Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prezidentský kandidát opozičnej strany chce viac rokovať s Čínou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ - Opozičný taiwanský prezidentský kandidát Kche Wen-če v piatok vyhlásil, že v prípade víťazstva vo voľbách chce viac komunikovať s Čínou. Informuje správa agentúry DPA.

"Vzťahy Taiwanu s Čínou sú založené na dvoch zásadách – odstrašovaní a komunikácii," povedal Kche, kandidát opozičnej Taiwanskej ľudovej strany (TPP). Čína musí vedieť, že v prípade invázie na Taiwan bude musieť zaplatiť vysokú cenu, uviedol. Podľa jeho slov však Tchaj-pej zároveň musí Pekingu ukázať, že je pripravený na rokovania za predpokladu zachovania demokracie na Taiwane.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Komunistická vláda v Pekingu považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom nevylučuje ani použitie vojenskej sily. Kche, bývalý lekár, povedal, že Čína to demonštruje každý deň, a preto Taiwan nemá inú možnosť, ako zbližovať sa so svojím spojencom, USA.

Prezidentské voľby na Taiwane sa budú konať v sobotu 13. januára. Favoritom na víťazstvo je podľa prieskumov kandidát vládnucej Demokratickej pokrokovej strany (DPP) Laj Čching-te, ktorý sa sám vyhlasuje za pragmatického bojovníka za nezávislosť Taiwanu. Čína ho označila za separatistu.

Viac o téme: VoľbyKandidát ČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu