Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zrážka lietadiel na tokijskom letisku: Pozrite si desivé zábery z kabíny horiaceho airbusu, úrady už tušia, kto je vinník

Trosky zhoreného airbusu
Trosky zhoreného airbusu (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Japonské úrady v stredu uviedli, že lietadlo Airbus A350 spoločnosti Japan Airlines s 379 ľuďmi na palube, ktoré sa v utorok na tokijskom letisku Haneda zrazilo s lietadlom pobrežnej stráže, dostalo od riadenia letovej prevádzky povolenie na pristátie. Menšie lietadlo bolo ale podľa záznamov komunikácie s riadiacou vežou vyzvané, aby sa svojím štartom počkal, uviedli agentúry. Oba stroje po strete zachvátil požiar, päť ľudí nehodu neprežilo. Na internete sa medzičasom objavili hororové zábery z kabíny horiaceho airbusu.

V utorok sa na dráhe tokijského letiska zrazilo dopravné lietadlo plné cestujúcich so strojom pobrežnej stráže. Na internet preniklo video, ktoré zachytáva hrôzostrašnú situáciu na palube airbusu. 

archívne video

Z Bratislavy bude lietať najmodernejší Airbus A350-900 (Zdroj: Airbus)

Na záberoch vidno očividne vystrašených cestujúcich, ktorí gestikulujú. Ozývajú sa aj výkriky. Za oknami vidieť, že stroj rútiaci sa po dráhe zachvátili plamene. 

Nehodu vyšetruje japonský dopravný úrad a oddelené vyšetrovanie vedie aj japonská polícia. Okolo incidentu panuje stále množstvo nejasností, vrátane toho, ako sa oba stroje ocitli na rovnakej ranveji. Kapitán lietadla pobrežnej stráže, ktorý zrážku prežil, doteraz tvrdil, že aj jeho stroju bol prístup na ranvej povolený. Záznam z komunikácie veže s oboma lietadlami však hovorí o opaku. Tokijská polícia vyšetruje, či k obetiam a zraneniam neviedla profesijná nedbalosť.

Nehoda sa stala v utorok večer miestneho času (dopoludnia SEČ) na letisku Haneda, krátko po pristátí lietadla spoločnosti Japan Airlines. Airbus A350 začal po zrážke horieť, všetkých cestujúcich aj členov posádky sa ale podarilo evakuovať.

Päť obetí pochádza zo šesťčlennej posádky lietadla Bombardier Dash-8 pobrežnej stráže, ktorý sa chystal dopraviť pomoc ľuďom postihnutým pondelkovým ničivým zemetrasením na japonskom polostrove Noto.

Leteckí experti ocenili evakuáciu 379 ľudí z Airbusu A350, ktorého vnútorné priestory zaplnil v dôsledku požiaru dym. Cestujúci a posádka sa z lietadla dostali po spustenej evakuačnej šmykľavke, celá akcia bola dokončená za 20 minút.

Odborníci oceňujú aj konštrukciu Airbusu A350, pri výrobe ktorého bol použitý kompozitný materiál z uhlíkových vlákien, ktorý dokázal ochrániť ľudí na palube pred plameňmi po dostatočne dlhú dobu, píše agentúra AP.

Japan Airlines odhadujú stratu za zhorené lietadlo na takmer 100 miliónov eur

Japonská letecká spoločnosť Japan Airlines odhaduje, že strata v dôsledku zničeného lietadla, ktoré zhorelo na pristávacej dráhe Medzinárodného letiska v Tokiu Haneda, dosiahne v prepočte takmer 100 miliónov eur. Informovala o tom agentúra Reuters.

Aj keď boli na hasenie požiaru nasadené desiatky hasičských vozidiel, lietadlo po šiestich hodinách hasenia celé vyhorelo.

Spoločnosť Japan Airlines vo štvrtok uviedla, že havária bude pre ňu znamenať prevádzkovú stratu vo výške zhruba 15 miliárd jenov (96,06 milióna eur). Stratu samotného stroja pokryje poistka, dodali aerolínie s tým, že momentálne posudzujú vplyv havárie na odhad celoročných výsledkov. Obchodný rok spoločnosti sa končí 31. marca.

Čo sa týka zničeného lietadla, podľa Aviation Safety Network, ktorá pokrýva havárie a únosy lietadiel, je to celosvetovo prvá strata modelu A350. Toto lietadlo, ktoré je vyrobené do veľkej miery z kompozitných materiálov, bolo zaradené do prevádzky v roku 2015.

Viac o téme: PožiarZrážkaTokioLetecká haváriaJapan Airlines
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu