Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

MIMORIADNY ONLINE Rusko by mohlo zaútočiť na niektorú z krajín NATO: Po dronovom útoku horí ropný sklad v Brianskej oblasti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Ohad Zwigenberg))

DAVOS - Ukrajine sa podarilo vyslať dron až do blízkosti severného ruského mesta Petrohrad, vyhlásil vo štvrtok vo švajčiarskom Davose ukrajinský minister strategického priemyslu Olexandr Kamyšin. Informuje agentúra DPA. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 694

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 694 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:53 Ukrajinská vláda vyčlenila na opevnenia rekordných 466 miliónov dolárov. Úlomky z útoku dronu spôsobili požiar v ropnom sklade v Brjanskej oblasti. Rusko vyvíja lacnejšiu verziu dronu Shahed.

21:23 Zadržaní po nových protestoch v ruskej republike Baškirsko. V hlavnom meste Ruskej republiky Baškirsko sa 19. januára konali nové demonštrácie na protest proti uväzneniu obľúbeného miestneho aktivistu za práva.

20:52 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva: Ruské letectvo je po zničenom lietadle A-50 opatrnejšie. Po zničení špionážneho lietadla A-50 začalo ruské letectvo prevádzkovať ďalšie lietadlo tohto modelu v bezpečnejšej oblasti, ďalej na východ od Ukrajiny, uviedlo ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva vo svojej správe z 19. januára.

20:02 Súd povolil zadržanie posledného podozrivého v prípade podnikateľa Hrynkevycha.

19:36 Ukrajina spĺňa 3 zo 4 dodatočných odporúčaní EÚ. Štvrtý bod, návrh zákona o lobingu, podporil parlament v prvom čítaní, poznamenal premiér na rokovaní vlády 19. januára.

19:07 Vyše 1000 ľudí sa v piatok zhromaždilo v ruskej autonómnej oblasti Baškirsko a pokračovali v sérii protestov, ktoré spustilo odsúdenie a uväznenie miestneho aktivistu Faila Alsynova. Kremeľ tak má nový problém, píše tlačová agentúra AP.

18:50 Rusko v piatok vyzvalo predstaviteľov hnutia Hamas, aby prepustili všetkých rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy. Humanitárnu situáciu v tejto enkláve označilo za katastrofálnu. Informuje agentúra AFP.

18:26 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa stretne so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmytrom Kulebom 29. januára v Užhorode. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca v Budapešti.

18:07 Rusko si v piatok predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Moskve a tlmočilo mu oficiálnu sťažnosť. Odôvodnilo ju "narastajúcim zapojením" Francúzska do konfliktu na Ukrajine, informuje o tom agentúra AFP.

17:31 Trojica baltských krajín sa v piatok dohodla, že na svojich hraniciach s Ruskom a Bieloruskom vybudujú nové obranné zariadenia. Dôvodom je bezpečnostná hrozba spojená s ruskou inváziou na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP.

17:18 Ruská prokuratúra v piatok žiadala takmer 30 rokov väzenia pre Darju Trepovovú, obvinenú zo zabitia ruského provojnového blogera Vladlena Tatarského vlani v apríli, keď vybuchla bomba v kaviarni v Petrohrade. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

16:58 Ruský útok na Cherson zabil 1 civilistu, 1 zranil.

16:32 Ruské lietadlo včasnej výstrahy "takmer určite" po ukrajinskom útoku explodovalo a zrútilo sa do Azovského mora pri Krymskom polostrove, uviedlo v piatok britské ministerstvo obrany. Informuje o tom portál britskej televízie Sky News.

15:51 Rumunskí demonštranti odblokovali jeden priechod na hraniciach s Ukrajinou.

15:04 Ruský súd v piatok odsúdil 61-ročného bývalého pilota leteckej spoločnosti na viac ako osem rokov väzenia za to, že údajne plánoval vstúpiť do ukrajinskej armády. Informuje o tom agentúra AFP.

14:56 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok vyzval Západ, aby obmedzil výrobu zbraní v Rusku a vyhlásil, že až 95 percent zahraničných súčiastok, ktoré nájdu v ruských zbraniach na Ukrajine, pochádza zo západných krajín. Informuje o tom agentúra AFP.

13:59 Detskí psychológovia z Ukrajiny si počas dvojdňového workshopu v Bratislave vymieňajú informácie a skúsenosti so slovenskými odborníkmi z bratislavskej detskej onkológie. Hlavnou témou je trauma a post-trauma u detí s rakovinou. Informovala o tom Zuzana Fedorová z neziskovej organizácie Deťom s rakovinou, ktorá pomohla s organizáciou a financovaním workshopu.         

13:15 V Kyjeve neznáma osoba vyhodila granáty vo vrecku do koša.  Nebezpečný nález bol zaznamenaný v okrese Svyatoshinsky.

12:33 Rusom sa stále nepodarilo uhasiť požiar ropného skladu v Klinci v Brjanskej oblasti. Teraz sa požiarna plocha rozrástla na 1 tisíc metrov štvorcových, horia všetky štyri nádrže s benzínom. Na miesto už dorazil aj požiarny vlak.

12:00 „Ruský dobrovoľnícky zbor“ tvrdil, že vykonal raziu v Suzemskom okrese Brjanskej oblasti Ruskej federácie.

11:15 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 19. januáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:15 Nemecký minister obrany Boris Pistorius v piatok varoval pred rozšírením ruskej vojny na Ukrajine do susedných štátov. K prípadnému ruskému útoku na niektorú z krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) by však podľa neho mohlo dôjsť najskôr o päť rokov. Informuje správa agentúry DPA.

9:40 V ruskej Brianskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou začal v piatok horieť ropný terminál, na ktorý zaútočil ukrajinský dron, uviedol tamojší gubernátor Alexander Bogomaz.Informuje podľa správy agentúry AFP.

9:00 Prvé vzdušné víťazstvá F-16 na Ukrajine budú už tento rok - Kuleba."Prípravy na prvý letecký útok, ktorý majú vykonať F-16 v ukrajinskom vzduchu, prebiehajú podľa plánu. Pripravujú sa piloti, inžinieri, infraštruktúra."

8:35 V Zakarpatsku sa štyria Ukrajinci pokúšali dostať do Maďarska na gumovom člne, - Štátna pohraničná stráž Ukrajiny Zadržala ich ukrajinská pohraničná stráž

7:45 Americký Senát môže budúci týždeň prevziať bezpečnostný balík na hranici Ukrajiny, ako oznámil Mitch McConnell, vodca republikánov v Senáte, podľa The Hill.

7:25 Rusko ostreľovalo 2 komunity v oblasti Sumy. Ruské sily osemkrát ostreľovali Sumskú oblasť, pričom 18. januára strieľali na dve komunity pozdĺž hranice, informovala vojenská správa Sumskej oblasti.

6:30 ISW: Rusko a Stredoafrická republika rokujú o umiestnení ruskej vojenskej základne. Rusko rokuje so Stredoafrickou republikou o zriadení ruskej vojenskej základni v krajine s cieľom ďalej uplatňovať vplyv v regióne, napísal Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojom hodnotení z 18. januára.

6:00 Výpadok na Kryme: Okupovaný Sevastopol je bez napájania. Podľa spoločnosti „Sevstar“ vypadla elektrina vo viacerých okresoch Krymu.

Nepriateľ má dôvod obávať sa

 "Áno, túto noc (na štvrtok) sme zasiahli cieľ a ten objekt letel presne 1250 kilometrov," povedal ukrajinský minister Kamyšin, zodpovedný za výzbroj, počas verejnej diskusie na stretnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose. Použitý dron vyrobila Ukrajina a stál v prepočte niečo vyše 320 eur, povedal pre tlačovú agentúru Interfax-Ukraine.

Ukrajinské médiá už predtým informovali o útoku na sklad paliva v prístave severoruského mesta Petrohrad, ktoré má vyše milión obyvateľov, a odvolali sa na zdroje vo vojenskej spravodajskej službe. Podľa ruských zdrojov boli včas zachytené tri drony a nespôsobili žiadnu škodu. 

Hovorca ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Andrij Jusov v televízii hovoril o novej schopnosti použitej zbrane a jej dosahu. "Nepriateľ má dôvod obávať sa o svoje vojenské zariadenia v Petrohrade a v Leningradskej oblasti," povedal. Ukrajina sa bráni proti invázii Ruska už takmer dva roky. Čoraz viac už útočí na ciele v Rusku.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu