Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Po 48 rokoch zbavili viny muža odsúdeného za vraždu, ktorú nespáchal

Glynn Simmons Zobraziť galériu (2)
Glynn Simmons (Zdroj: SITA/Doug Hoke/The Oklahoman via AP)

OKLAHOMA CITY — V americkom štáte Oklahoma po viac ako 48 rokoch väzenia zbavili viny muža omylom odsúdeného za vraždu. Podľa projektu National Registry of Exonerations je 71-ročný Afroameričan Glynn Simmons najdlhšie pykajúcim človekom v USA za skutok, ktorý nespáchal. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AFP.

Simmonsa prepustili už v júli po 48 rokoch, jednom mesiaci a 18 dňoch väzenia. Jeho odsúdenie vtedy zrušila sudkyňa Amy Palumboová. Viny ho zbavila oficiálne v utorok na pojednávaní okresného súdu. "Na tento deň sme čakali dlho, dlho," povedal Simmons. "Konečne môžeme povedať, že spravodlivosť bola vykonaná." Simmons a ďalší podozrivý Don Roberts boli v roku 1975 odsúdení na smrť za vraždu 30-ročného predavača počas lúpežného prepadnutia v obchode s alkoholom v meste Edmond. Rozsudky smrti boli neskôr zmenené na doživotie.

Odsúdenie bolo založené výlučne na svedectve tínedžerky, ktorá pri lúpeži utrpela strelné poranenie hlavy, no prežila. Neskôr sa objavili značné pochybnosti o spoľahlivosti tejto svedeckej výpovede. Obaja muži počas procesu tvrdili, že v čase vraždy ani neboli v Oklahome.

Glynn Simmons
Zobraziť galériu (2)
Glynn Simmons  (Zdroj: SITA/Doug Hoke/The Oklahoman via AP)

Robertsa prepustili z väzenia v roku 2008. Simmons by teraz mal mať nárok na odškodné. V USA nie sú závažné justičné omyly ojedinelé. Ich obeťami sú často príslušníci menšín, ako sú Afroameričania, ktorí si nemôžu dovoliť dobrých právnikov.

Viac o téme: Vražda rezbáraUSAVäzenieGlynn Simmons
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu