Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Komplikácie na letisku v Prahe: Kvôli hmle a poruche meteostanice nepristálo 12 letov a sedem bolo zrušených

(Zdroj: TASR/EPA/Filip Singer)

PRAHA - Dopravu na pražskom letisku Václava Havla komplikuje hustá hmla a porucha na meteorologickej stanici. Hovorkyňa letiska Klára Divíšková o 9:20 uviedla, že v Prahe zatiaľ nepristálo osem lietadiel, ktoré využili iné letiská. Situácia by sa mala zlepšiť okolo 10:00, dodala Divíšková.

Aktualizácia o 12:43

Kvôli hustej hmle a poruche na meteorologickej stanici na pražskom letisku Václava Havla od nočných hodín nepristálo dvanásť lietadiel, ďalších sedem liniek dopravcovia zrušili. ČTK to dnes krátko predpoludním povedala hovorkyňa letiska Klára Divíšková. Aktualizovala tak skoršie informácie, podľa ktorých bolo odklonených osem lietadiel. Situácia sa stabilizovala okolo 10:00, keď sa hmla rozpustila.

Aktualizácia o 11:54

Prevádzku na pražskom letisku Václava Havla od nočných hodín komplikovala hustá hmla a porucha meteorologickej stanice. Dnes krátko po 10.00 h sa situácia stabilizovala, hmla sa rozpustila a na letiskovú plochu po niekoľkých hodinách dosadlo prvé lietadlo. Hovorkyňa letiska Klára Divíšková ČTK povedala, že v čase komplikácií nepristálo v Prahe osem lietadiel. Prvý odklon sa odohral o 3:25. Medzi 5:00 a 6:00 ale pristáli dve lietadlá. Podľa údajov na webe  letiska malo od polnoci do dnešných 10.00 h do Prahy smerovať 15 letov.

"V Prahe je hustá hmla, pre nepriaznivé podmienky dochádza k odklonom na iné letiská," uviedla hovorkyňa. "Situáciu ďalej komplikuje porucha systému zberu meteorologických údajov, kvôli ktorej riadiaci letovej prevádzky nemôžu stopercentne informovať posádky lietadiel o podmienkach, ktoré panujú na letisku," uviedla. Posádka každého lietadla sa rozhoduje, kde lietadlo nakoniec pristane, na základe informácií od riadenia letovej prevádzky. 

archívne video

Veľký požiar v okolí bratislavského letiska (Zdroj: Topky/Maarty)

Pražské letisko vybavilo za prvých 10 mesiacov minulého roka 11,7 milióna cestujúcich, čo je medziročne o 28 percent viac. Za celý rok 2022 prepravilo približne 10,7 milióna ľudí.

Viac o téme: LietadloPrahaLetiskoHmlaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu