Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNY ONLINE Podľa ministerstva zdravotníctva vo vojne zomrelo už viac ako 23-tisíc ľudí

Izraelská vlajka je položená na hromade ohorených vozidiel, ktoré zhoreli pri krvavom cezhraničnom útoku militantov Hamasu 7. októbra pri meste Netivot na juhu Izraela v nedeľu 7. januára 2024. Zobraziť galériu (3)
Izraelská vlajka je položená na hromade ohorených vozidiel, ktoré zhoreli pri krvavom cezhraničnom útoku militantov Hamasu 7. októbra pri meste Netivot na juhu Izraela v nedeľu 7. januára 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

TEL AVIV - Mnoho humanitárnych konvojov neuspeje v snahe doručiť pomoc do Pásma Gazy. Upozornil na to dnes Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA), podľa ktorého snahy často stroskotajú na izraelských úradoch. Za prvých 11 dní roka sa podarilo na sever Pásma Gazy dostať len päť z plánovaných 24 humanitárnych konvojov, tvrdí OCHA.

Naživo z Gazy

VIDEO: Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov:

Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:42 Medzinárodný súdny dvor nemôže zabrániť Izraelu poraziť Hamas v Gaze, povedal premiér Benjamin Netanjahu na tlačovej konferencii v sobotu večer.

21:12 Izraelský občan žijúci v Gruzínsku zomrel v piatok po tom, ako sa nakazil maláriou pri práci v Afrike, informovali v sobotu večer izraelské médiá.

20:45 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu vyhlásil, že nikto nezabráni Izraelu dosiahnuť víťazstvo vo vojne proti militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra AFP.

20:28 Podľa Steffena Hebestreita, hovorcu nemeckej federálnej vlády, Nemecko zasiahne v mene Izraela ako tretia strana na pojednávaní Medzinárodného súdneho dvora o genocíde proti Izraelu.

19:53 Predstaviteľ Hamasu sa v sobotu poďakoval Kataru za zaslanie liekov do pásma Gazy "vo svetle mnohých rizík, ktoré ohrozujú životy Palestínčanov".

19:10 Je to už 100 dní, čo Hamas uniesol takmer 250 izraelských občanov a odviedol ich do Gazy. 121 sa vrátilo a svedectvá sa počúvajú len veľmi ťažko.

18:52 Izraelská armáda v sobotu uviedla, že zváži umožnenie návratu palestínskych civilistov vysídlených zo severného pásma Gazy, ak sa domnieva, že v boji s Hamasom im nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

18:27 Tisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc britskej metropoly Londýn, aby vyjadrili podporu Palestínčanom v Pásme Gazy. Na priebeh akcie dohliadalo približne 1700 policajtov. Informuje o tom agentúra AFP.

18:20 Drony, dánske pouličné gangy: Ako Hamas plánoval zaútočiť na izraelských civilistov po celom svete. Bezpečnostné služby v Dánsku a Nemecku zatkli rozsiahlu sieť agentov Hamasu v Európe.

17:53 Minister zdravotníctva Uriel Busso v sobotu večer vyzval na zvýšenie rozpočtu svojho ministerstva pred nedeľným hlasovaním o upravenom rozpočte z obdobia vojny na rok 2024.

16:52 V sobotu na námestí Hostages Plaza v Tel Avive odhalili 30-metrovú expozíciu tunela. Výstava bola otvorená pred špeciálnym zhromaždením pri príležitosti 100 dní zajatia v Gaze.

16:21 Podľa piatkovej správy CIA poskytuje Izraelu informácie o vysokopostavených vodcoch Hamasu a umiestnení zostávajúcich rukojemníkov, ktorých teroristická organizácia uniesla v Gaze.

15:49 Izrael informoval Egypt o svojich plánoch začať vojenskú operáciu zameranú na opätovné získanie kontroly nad kľúčovým koridorom Philadelphi v južnom pásme Gazy, informoval v sobotu denník Wall Street Journal.

15:25 Stíhačky izraelských vzdušných síl v sobotu pokračovali v útokoch na teroristickú infraštruktúru Hizballáhu v južnom Libanone, uviedla IDF po raketovom paľbe na severné izraelské pohraničné mestá.

15:00 Londýnska metropolitná polícia umiestnila 1700 policajtov do služby na propalestínskych protestoch.

14:41 Raketová paľba z pásma Gazy mieri na južné pohraničné mestá Ašdod. Húsíovia: Útoky USA nemajú žiadny vplyv na útoky na lode pridružené k Izraelu.

14:02 Židovský americký komik Gianmarco Soresi sa stal virálnym po improvizovanej realizácii počas komediálnej show, keď sa jeho prekladateľ do amerického znakového jazyka podpísal slovom „nacista“.

11:54 Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládané Hamasom v sobotu uviedlo, že počas 99 dní vojny s Izraelom zahynulo na tomto území najmenej 23.843 ľudí. Informuje o tom agentúra AFP.

7:19 Iba päť z 24 naplánovaných dodávok humanitárnej pomoci sa podarilo úspešne zrealizovať na severe Pásma Gazy za prvých jedenásť dní roku 2024, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

6:03 Spojené štáty vykonali v sobotu nadránom ďalší vojenský úder voči radarovej stanici v jemenskom hlavnom meste Saná, ktorá ohrozovala medzinárodnú lodnú dopravu v Červenom mori. Informovala o tom agentúra AP.

Väčšinu humanitárnych konvojov na sever Pásma Gazy nepustia izraelské úrady

Izraelské úrady odmietli niekoľko plánovaných dodávok určených na doplnenie zásob liekov a ďalšieho materiálu v meste Gaza, uviedol dnes OCHA. Ďalšie snahy o doručenie pomoci podľa neho stroskotali kvôli tomu, že boli konvoje príliš dlho zdržiavané na izraelských kontrolných stanovištiach alebo dohodnutými trasami nebolo možné prejsť. Nemocnice na severe palestínskeho územia preto nemajú dostatok materiálu na ošetrenie chorých a ranených, uviedla OCHA. Ďalšie konvoje mali ľuďom dodať okrem liekov aj potraviny, pitnú vodu a ďalšie životne dôležité tovary.

Izraelskí vojaci z delostreleckej jednotky ukladajú tankové granáty v priestore na hranici medzi Izraelom a Gazou na juhu Izraela v pondelok 1. januára 2024.
Zobraziť galériu (3)
Izraelskí vojaci z delostreleckej jednotky ukladajú tankové granáty v priestore na hranici medzi Izraelom a Gazou na juhu Izraela v pondelok 1. januára 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že na severe Pásma Gazy stále žije 300.000 až 400.000 ľudí. "Každý deň bez pomoci vedie k úmrtiam a pre státisíce ľudí na severe Pásma Gazy znamená utrpenie," uviedla OCHA. Zástupca generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths dnes varoval, že situácia sa podstatne horší aj na juhu Pásma Gazy a že Izrael čoraz častejšie bombarduje aj oblasti, kam sa zo severu premiestnili civilisti utekajúci pred vojnovou vŕtavou, napísala agentúra Reuters. Podľa neho Izrael svoju ofenzívu v Gaze vedie takmer bez ohľadu na to, aký dopad bude mať na civilné obyvateľstvo, a dokazujú to aj útoky na humanitárnu infraštruktúru OSN.

Izraelská ofenzíva je odvetou za teroristický útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili na 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a asi 240 ďalších uniesli do Pásma Gazy. Odvetné izraelské údery podľa Hamasu zabili vyše 23.000 Palestínčanov. Tento údaj zahŕňa civilistov aj palestínskych radikálov, niektorí ho spochybňujú, podľa viacerých expertov ale údaje zrejme viac-menej zodpovedajú skutočnosti.

Viac o téme: IzraelGazaVojnaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu