Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tvrdý odkaz premiéra Roberta Fica: Je šokujúce, ako sa Západ zmýlil! Stratégia na Ukrajine nezaberá

 Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Takmer dva roky trvajúca vojna na Ukrajine vyčerpala zásoby zbraní a streliva oboch bojujúcich strán. I keď Ukrajine z veľkej časti pomáhajú západné krajiny, v konečnom dôsledku je na to sama. Ani jedna z nich neriskuje otvorený priamy konflikt s Ruskou federáciou. Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico zaujal k tomuto konfliktu vlastný postoj. Západ podľa neho tento konflikt podcenil.

archívne video

Predseda vlády SR Robert Fico priblížil plány na rok 2024 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Vojna na Ukrajine sa koncom februára natiahne už na dva roky neprerušených bojov. Podľa premiéra Slovenskej republiky a predsedu najsilnejšej politickej strany SMER- slovenská sociálna demokracia, Roberta Fica, je stratégia Západu na Ukrajine doslova neúspešná. Ako sa vyjadril, vrásky na čele mu spôsobuje liberálna demagógia, ktorá tento postup západných krajín naďalej obhajuje. 

"Nestačí nad tým reagovať už len mávnutím ruky. Chápem nervozitu v tábore slovenských progresívcov a liberálov, ale to nikoho z nich neoprávňuje obviňovať vládnych predstaviteľov z takých nezmyslov a najzávažnejších zločinov, ako napríklad, že si želáme ruskú okupáciu, či to, aby Rusko bolo našim susedom," poukázal premiér Fico na vyjadrenie predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku z dňa 31. decembra 2023. 

Vplyv USA 

Ako pokračoval, korene vojny na Ukrajine siahajú už do roku 2014. "Tam sa začal vývoj novej ukrajinskej politickej scény ako aj jej vzťah smerom k spoluobčanom ruskej národnosti. Samozrejme sa to všetko odohrávalo v totálnom vplyve USA a deje sa tak doteraz," povedal pre Topky s tým, že od samotného začiatku konfliktu na Ukrajine odmietal čiernobiele videnie, ako si ho želal Washington a Brusel. 

Svoje pohoršenie nad momentálnou situáciou ukrajinskej vlády vyjadril na názornom príklade: "Predstavme si napríklad, že celé ministerstvo obrany Mexika ako susedného štátu USA by bolo pod úplnou kontrolou Ruska, o politických predstaviteľoch vrátane prezidenta nehovoriac."

Tvrdý odkaz premiéra Roberta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Fico priznal, že Rusko porušilo medzinárodné právo, keď použilo voči inej krajine vojenskú silu bez schválenia medzinárodného spoločenstva. Upozornil ale, že Kremeľ tak postupoval na bezpečnostnú situáciu a tlačenie Ukrajiny do NATO. "To veľké krajiny robia často, pozrime sa, čo USA dorobili v Iraku," uviedol. 

Obrovská chyba 

Západ urobil podľa Fica chybu v momente, keď zahodil úsilie na dosiahnutie rýchleho prímeria už na začiatku konfliktu a namiesto toho nesprávne vyhodnotil, že Rusko môže dostať na kolená. "Rusko bolo napadnuté Hitlerom v júni 1941, ale západní spojenci otvorili druhý front až v lete 1944, keď bol výsledok vojny jasný v prospech bývalého ZSSR," poukázal slovenský premiér na príklad z histórie.  

Tvrdý odkaz premiéra Roberta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Ako ďalej pokračoval, je preukázané, že na začiatku konfliktu Západ nedovolil Ukrajincom uzatvoriť prímerie so spravodlivými podmienkami. "Už totiž padlo chybné rozhodnutie. Západ využije ruské porušenie medzinárodného práva a bude Ukrajine dodávať haldy zbraní, miliardy dolárov, zaťaží Rusko masívnymi sankciami, zaútočí na hlavné ruské príjmy z nerastného bohatstva," vyjadril sa predseda vlády SR.

Západné krajiny budú podľa Fica očakávať, že Ukrajina bude bojovať až do posledného vojaka a napokon im prinesie na podnose "hlavu ruského medveďa" v podobe úplne zruinovaného a izolovaného Ruska. Toto je stratégia Západu, o ktorej Fico otvorene hovorí, že nefunguje, zlyhala a ani s ňou nesúhlasí. Nepatrí medzi politikov, ktorí robia z Ruska smrteľného nepriateľa. "A už vôbec sa mi nepáči, aby nás z toho dôvodou označovali v Rusku za nepriateľskú krajinu," dodal. 

Pohľad na obe strany konfliktu

Premiér Fico vidí Ukrajinu ako aktéra, ktorý nie je schopný žiadnej zmysluplnej protiofenzívy a je úplne závislý na finančnú pomoc Západu. "Je len otázkou času, kedy sa začnú zverejňovať oficiálne informácie o vlastníckych pomeroch k pôde na Ukrajine, o najväčších zahraničných vlastníkoch," upresnil s tým, že je doslova šokujúce, ako sa Západ opakovane zmýlil pri hodnotení situácie v Rusku. "Fakty sú neúprosné. Rusko vojensky úplne kontroluje okupované územia," pričom doplnil, že pokusy presvedčiť svet o demoralizácii ruských vojakov a o obrovských ľudských stratách sa čím ďalej tým viac ukazujú len ako prázdne demagogické zbožné želania. 

Ruská vojenská technika sa presúva v Mariupole
Zobraziť galériu (5)
Ruská vojenská technika sa presúva v Mariupole  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

Putin si podľa slovenského premiéra zvyšuje svoju politickú podporu, zatiaľ čo pozícia Zelenského je otrasená. "Ruská ekonomika ani ruská mena neskolabovali, protiruské sankcie zvyšujú vnútornú sebestačnosť tejto obrovskej krajiny. Sankcie krajinu poznačili, ale ani náhodou v takom meradle, aby ju to zruinovalo," povedal s tým, že Rusi hlásia rekordné dodávky do Číny a Indie. Na Ukrajine sa má naopak kradnúť, ako keby nemal prísť zajtrajšok.  

Možný vývoj

Robert Fico tiež načrtol možný priebeh vojny. Západ podľa neho nikdy otvorene neprizná, že zvolená stratégia na Ukrajine bola chybou. "O dva, či tri roky budeme tam, kde sme teraz. Len v EÚ o možno 50 miliárd Euro ľahší a na Ukrajine budú o tisíce mŕtvych vojakov plnšie cintoríny," vyhlásil, s tým že pozícia Ruska sa nezhorší, ale napokon si aj medzinárodné spoločenstvo uvedomí, aká je realita a zaradí spiatočku. 

Tvrdý odkaz premiéra Roberta
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Kríza na Ukrajine nemá podľa predsedu vlády SR vojenské riešenie. Želá si, aby sa prestali Slovania zabíjať. "Platí to ako pre americkú, tak aj pre ruskú stranu. Nech si Ukrajina ide svojou suverénnou, nie nadiktovanou cestou. Ak sa vidí v EÚ, nech tuto šancu za predpokladu, že splní podmienky, dostane. Radi pomôžeme. Svoje bezpečnostné záruky potrebuje aj Rusko, s EÚ sa do určitej miery navzájom potrebujú. Nebudem šíriť nepriateľstvo k žiadnej krajine na svete," povedal na záver premiér Slovenskej republiky Robert Fico. 

Viac o téme: Robert FicoUkrajina v krízeVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu