Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

MIMORIADNY ONLINE Vojna v Pásme Gazy potrvá ešte mnoho mesiacov, povedal Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

TEL AVIV - Izraelská vláda v sobotu uviedla, že palestínska militantná skupina Hamas plánovala teroristické útoky v Európe. Jedným z cieľom malo byť údajne aj izraelské veľvyslanectvo v Štokholme. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Naživo z Gazy

VIDEO: Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov:

Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:35 Médiá spájané s jemenskými povstalcami Húsíami v nedeľu uviedli, že Spojené štáty a Británia vykonali v nedeľu ďalšie útoky na nimi ovládané územie v Jemene. Nemenovaný americký vojenský predstaviteľ to však poprel, informuje správa agentúry AFP. Húsíovia pritom uvádzajú, že tieto útoky podnikajú v reakcii na vojnu Izraela a palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy.

21:15 Mnohí rukojemníci, ktorých palestínski militanti uniesli začiatkom októbra pri útoku na Izrael a zavliekli ich do Pásma Gazy, boli pravdepodobne zabití. Oznámil to v nedeľu hovorca ozbrojeného krídla hnutia Hamas Abú Ubajdá, ktorý zodpovednosť za to pripísal izraelskému vedeniu. Informuje správa agentúry AFP.

20:30 Izraelské sily dnes spustili paľbu a zamerali sa na vysídlených obyvateľov, ktorí dostávajú pomoc, čo malo za následok straty a zranenia medzi nimi.

19:56 Bomba brigády al-Qassam obsadila Asdod raketovou paľbou v reakcii na sionistické masakry proti civilistom.

19:35 Stovky propalestínskych aktivistov protestovali v nedeľu pred britskou vojenskou základňou Akrotiri na Cypre. Protest sa konal po tohtotýždňových útokoch Spojených štátov a Británie proti Iránom podporovaným povstalcom husíov v Jemene. Informuje správa Reuters a AFP. Mnohí mali so sebou plagáty, na ktorých žiadali o okamžité prímerie v Pásme Gazy, kde začiatkom októbra vypukla vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

19:00 Podľa správ Axios: Biden je frustrovaný zo spôsobu, akým Izrael viedol vojnu, a jeho trpezlivosť dochádza.

18:18 Tisíce osadníkov demonštrujú v Tel Avive, aby požadovali dohodu o prepustení sionistických väzňov zadržiavaných odporom.

17:45 Egypt a Čína pozorne sledujú udalosti v Červenom mori, pričom je podľa nich dôležité zaistiť bezpečnosť tamojšej lodnej dopravy. Obe krajiny to v nedeľu uviedli v spoločnom vyhlásení, informuje správa agentúry Reuters. Obe krajiny vo vyhlásení tiež vyjadrili obavy z rozšírenia konfliktu v regióne a poukázali na snahy o zastavenie útokov v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

17:11 Vojna v Pásme Gazy, ktorú Izrael začal 7. októbra v odvete za útok palestínskeho hnutia Hamas na svoje územie, potrvá ešte mnoho mesiacov. Povedal dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stý deň bojov, ktoré sa ani dnes nezastavili. 

16:40 Izraelské armádne rádio: Raketa bola zachytená v Ašdode a 5 spadlo na otvorené priestranstvá.

15:50 Okupácia zničila mešity na severe Gazy.

15:00 Na severe Izraela blízko hraníc s Libanonom dnes zomrel pri útoku libanonského hnutia Hizballáh 40-ročný muž a jeho asi 70-ročná matka, informoval denník Haarec. Podľa izraelskej armády vypálil Hizballáh na túto oblasť dnes niekoľko striel, z ktorých jedna zasiahla obec Juval a ostatné dopadli do neobývanej oblasti. 

14:30 Okupačné bojové lietadlá podnikli sériu násilných náletov na mesto Beit Hanoun v severnom pásme Gazy.

14:05 100 dní brutálnej „izraelskej“ agresie v Pásme Gazy, počas ktorej okupácia úmyselne vyhladila obytné štvrte spolu s ich rodinami.

13:42 Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v nedeľu na návšteve Egypta vyzval na vytvorenie jednotného palestínskeho štátu a na prímerie v Pásme Gazy, kde už sto dní trvá vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

12:19 Po včerajších propalestínskych protestoch boli zamestnanci Bieleho domu evakuovaní. Informuje o tom spravodajská stanica Fox News.

12:19 V izraelskom meste Haifa došlo k silnému výbuchu v reaktore ropnej rafinérie "Carmel Olivens". Informuje sa o začiatku evakuácie ľudí z rafinérie.

10:37 Izraelská armáda dnes oznámila, že za posledný deň zabila 14 členov palestínskeho hnutia Hamas, z toho deväť leteckými údermi a päť tankovým ostreľovaním v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, uvádza server The Times of Israel (ToI). Na severe oblasti v meste Bajt Lahíja armáda podľa vyhlásenia našla a zneškodnila niekoľko raketometov nedávno použitých na útoky na Izrael. Vojna v Pásme Gazy dnes pokračuje stým dňom.

9:22 Izraelskí vojaci zabili štyroch ozbrojencov, ktorí sa v noci pokúsili z Libanonu preniknúť na územie Izraela. Izraelská armáda (IDF) to oznámila v nedeľu ráno, na 100. deň vojny proti Hamasu v Pásme Gazy. Iinformuje agentúra AFP. Jednotky IDF hliadkujúce v spornej pohraničnej oblasti "identifikovali teroristickú bunku, ktorá prešla z Libanonu na izraelské územie a strieľala na sily (IDF). Vojaci zaútočili a odpovedali ostrou paľbou, štyria teroristi boli zabití," uviedla IDF vo vyhlásení.

Hamas plánoval teroristické útoky v Európe, tvrdí Izrael

"V rámci pokračujúceho úsilia spravodajských služieb boli odhalené značné informácie, ktoré dokazujú, ako teroristická organizácia Hamas konala, aby rozšírila násilné činy do zahraničia s cieľom útočiť na nevinných ľudí po celom svete," uviedol vo vyhlásení úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Izrael podľa úradu zhromaždil príslušné dôkazy nezávisle a aj v spolupráci so zahraničnými spravodajskými službami.

Okrem údajného útoku na veľvyslanectvo v Štokholme sa Hamas tiež snažil zaobstarať si drony a naverbovať členov zločineckých gangov v Európe, uvádza sa vo vyhlásení. Okrem aktérov v zahraničí sa do plánovania útokov mali zapojiť aj vysokí predstavitelia Hamasu v Libanone, ktorí sú pod ochranou libanonského militantného hnutia Hizballáh. Niektoré osoby vrátane zástupcu šéfa Hamasu Sáliha Árúrího prišli o život pri cielených izraelských útokoch v Libanone, dodal úrad. Agentúra DPA pripomína, že tieto informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Viac o téme: IzraelGazaVojnaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu