Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Hamas oznámil vo videu smrť dvoch izraelských rukojemníkov

Protestujúci ukazujú tisíce topánok, ktoré predstavujú deti zabité vo vojne medzi Izraelom a Hamasom v Gaze počas zhromaždenia na podporu Palestínčanov pred americkým veľvyslanectvom v Jakarte v Indonézii v pondelok 15. januára 2024. Zobraziť galériu (3)
Protestujúci ukazujú tisíce topánok, ktoré predstavujú deti zabité vo vojne medzi Izraelom a Hamasom v Gaze počas zhromaždenia na podporu Palestínčanov pred americkým veľvyslanectvom v Jakarte v Indonézii v pondelok 15. januára 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Tatan Syuflana)

TEL AVIV - Vojna v Pásme Gazy, ktorú Izrael začal 7. októbra v odvete za útok palestínskeho hnutia Hamas na svoje územie, potrvá ešte mnoho mesiacov. Povedal to izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stý deň bojov, ktoré sa ani dnes nezastavili. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

VIDEO Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov

Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

20:17 Dve obete a desať zranených si vyžiadal zásah izraelských jednotiek v meste Dura neďaleko mesta Hebron na Západnom brehu Jordánu. V pondelok to uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva. Informuje o tom DPA.

20:14 Palestínske hnutie Hamas v pondelok zverejnilo nové video, v ktorom oznámilo smrť dvoch izraelských rukojemníkov unesených do Pásma Gazy 7. októbra. Informuje agentúra AFP.

Na videu rukojemníčka identifikovaná v izraelských médiách ako Noa Argamaniová (26) povedala, že dvaja muži, s ktorými ju zadržiavali, boli v zajatí zabití. Nie je jasné, kedy bolo video nakrútené.

20:13 Izraelský minister obrany Joav Galant v pondelok povedal, že po skončení vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas budú v Pásme Gazy vládnuť Palestínčania. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

19:14 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres v pondelok vyzval na okamžité humanitárne prímerie v Pásme Gazy. Boje medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas už trvajú viac ako 100 dní. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

18:38 Palestínske hnutie Hamas je podľa českého prezidenta Petra Pavla "čistým zosobnením zla" a preto, že civilistom neumožňuje opustiť dotknuté územia na výzvy Izraela, nesie hlavnú vinu za civilné obete, ktoré si následné boje vyžiadajú. Povedal to po stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a ďalšími politickými predstaviteľmi.

17:53 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že v roku 2024 potrebuje 1,5 miliardy dolárov na život zachraňujúcu humanitárnu pomoc pre desiatky miliónov ľudí vrátane obyvateľov Ukrajiny a Pásma Gazy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

17:19 Americkú nákladnú loď zasiahla v pondelok pri pobreží Jemenu raketa, oznámila Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). K incidentu prišlo deň po tom, čo Iránom podporovaní jemenskí povstalci húsíovia vypálili raketu na americký torpédoborec. Informujú o tom správy agentúr AFP a AP.

17:16 Palestínske hnutie Hamas so svojím konaním v Gaze jasne postavilo do situácie teroristickej organizácie, ktorá porušuje všetky princípy, ale ukázalo tiež, že mu vôbec nezáleží na osude bežných Palestínčanov. Na tlačovom briefingu pri návšteve Izraela to dnes povedal český prezident Petr Pavel. Hamas by sa podľa neho rozhodne nemal považovať za legitímneho zástupcu palestínskeho ľudu. Česká vláda podľa Pavla vyčlenila 10 miliónov korún na humanitárnu pomoc, z toho polovicu pre palestínskych civilistov prostredníctvom Svetového potravinového programu. Druhá polovica je určená pre izraelské zdravotnícke organizácie.

16:10 Britská vláda dnes označila islamistickú skupinu Hizb at-Tahrír za teroristickú organizáciu, okrem iného kvôli tomu, že schvaľuje októbrový teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. Uviedol to minister vnútra James Cleverly, podľa ktorého bude v krajine trestná akákoľvek podpora tejto celosvetovej organizácie usilujúcej sa o vytvorenie chalífátu riadiaceho sa islamským právom. Ak návrh ministerského výnosu schváli parlament, mal by začať platiť v piatok.

15:43 Spojené štáty nemôžu vyzývať na zdržanlivosť a zároveň podporovať Izrael vo vojne v Pásme Gazy. Uviedol to v pondelok iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján, informujeme podľa správy agentúry Reuters.

13:40 Počet zranení pri možnom prejdení a bodnutí v „Ra'anana“ neďaleko „Tel Avivu“ stúpol na 19. Najmenej štyria sú vo vážnom stave. Jeden je v beznádejnom stave.

13:15 6 mučeníkov a 11 zranených pri izraelskom bombovom útoku, ktorý sa zameral na dom v štvrti Al-Zaytoun, východne od mesta Gaza.

12:28 Česko je voči Izraelu solidárne a uznáva jeho právo bojovať proti terorizmu, zároveň ho však znepokojuje nedostatočný prístup Palestínčanov k humanitárnej pomoci v Pásme Gazy. Na rokovaní s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom to v pondelok povedal český prezident Petr Pavel, informuje spravodajkyňa.

12:12 Pondelok 15. januára 2024. 101. deň brutálnej „izraelskej“ agresie v pásme Gazy: "Izraelská" okupácia spáchala 12 masakrov na rodinách v pásme Gazy, čo malo za následok 132 mučeníkov a 252 zranených za posledných 24 hodín. Množstvo obetí je stále pod troskami a na uliciach, ktoré sú nedostupné pre sanitky a tímy civilnej obrany.

11:35 Izraelského futbalistu Sagiva Jehezkela, ktorý bol zadržaný za prejav podpory izraelským rukojemníkom zavlečeným do Pásma Gazy, v pondelok súd v Turecku prepustil z väzby. Tento futbalista tureckého klubu Antalyaspor bude do súdneho procesu na slobode, informovala v pondelok agentúra AFP.

11:00 Utrpenie vysídlených ľudí pri získavaní palivového dreva na zapálenie ohňa v Rafahu južne od pásma Gazy.

10:33 Český prezident Petr Pavel priletel v pondelok dopoludnia do Tel Avivu. Sto dní po začiatku konfliktu v Pásme Gazy sa stretne s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom, premiérom Benjaminom Netanjahuom a ďalšími politickými predstaviteľmi Izraela. V pláne má tiež stretnutie s rodinami rukojemníkov, ktorých vlani v októbri unieslo palestínske militantné hnutie Hamas. Na základe správy stanice ČT24 o tom informuje spravodajkyňa v Prahe.

10:00 Turecké úrady zadržali izraelského hráča futbalového klubu Antalyaspor Sagiva Jehezkela, ktorý v nedeľu počas zápasu prejavil podporu izraelským rukojemníkom zadržiavaným palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Jehezkel je teraz tureckými úradmi vyšetrovaný pre podozrenie z "podnecovania k nenávisti".

9:22 Ministerstvo zdravotníctva riadené palestínskym militantným hnutím Hamas v pondelok informovalo, že pri izraelských útokoch na Pásmo Gazy prišlo v noci o život vyše 60 Palestínčanov. Informuje agentúra AFP.

9:15 Vojaci IDF pokračujú v operáciách v Gaze: Severná Gaza- jednotky IDF nasmerovali lietadlo IAF, ktoré zneškodnilo 5 teroristov, ktorí sa pokúšali nájsť zbrane. Khan Yunis - Lietadlo IAF zasiahlo vozidlo a zneškodnilo teroristov, ktorí nabíjali zbrane.

8:35 Austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová v pondelok vyzvala na trvalé humanitárne prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Urobila tak pred odchodom na svoju cestu po krajinách Blízkeho východu. Informuje správa agentúry DPA.

7:45 Okupácia pokračuje v demolácii domu prepusteného väzňa Saleha Abu Saleha v oblasti Al-Marj v meste Qalqilya pod zámienkou výstavby bez povolenia.

7:00 Rafah, južná Gaza.

6:25 Veľké ničenie spôsobené pokračujúcou okupačnou agresiou v oblasti Zarqa, západne od Jabalia al-Balad, severne od pásma Gazy.

6:00 Čína požaduje zvolanie rozsiahlej medzinárodnej mierovej konferencie, ktorá by sa zaoberala ukončením vojny v Pásme Gazy, a chce tiež stanovenie konkrétneho časového rámca vzniku palestínskeho štátu. Informuje o tom dnes agentúra Reuters. Server listu The Times of Israel zase napísal, že americký prezident Joe Biden v nedeľu zdôraznil, že sa Spojené štáty naďalej snažia pomôcť zadržiavaným izraelským rukojemníkom.

Čínsky minister zahraničia Wang I sa ku konfliktu na Blízkom východe vyjadril po rokovaniach v Káhire. Povedal, že vojna vedie z masívneho počtu nevinných obetí, čo spôsobuje vážne humanitárne katastrofy. Infraštruktúra Gazy bola podľa neho úplne zničená, kvôli čomu milióny ľudí sotva prežívajú.

Vojnu vyhrajú

"Túto vojnu vyhráme. Potrvá to veľa mesiacov. Preto dnes predkladáme vojnový rozpočet, "povedal Netanjahu pred zasadnutím vlády, ktorá má schvaľovať úpravy tohtoročného rozpočtu kvôli vojne. "Robíme všetko preto, aby sme ich dostali domov," odkázal Netanjahu príbuzným unesených. Niektorí z nich tomu však neveria.

Na demonštráciách v Tel Avive premiérovi dnes aj v sobotu niektorí odkázali, že chcú mier. "Zastavte vojnu, dosť už, privezte nám našich milovaných domov!" povedal dnes jeden z príbuzných dvoch unesených. "O akom víťazstve to hovorí? Keď sa na nás vykašľali, "posťažovala sa podľa denníka Haarec Liš Miranová, ktorej partner je stále držaný Hamásom v Gaze.

Viac o téme: IzraelPalestínaGazaBenjamin NetanjahuVojnaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu