Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Muž si odsedel 44 rokov za čin, ktorý nespáchal: Teraz mu vyplatia milióny ako odškodné! Zo slov právnika však mrazí

Ronnie Long Zobraziť galériu (2)
Ronnie Long (Zdroj: SITA/AP/Peter Weinberger)

CONCORD - 68-ročnému mužovi zo Severnej Karolíny odklepli druhé najvyššie odškodné za neoprávnené odsúdenie v histórii Spojených Štátov. Ronnie Long neprávom sedel za mrežami viac ako 44 rokov za čin, ktorý nespáchal. Teraz, tri roky od momentu, kedy ho zbavili viny, mu vyplatia 25-miliónov dolárov.

Muž čiernej pleti Ronnie Long bol v roku 1976 neprávom usvedčený zo znásilnenia prominentnej bielej ženy. Mal vtedy 21 rokov a odsúdili ho na doživotie. Jeho nevinu dokázali po 44 rokoch. Podľa jeho právnikov neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by ho z činu usvedčovali.

Odvtedy bojoval za odškodné. Teraz sa mu podarilo urovnať svoj občiansky súdny spor s mestom Concord, ktoré mu vyplatí 22 miliónov dolárov. Ďalšie 3 milióny dostane od Štátneho úradu pre vyšetrovanie v Severnej Karolíne. Informuje o tom zahraničný portál NBC News.


"Neprávom si odsedel 44 rokov, 3 mesiace a 17 dní vo väzení za zločin, ktorý nespáchal. Hoci neexistujú opatrenia, ktoré by pánovi Longovi a jeho rodine v plnej miere vrátili všetko, čo im bolo odňaté, prostredníctvom tejto dohody robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme napravili minulé krivdy a prevzali zodpovednosť. Dúfame, že sa tým začne proces uzdravovania pána Longa a našej komunity a že sa spoločne posunieme vpred, pričom sa poučíme a zabezpečíme, aby sa nič podobné už nikdy nezopakovalo,“ uvádza sa vo vyhlásení mesta Concord.

Druhé najvyššie odškodné

Právnici, ktorí zastupovali Longa, uviedli, že vysporiadanie je druhým najväčším zaznamenaným vysporiadaním v súvislosti s nezákonným odsúdením. "Našli sme v tomto prípade spravodlivosť? Rozhodne nie. Žiadna suma peňazí Ronniemu nikdy nevynahradí všetko, o čo prišiel, ale toto je pre neho veľký krok vpred," povedal Longov právnik Jamie Lau.

"Dnes je to, samozrejme, slávnostný deň, keď vieme, že Ronnie bude mať vďaka tomuto vyrovnaniu svoje prostriedky až do konca života. Bola to dlhá cesta, kým sme sa dostali do tohto bodu, takže je to skvelý výsledok," povedal Lau.

Viac o téme: OdškodnéRonnie Long
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu