Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Turecko v reakcii na zabitie vojakov útočilo na kurdské pozície v Iraku a Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

ANKARA - Turecko v noci na sobotu podniklo vzdušné nálety na takmer 30 "teroristických cieľov" na severe susedného Iraku a v Sýrii. Išlo o odvetné útoky za zabitie deviatich tureckých vojakov na území Iraku, informovalo turecké ministerstvo obrany, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

"Letecké operácie sa zamerali na teroristické ciele v regiónoch Metina, Hakurk, Gara a Qandil" v Iraku, uviedla Ankara, ale nešpecifikovala zasiahnuté oblasti na území Sýrie. Turecké ministerstvo obrany spresnilo, že pri náletoch zahynulo mnoho "teroristov". Nálety cielili na 29 pozícii vrátane jaskýň, úkrytov a ropných zariadení, ktoré podľa Ankary patrili Strane kurdských pracujúcich (PKK) a kurdským Oddielom ľudovej sebaobrany (YPG) na severe Sýrie.

Zadržaných bolo 113 ľudí

Oddiely YPG sú ústredným prvkom koalície vedenej Spojenými štátmi v boji proti extrémistickej skupine Islamský štát, vysvetľuje AFP. Deväť tureckých vojakov zahynulo pri piatkových potýčkach, ktoré vypukli po pokuse o vniknutie do vojenskej základne nachádzajúcej sa severne od irackého mesta Metina. Počet mŕtvych bol pôvodne stanovený na päť. Pri zrážkach zahynulo aj 15 útočníkov, uviedla Ankara. V súvislosti s útokmi na turecké jednotky zvolal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na sobotu v Istanbule mimoriadne bezpečnostné schôdzky.

Medzičasom turecký minister vnútra Ali Yerlikaya na sociálnej sieti X informoval, že pri raziách naprieč krajinou bolo v sobotu zadržaných 113 ľudí pre podozrenia z napojenia na PKK, ktorú Turecko, USA a EÚ považujú za teroristickú organizáciu. Oddiely YPG považuje Ankara za jej odnož. Ankara pravidelne podniká na juhovýchode Turecka aj v severnom Iraku vojenské operácie proti PKK, ktorá zase útočí prevažne na príslušníkov tureckých bezpečnostných síl, niekedy však aj civilistov. V desaťročia trvajúcom konflikte PKK s Ankarou už prišli o život tisícky ľudí.

Viac o téme: VojaciTureckoSýriaIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu