Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Nemecku sa začal štrajk rušňovodičov: Pridali sa aj ich kolegovia z osobnej dopravy

Prázdne koľajnice sú na snímke pred centrálnou vlakovou stanicou v nemeckom Frankfurte
Prázdne koľajnice sú na snímke pred centrálnou vlakovou stanicou v nemeckom Frankfurte (Zdroj: SITA/AP/Michael Probst)

BERLÍN - V Nemecku pokračuje štrajk na železnici. K protestu, ktorý v utorok začali rušňovodiči nákladných vlakov spoločnosti Deutsche Bahn (DB), sa v noci na dnes pridali tiež ich kolegovia z osobnej dopravy. Informovala o tom agentúra DPA. Protest, ktorým sa odbory GDL snažia vymôcť vyššie mzdy a kratší pracovný čas, má trvať do piatkového večera. S problémami musia počítať nielen cestujúci v Nemecku, zrušené majú byť aj niektoré spoje z Česka.

Spoločnosť DB vydala mimoriadny cestovný poriadok, ktorý predpokladá zrušenie zhruba 80 percent obvyklých diaľkových spojov. Významne ubudne tiež regionálnych spojov, hoci rozsah obmedzení sa bude v jednotlivých regiónoch líšiť, upozornil prepravca. S čiastkovými výpadkami bude potrebné počítať aj po tom, čo by štrajk mal v piatok o 18.00 h skončiť.

archívne video

Štrajk zamestnancov UniCredit Bank v Bratislave (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

DB sa snažili štrajk právnou cestou zastaviť, na krajinskom pracovnom súde vo Frankfurte nad Mohanom v utorok večer ale neuspeli. Okrem rušňovodičov v DB vstúpili do štrajku aj ich kolegovia zo železničnej spoločnosti Transdev.

Štrajk na železnici sa časovo zhoduje s celoštátnymi protestmi nemeckých poľnohospodárov, ktoré by dnes mohli viesť k ďalšiemu narušeniu dopravy v Nemecku. Okrem iného sú ohlásené demonštrácie a blokády diaľničných nájazdov.

Štrajk ovplyvní aj vlakové spojenia v Maďarsku

Trojdňový štrajk pracovníkov nemeckej železničnej spoločnosti Deutsche Bahn, ktorý sa začal v stredu ráno, ovplyvní aj vlakové spojenia vypravené z Maďarska do Nemecka. Upozornili na to maďarské železnice MÁV. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca v Budapešti.

Vlaky Railjet z Budapešti do Štutgartu, Mníchova a Hamburgu nebudú premávať na nemeckom území. Vlaky EuroCity a EuroNight budú premávať len do Prahy, odkiaľ bude možné použiť české vlaky do Drážďan. Priame vlaky Budapešť – Berlín v týchto dňoch nebudú premávať.

Viac o téme: DopravaŠtrajkRušňovodičiNemeckoDeutsche Bahn (
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu