Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zosuv pôdy na Filipínach si vyžiadal najmenej sedem obetí na životoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Wolfgang Hasselmann)

DAVAO - Po zosuve pôdy, ktorý spôsobili prudké dažde, zahynulo vo filipínskom región Davao De Oro najmenej sedem ľudí vrátane detí. Ďalší dvaja ľudia sú vážne zranení, informovala v piatok agentúra AP s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa.

K tragickému incidentu došlo ešte vo štvrtok v odľahlej horskej dedine pri meste Monkayo na juhu Filipín, kde zosuv pôdy zasypal dom, v ktorom sa konali kresťanské modlitby. Podľa úradov je stále nezvestných päť až desať osôb.

archívne video

Pietna spomienka na obete horských nešťastí v Malej Fatre (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Pátracie operácie boli v piatok znovu obnovené

Pátracie a záchranné operácie boli v piatok znovu obnovené po tom, čo ich vo štvrtok museli pozastaviť v dôsledku prudkých dažďov, ktoré mohli spôsobiť ďalšie zosuvy. "Modlili sa v dome, keď ich zavalil zosuv pôdy. Je to smutné, ale taká je realita na mieste," uviedol pre AFP miestny predstaviteľ.

Niekoľko dní trvajúce silné dažde v oblasti tiež zaplavili nízko položené dediny a vyhnali z domovov viac ako 6000 ľudí v ďalších dvoch odľahlých provinciách. Filipíny každý rok zasiahne v priemere 20 tropických búrok a tajfúnov. V roku 2013 si tajfún Haiyan, jedna z najsilnejších zaznamenaných tropických cyklón v dejinách, vyžiadal na Filipínach vyše 7300 mŕtvych alebo nezvestných, zrovnal so zemou celé dediny, zmietol lode a vynútil si evakuáciu viac ako päť miliónov ľudí.

Viac o téme: ObeteFilipínyZosuv pôdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu