Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Putin má nových konkurentov! Ruská volebná komisia zaregistrovala dvoch kandidátov na post prezidenta

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Sputnik/Kristina Kormilitsyna)

MOSKVA - Ruská ústredná volebná komisia dnes zaregistrovala ďalších dvoch kandidátov, ktorí sa budú po boku súčasného prezidenta Vladimira Putina uchádzať o úrad hlavy štátu. Hlasovanie, ktoré podľa pozorovateľov takmer určite vyhrá Putin, sa uskutoční tento rok 15. až 17. marca.

Komisia na zoznam kandidátov schválila Leonida Sluckého, predsedu nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR), a Vladislava Davankova z parlamentnej strany Noví ľudia. Oboch kandidátov nominovali ich strany na decembrových zjazdoch, napísala agentúra Interfax.

archívne video

Štefanec v Európskom parlamente o obchádzani sankcií EÚ uvalených na Rusko (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Šesťdesiatpäťročný Sluckij je šéfom zahraničného výboru Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, a podľa AP významným podporovateľom zahraničnej, protizápadnej politiky Kremľa. Jeho strana postavila kandidáta aj do prezidentských volieb v roku 2018, keď získal menej ako šesť percent z celkového počtu hlasov. Tridsaťdeväťročný Davankov sa vlani v septembri uchádzal o post starostu Moskvy a získal 5,34 percenta hlasov. Jeho strana, založená v roku 2020, má v 450-člennej Dume 15 kresiel.

Svojho kandidáta - Nikolaja Charitonova - vybrala aj ruská Komunistická strana, druhá najsilnejšia v parlamente ovládanom Putinovým Jednotným Ruskom. Politický veterán Charitonov kandidoval do čela krajiny už v roku 2004, keď skončil druhý s podporou necelých 14 percent voličov. Vtedy bol prvýkrát znovuzvolený Putin. Volebná komisia však zatiaľ oficiálne Charitonovovu kandidatúru nezaregistrovala. Už skôr tiež odmietla žiadosť ruskej novinárky Jekateriny Duncovovej.

Ani jeden z kandidátov nepredstavujú výzvu pre Putina

Davankov ani Sluckij nepredstavujú významnú výzvu pre 71-ročného Putina, ktorý ruskej politike dominuje od prelomu tisícročia. Od augusta 1999 bol premiérom a v marci 2000 prvýkrát zvíťazil v prezidentských voľbách. O štyri roky neskôr víťazstvo s prehľadom zopakoval. S ohľadom na ústavu sa potom nemohol uchádzať o tretí mandát v rade, stal sa preto premiérom a ako svojho nástupcu v prezidentskom kresle si vybral vtedajšieho vicepremiéra Dmitrija Medvedeva. V roku 2012 si s Medvedevom svoje funkcie vymenili: Putin opäť vyhral prezidentské voľby a znovuzvolený bol potom aj v roku 2018.

V januári 2021 Putin podpísal zákon, ktorý mu umožňuje ešte dvakrát kandidovať na post hlavy štátu. Legislatíva vychádza z navrhovaných úprav ústavy, ktoré Rusi odhlasovali v referende v roku 2020. Prezident je v Rusku volený na šesť rokov, Putin tak môže byť prezidentom až do roku 2036, keď by mal 83 rokov a mal by za sebou 36 rokov pri moci.

Viac o téme: Prezidentské voľbyKandidátiVolebná komisiaVladimir PutinLeonid SluckýVladislav Davankov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu