Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šťastie v nešťastí: Turistka (46) stratila pôdu pod nohami, našli ju až počas hlbokej noci, TOTO ju zachránilo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Len okamihy delili staršiu turistku od tragédie. Počas výstupu na pohorie v americkom štáte New York podcenila poveternostné podmienky a hazardovala tak s vlastným životom. V poslednej chvíli sa ale napokon zachránila. Matka príroda jej dala pomocnú ruku.

archívne video

Prevencia pred búrkami v horách - rady od príslušníka HZS Martina Matúšeka (Zdroj: Facebook Ministerstvo vnútra SR )

Americká turistka (46) môže ďakovať všetkým svätým, že ešte žije. Dňa 26. decembra minulého roku počas výstupu v pohorí Adirondack v štáte New York nezvládla strmý terén a začala padať dolu svahom. Zachránila sa v poslednej možnej chvíli. Na kamennej plošine sa akoby zázrakom chytila malého stromu. 

Malý smrek 

Podľa lesných správcov ministerstva ochrany životného prostredia spadla turistka zo svahu hory South Dix počas hustého sneženia. Na chvíľu sa ocitla na skalnej plošine. Zosuv a ťažký terén jej bránil vrátiť sa na turistický chodník. Aby neskĺzla z malej plošiny, pridŕžala sa malého smreka. "Úprimne si myslela, že tam zomrie. Poplach na stanici  sme dostali asi o 17:30. Aj tak sme sa k nej dostali až okolo pol jednej v noci. Teplota vzduchu bola v tom čase okolo 30 stupňov pod nulou. Pršalo a snežilo. Bolo to najhoršie možné počasie na turistku," povedal skúsený ranger J. M. Martin. 

Turistka potrebovala niekoľko hodín ostať v teple. Martin jej s kolegami radil, aby sa aspoň trochu hýbala. "Do telefónu nám nariekala, že všetku energiu vynakladá na to, aby sa nepustila stromu. Našťastie mala pri sebe thermo prikrývku a podarilo sa jej aj aspoň trochu hýbať telom," dodal. Keď sa k nej konečne dostali, poskytli jej na zahriatie teple tekutiny, jedlo a suché oblečenie. Naviedli ju opatrne naspäť na turistický chodník. Bolo 6:30 ráno, keď spoločne dorazili k jej vozidlu. 

"Napriek tomu, že táto turistka patrí medzi tých skúsenejších a lokalitu Adirondacks pozná takmer dokonale (dvakrát zdolala 46 vrchov pohoria), v ten deň si uvedomila, že mala obrovské šťastie. Nikdy nepodceňujte počasie na horách, môže vás to zabiť," upozornil na záver Martin. 

Viac o téme: NešťastieTuristikaPohorieZáchranná akciaUSANew YorkAdirondack
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu