Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putinov poskok Medvedev urazil nemeckého kancelára: Nazval ho pečeňovou klobásou!

Dmitrij Medvedev Zobraziť galériu (3)
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA/Ekaterina Shtukina/Sputnik, Government Pool Photo via AP)

MOSKVA - Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev hovoril o protestoch farmárov v Nemecku. Nepekne pritom urazil kancelára Olafa Scholza. 

Dmitrij Medvedev sa v posledných mesiacoch obzvlášť zviditeľnil nehoráznymi hrozbami voči Západu ruskými jadrovými bombami. Bývalý vodca Kremľa dokonca hovoril o invázii do Berlína. Teraz sa dokonca angažuje aj v nemeckej politike.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 685 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Kvôli protestom farmárov v Nemecku sa bývalý ruský prezident Dmitri Medvedev vysmieval spolkovej vláde a kancelárovi Olafovi Scholzovi predpovedal vážne problémy. "Dotácie boli zastavené a astronomické výdavky pre Ukrajinu naďalej rastú," napísal Medvedev na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Ak to takto pôjde ďalej, ukrajinskí nacionalisti by už čoskoro mohli vyviezť u nich tak obľúbené protesty (Maidan) do Berlína. "V tomto prípade je veľmi pochybné, že pečeňová klobása (v nemčine leberwurst) Scholz to vydrží," povedal Medvedev. "Sledujeme to so škodoradostným záujmom."

Medvedev útočí na Západ

Farmári v Nemecku protestujú proti plánovanému znižovaniu poľnohospodárskych dotácií, čím na mnohých miestach narušili dopravu. Moskva opakovane argumentuje, že západná pomoc Ukrajine a sankcie proti Rusku viedli napríklad k ekonomickým ťažkostiam v Nemecku. Od vypuknutia ruskej agresívnej vojny proti Ukrajine je Medvedev považovaný za jedného zo zástancov tvrdej línie v Moskve. Opakovane osobne útočí urážkami na popredných západných a ukrajinských politikov.

Putinov poskok Medvedev urazil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Medvedev prevzal termín „pečeňová klobása“ pre kancelára Scholza z vyhlásenia bývalého ukrajinského veľvyslanca v Nemecku Andrija Melnyka. Po tom, čo Scholz minulý rok v rámci solidarity s nepozvaným spolkovým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom zrušil cestu do Kyjeva, obvinil Scholza, že „hrá urazenú pečeňou klobásu“.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/John Macdougall/Pool Photo via AP)

Negatívne reakcie

Dmitrij Medvedev tiež dostáva veľa negatívnych reakcií za svoj hanlivý príspevok na X. Napríklad jeden komentár, ktorý odkazuje na brutálne represie voči kritikom režimu v Rusku, znie: "V niektorých krajinách je protest legálny a pre demonštrantov bezpečný." Ďalší užívateľ píše s ohľadom na súčasnú ekonomickú situáciu Ruska: "Aspoň si Nemci môžu kupovať vajcia." A ďalší používateľ len hovorí: "Prosím Dmitrij... získajte iného poradcu pre propagandu...".

Viac o téme: ProtestyUrážkaFarmáriNemeckoDmitrij MedvedevOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu