Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Lietadlo po zrážke skončilo v plameňoch: Desivé zábery z japonského letiska! Na palube boli stovky ľudí

Požiar lietadla na dráhe tokijského letiska.
Požiar lietadla na dráhe tokijského letiska. (Zdroj: X/@NHKWORLD_News)

TOKIO - Na vzletovej a pristávacej dráhe Medzinárodného letiska v Tokiu, známeho aj ako Haneda, horí lietadlo. Podľa prvotných informácií sa tam zrazilo dopravné lietadlo Japan Airlines s lietadlom pobrežnej stráže, píše agentúra AFP. Na palube bolo zhruba 400 cestujúcich a členov posádky; všetkých sa podarilo evakuovať, informovala agentúra Kjódó s odvolaním sa na hovorcu aerolínií.

naživo z letiska

archívne video

Veľký požiar v okolí bratislavského letiska (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 14:28 

Najmenej 17 cestujúcich z dopravného lietadla Airbus A350-900 leteckej spoločnosti Japan Airlines sa v utorok zranilo pri kolízii s lietadlom japonskej pobrežnej stráže, v ktorom zahynulo päť ľudí a pilot sa ťažko zranil. Z dopravného lietadla evakuovali 379 ľudí, stroj následne celkom vyhorel. Informuje o tom TASR podľa správy televízie CNN. Úrady bezprostredne nezverejnili rozsah zranení cestujúcich z lietadla na vnútroštátnej linke Čitose – Tokio.

Aktualizované o 13:10 

Piati členovia posádky lietadla japonskej pobrežnej stráže, ktoré sa na Medzinárodnom letisku v Tokiu v utorok zrazilo s veľkým dopravným lietadlom spoločnosti Japan Airlines, sú mŕtvi. Nehodu prežil z malého lietadla iba pilot, má však ťažké zranenia, informuje TASR na základe správy japonskej televízie NHK.

Podľa agentúr sa lietadlo zrazilo s lietadlom pobrežnej stráže. Na záberoch japonskej verejnoprávnej televízie NHK bolo vidieť plamene vychádzajúce z boku lietadla idúceho po pristávacej dráhe. Podľa hovorcu spoločnosti Japan Airlines bol požiarom postihnutý let 515 z ostrova Hokkaidó. Všetky ranveje na letisku Haneda, ktoré patria k najvyťaženejším v Japonsku, boli uzavreté.

 Z lietadla pobrežnej stráže je po zrážke s airbusom päť nezvestných

Piati členovia posádky lietadla japonskej pobrežnej stráže sú nezvestní po utorkovej zrážke stroja s veľkým dopravným lietadlom Airbus A350-900 spoločnosti Japan Airlines na Medzinárodnom letisku Haneda v Tokiu. Pilota sa podarilo evakuovať, informuje TASR na základe správ agentúr AP a AFP a japonskej televízie NHK. Agentúra Kyodo medzičasom s odvolaním sa na hasičov napísala, že nezvestných členov posádky lietadla pobrežnej stráže už našli.

O ich stave však neinformovali. Podľa záberov NHK z boku dopravného lietadla po kolízii vyšľahli plamene. Všetkých 379 ľudí na palube sa však podarilo z lietadla evakuovať. Po hodine od zrážky bolo v plameňoch už celé lietadlo. Airbus A350 bol na vnútroštátnej linke z mesta Čitose na ostrove Hokkaido do Tokia. Podľa špecializovaného webu FlightAware.com pristál na letisku Haneda o 17.47 h miestneho času (9.47 h SEČ). Ku kolízii veľkého airbusu s menším turbovrtuľovým lietadlom Dash 8 došlo na vzletovej a pristávacej dráhe.

Japonské médiá informovali, že lietadlo pobrežnej stráže malo ísť pomáhať do oblasti v strednom Japonsku, ktoré v pondelok zasiahlo ničivé zemetrasenie. To má nateraz najmenej 48 obetí. Na hasenie požiaru na tokijskom letisku nasadili podľa NHK až 70 hasičských vozidiel. Na dráhe sa nachádzajú trosky z lietadiel a premávku na letisku zastavili. Japonsko nezažilo vážnejšiu leteckú nehodu už niekoľko desaťročí. Tou najhoršou doteraz bola havária Boeingu 747 na linke z Tokia do Osaky v roku 1985. Na palube sa nachádzalo 524 ľudí, prežili len štyria.

Viac o téme: JaponskoPožiarLetisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu