tiež vyhlásil, že bude tlačiť na českého premiéra Petra Fialu, aby čo najrýchlejšie zvolal rokovanie premiérov Visegrádskej skupiny (V4).

"Odmietame formu migračného paktu, že nám bude niekto prikazovať, že buď prijmeme migrantov, alebo zaplatíme pokutu," uviedol Fico. Dodal, že štáty by mali mať možnosť samy sa rozhodnúť o forme pomoci ohľadom utečencov. Štáty EÚ a europoslanci sa v decembri po rokoch vyjednávania zhodli na pravidlách, ktoré majú priniesť efektívnejšie vybavovanie azylových žiadostí i návraty odmietnutých žiadateľov a tiež posilniť zodpovednosť všetkých krajín za zvládanie migrácie v únii.

archívne video

Predseda vlády SR Robert Fico priblížil plány na rok 2024 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Vlády v Bratislave i Budapešti majú tie isté pohľady na mnohé témy vrátane Ukrajiny či odmietania migračnému paktu EÚ, pokračoval predseda slovenského kabinetu.

"Pre obe krajiny je dôležitá suverenita. Zo strany Maďarska nemáme radosť z iniciatív z Bruselu o vytvorení superštátu a vôbec nemáme radosť z iniciatív, ktoré chcú legitimizovať nelegálnu migráciu," povedal Orbán. Vyjadril vďaku Slovensku za to, že dlhodobo vysiela svojich policajtov na juh Maďarska k ochrane jeho vonkajších hraníc schengenského priestoru voľného pohybu osôb.

Robert Fico a Viktor Orbán
Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Viktor Orbán  (Zdroj: TASR/MTI/Hungarian PM’s Press Office/Vivien Cher Benko)

Fico bude vyvíjať tlak na Fialu

Fico, ktorého s Orbánom spája odmietavý postoj k poskytovaniu vojenskej pomoci Ukrajine brániacej sa ruskej invázii, tiež povedal, že bude vyvíjať tlak na českého premiéra Fialu, aby Česko ako predsedajúca krajina vyšehradskej štvorky čo najrýchlejšie zvolalo rokovania predsedov vlád tejto skupiny. Do nej okrem Česka, Slovenska a Maďarska patrí ešte Poľsko. "Považujem za veľkú tragédiu, že V4 bola úmyselne znefunkčnená," vyhlásil Fico. Bratislava a Budapešť podľa neho odmietajú zrušenie práva veta členských štátov pri tých rozhodovaniach v inštitúciách EÚ, pri ktorých sa vyžaduje jednomyseľnosť.

Robert Fico a Viktor Orbán
Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Viktor Orbán  (Zdroj: TASR/DUNA/MTI - Vivien Cher Benko)

Z Ficovho vyjadrenia tiež vyplynulo, že Slovensko a Maďarsko s nevôľou sledujú tlak na svoje vlády zo strany únijných inštitúcií. V tejto súvislosti Fico spomenul chystanú rezolúciu Európskeho parlamentu vo veci zámerov slovenskej vlády na zmeny v trestnom zákonníku vrátane zrušenia úradu špeciálnej prokuratúry. Maďarsko je zase s EÚ v spore ohľadom dodržiavania princípov právneho štátu. Podľa Fica Orbán bojuje za národno-štátne záujmy Maďarska a Slovensko nebude súhlasiť s prípadným návrhom odobrať Maďarsku hlasovacie práva v EÚ.

Premiéri takisto podľa Fica hovorili o štruktúre biznisu v Maďarsku a SR či o nevyhnutnosti atómovej energie pre dosiahnutie energetickej sebestačnosti. "Bez toho, aby sme mali atómové elektrárne, ťažko budeme môcť garantovať občanom jednej aj druhej krajiny dostatočný a cenovo prístupný objem elektrickej energie," dodal slovenský premiér.

Robert Fico a Katalin Nováková
Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Katalin Nováková  (Zdroj: TASR/MTI/Alexander Palace)
Odmietol tiež návrhy odobrať Maďarsku hlasovacie právo v Rade EÚ. Podľa vlastných slov nesúhlasí s tým, aby nejaká členská krajina bola trestaná za to, že bojuje za svoju suverenitu a národnoštátne záujmy. Zdôraznil, že v EÚ by na takýto krok bolo potrebné jednomyseľné rozhodnutie, avšak on ho ako premiér SR nikdy nepodporí.

Zároveň vyslovil želanie, aby boli vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom založené na vzájomnej pomoci, ktorá pripomína nenávratné pôžičky. Ako jeden z príkladov takejto pomoci spomenul maďarský podiel na ochrane vzdušného priestoru Slovenska.

Vzťahy medzi krajinami nikdy neboli také ako teraz

Vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom nikdy neboli také dobré ako teraz, pretože obe krajiny sú v Európskej únii prepojené tak, že sa navzájom posilňujú z hľadiska fyzickej, ekonomickej a energetickej bezpečnosti. Povedal to predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok v Budapešti po schôdzke so slovenským premiérom Robertom Ficom.

Orbán zdôraznil, že záujmy Maďarska a Slovenska "smerujú minimálne na 99 percent rovnakým smerom" a že suverenita je pre obe krajiny dôležitá. "Zo strany Maďarska – a mám pocit, že tu existuje zhoda – nie sme spokojní s bruselskými iniciatívami budovať akýsi superštát. Vôbec nás netešia snahy legitimizovať nelegálnu migráciu. Chceme chrániť svoje hranice a rozhodovať o tom, koho pustíme do našej krajiny," podčiarkol Orbán.

Maďarský premiér sa poďakoval Ficovi za to, že slovenská polícia pravidelne pomáha pri ochrane južných hraníc Maďarska, a naznačil, že Maďarsko zas rado prispieva k ochrane vzdušného priestoru Slovenska od začiatku tohto roka. Slovenského ministerského predsedu v rámci jeho pracovnej cesty prijala aj maďarská prezidentka Katalin Nováková.

Viac o téme: Robert FicoMaďarskoBudapešťViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu