Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Medvedev opäť hrozí Ukrajine použitím jadrových zbraní

Následky ruského ostreľovania v Charkove. Zobraziť galériu (5)
Následky ruského ostreľovania v Charkove. (Zdroj: SITA/Ukrainian Emergency Service via AP)

KYJEV - Jedenásť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku, ktorý v stredu večer zasiahol hotel v centre ukrajinského mesta Charkov. Uviedli to miestni predstavitelia, informuje o tom správa z agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 686

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 686 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:47 Poľská hraničná polícia dnes zaistila 15-ročného chlapca z Ostravy, ktorý sa vydal bojovať na Ukrajinu. Dnes o tom informovalo oddelenie pohraničnej stráže v poľskej časti Sliezska.

19:58 Stovky smútiacich ľudí s kvetmi a modro-žltými vlajkami sa vo štvrtok v Kyjeve lúčili s uznávaným ukrajinským básnikom zabitým na fronte Maxymom Kryvcovom. Ako informovali agentúry AP a AFP, správy o Kryvcovovej smrti v nedeľu vyvolali po celej krajine vlnu smútku.

18:53 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev opäť hrozí Ukrajine použitím jadrových zbraní, informuje agentúra DPA. "Ako vieme, (na Ukrajine) boli použité rôzne nosiče s rôznymi hlavicami. Zatiaľ však s výnimkou jadrových," povedal v prejave na zasadnutí ruskej vojenskej a obrannej komisie. Nedávne ruské útoky, pri ktorých len v Kyjeve zahynulo viac ako 30 civilistov, pritom označil za "údery na vojenské objekty".

17:50 Ruský najvyšší súd vo štvrtok zamietol dve žaloby odsúdeného opozičného politika Alexeja Navaľného, ktoré súvisia s podmienkami väzby v nápravnovýchovnom tábore. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom vo štvrtok na sociálnych sieťach informovali Navaľného spolupracovníci.

16:39 Ukrajinský parlament odmietol vo štvrtok rokovať o kontroverznom návrhu zákona, ktorého cieľom je povolať do armády viac vojakov. Návrh medzičasom ostro kritizovala ukrajinská verejnosť aj viacerí zákonodarcovia, píše TASR podľa agentúry AFP.

15:28 Fínsko predĺži uzatvorenie hraníc s Ruskom do 11. februára, oznámilo vo štvrtok ministerstvo vnútra v Helsinkách. Dôvodom sú obavy z nárastu počtu žiadateľov o azyl, informuje agentúra Reuters.

14:52 Estónsky prezident Alar Karis vo štvrtok apeloval, aby "Ukrajina dostávala od spojencov zbrane bez akýchkoľvek obmedzení". Vyhlásil tiež, že Ukrajine by sa malo umožniť útočiť západnými zbraňami aj vo vnútri Ruska, informuje tlačová agentúra AFP.

13:32 Takmer 300 ukrajinských obcí stále nemá prúd. Bez dodávok elektriny sú v dôsledku mrazivého počasia už niekoľko dní, a to aj navzdory snahám opravárenských tímov. Oznámilo to vo štvrtok ukrajinské ministerstvo energetiky, informuje správa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL).

12:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na návšteve Estónska varoval, že akékoľvek "prestávky" v obrane Ukrajiny proti ruskej invázii iba pomôžu Moskve znovu sa vyzbrojiť a "prevalcovať nás". Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

11:52 Turecko, Bulharsko a Rumunsko vo štvrtok podpísali dohodu o odmínovaní Čierneho mora s cieľom zabezpečiť bezpečnú plavbu po ruskej vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Ruské námorníctvo v počiatočných fázach invázie na Ukrajinu pred takmer dvoma rokmi rozmiestnilo námorné míny pri ukrajinskom čiernomorskom pobreží. Časť z nich sa odvtedy našla vo vodách týchto troch krajín, čo ohrozuje lodnú dopravu a komplikuje snahy Ukrajiny o prelomenie ruskej námornej blokády.

11:34 Pápež František vyjadril obavy, že medzinárodné spoločenstvo odkláňa pozornosť od takmer dva roky trvajúcej ruskej vojny proti Ukrajine. V stredu to uviedla gréckokatolícka cirkev na Ukrajine, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters a portál britského denníka The Guardian.

10:21 Talianska premiérka Giorgia Meloniová by chcela dosiahnuť, aby predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prestal robiť prekážky v poskytovaní pomoci Ukrajine Európskou úniou. Správu agentúry Bloomberg prevzali vo štvrtok viaceré maďarské médiá

8:41 Počet ľudí, o ktorých je známe, že boli zranení pri ruskom nočnom raketovom útoku na Charkov, stúpol na 13, oznámila 11. januára ukrajinská štátna pohotovostná služba. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

8:13 Severná Kórea (KĽDR) sa zrejme chystá poskytnúť nový typ rakiet Rusku a zrejme tiež podnikne ďalšie skúšky zbraní, aby vystupňovala napätie pred voľbami v Južnej Kórei a Spojených štátoch. V stredu to povedal juhokórejský minister obrany Sin Won-sik. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

7:47 Prezident Volodymyr Zelenskyj 11. januára predpoludním pricestoval do Estónska v rámci svojej cesty po pobaltských krajinách, informoval estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

7:17 Rusko tvrdí, že cez noc zostrelili 3 drony. Jednotky protivzdušnej obrany zachytili v noci 11. januára tri ukrajinské drony letiace nad ruskými oblasťami Rostov, Tula a Kaluga, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

6:20 Fínsko predĺži uzavretie svojich hraníc s Ruskom aj po 15. januári. Uviedla to v stredu fínska ministerka poľnohospodárstva Sari Essayahová pre televíziu LTE. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

6:10 Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj vystúpil v stredu prostredníctvom videospojenia na súdnom pojednávaní. Na kamere sa tak objavil vôbec prvýkrát od vtedy, ako ho pred približne dvoma týždňami previezli z trestaneckej kolónie vo Vladimírskej oblasti do väzenského tábora za severným polárnym kruhom. Na pojednávaní sa usmieval a žartoval o svojom novom pôsobisku, informujeme podľa agentúry AP.

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (5)
Alexej Navaľnyj  (Zdroj: TASR/AP Photo/Antonina Favorskaya)

Dve rakety zasiahli hotel v Charkove

"Dve rakety zasiahli hotel v centre Charkova. Nebol tam vojenský personál. Namiesto toho tam bolo 30 civilistov, z ktorých jedenásť utrpelo zranenia," napísal starosta Charkova Ihor Terechov na platforme Telegram. Útok poškodil aj ďalšie budovy, pokračoval.

Dodal, že jeden zo zranených je vo veľmi vážnom stave. Medzi zranenými sú podľa neho aj tureckí novinári, viac detailov však neposkytol. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že hotel zasiahli dve rakety S-300 približne o 22.30 h miestneho času (21.30 SEČ).

Deväť ľudí bolo hospitalizovaných a dvoch ošetrili záchranári na mieste, dodal gubernátor. Najvážnejšie zranenia utrpel 35-ročný muž, napísal. Ukrajina sa už viac než 22 mesiacov bráni proti ruskej vojenskej invázii. Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov je od hraníc s Ruskom vzdialené len niečo vyše 30 kilometrov a pravidelne je terčom útokov.

Rusko si predvolalo moldavského veľvyslanca

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v stredu predvolalo moldavského veľvyslanca v Moskve Liliana Dariiho na protest proti "nepriateľským krokom" Kišiňova. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Ruský rezort diplomacie vo vyhlásení kritizoval "systematický charakter" moldavských krokov, ktoré sú podľa neho namierené proti ruským občanom. Medzi toto správanie patrí podľa Moskvy aj "politicky motivované prenasledovanie" ruských a ruskojazyčných novinárov. "Moldavské vedenie pokračuje v agresívnych protiruských vyhláseniach," tlmočilo ruské ministerstvo zahraničných vecí moldavskému veľvyslancovi.

Od začiatku vojny na Ukrajine sa napätie medzi Moskvou a Kišiňovom zvýšilo. Súčasná moldavská vláda, naladená proeurópsky, odsúdila ruskú inváziu na Ukrajine, ako aj údajné sprisahanie Moskvy s cieľom zosadiť vládu v Kišiňove. Moldavský parlament minulý mesiac schválil novú obrannú stratégiu, v ktorej za dve najväčšie hrozby pre bezpečnosť krajiny označil Rusko a korupciu.

Viac o téme: VojnaBojeRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu