Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bilancia drámy na japonskom letisku: FOTO Zo stroja zostali len trosky, na palube bolo 379 ľudí! Expert hovorí o zázraku

Trosky zhoreného lietadla Zobraziť galériu (2)
Trosky zhoreného lietadla (Zdroj: SITA/Kyodo News via AP)

TOKIO - Osobné lietadlo s 367 pasažiermi a dvanástimi členmi posádky na palube náhle vzbĺklo, keď v utorok pristávalo na letisku Haneda v japonskom hlavnom meste Tokio. To, že všetkých 379 pasažierov prežilo, je pre leteckého experta Kurta Hofmanna majstrovským dielom.

Airbus A350 sa pri pristávaní zrazil s lietadlom pobrežnej stráže. Videá ukazujú obrovskú explóziu pri pristávaní, po ktorej sa lietadlo Japan Airlines rútilo po dráhe a horelo. Ale zázračne sa všetkým pasažierom podarilo opustiť Airbus 350 pomocou núdzových šmykľaviek a uniknúť plameňom.

archívne video

Z Bratislavy bude lietať najmodernejší Airbus A350-900 (Zdroj: Airbus)

„Práve sme tu zažili zázrak,“ vysvetľuje rakúsky odborník na letectvo Kurt Hofmann v rozhovore pre „Krone“. „Spôsob, akým posádka zachránila všetkých pasažierov z lietadla, je takmer neuveriteľný. Aby bolo lietadlo schválené ako osobné lietadlo, jeho evakuácia sa musí uskutočniť do 90 sekúnd alebo menej s plnou kapacitou cestujúcich. "Fungovalo to tu naozaj dobre."

Bilancia drámy na japonskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/NTV via AP)

Cestujúci si tiež zaslúžia vysoký rešpekt: ​​„Japonci sú známi tým, že disciplinovane dodržiavajú pokyny.“ Inde si mnohí cestujúci mohli schmatnúť príručnú batožinu, čo spôsobilo, že útek sa skončil katastrofou s mnohými úmrtiami. "V tomto prípade posádka aj cestujúci zareagovali správne." Lietadlo pobrežnej stráže, ktoré tiež vzbĺklo v plameňoch, v priebehu niekoľkých sekúnd zhorelo. Päť pasažierov zomrelo - pilot prežil s ťažkými zraneniami.

Podobný prípad z minulosti

V roku 2016 došlo v Dubaji k podobne veľkolepej evakuácii osobného lietadla. Boeing 777-300 spoločnosti Emirates sa vracal z Indie do Dubaja, keď pri pristávaní na dráhe vypukol požiar. Evakuácia vtedy trvala len 45 sekúnd. Všetkých 282 pasažierov a 18 členov posádky na palube prežilo.

 

Viac o téme: TokioZrážka lietadielLetecká havária
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu