Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Rusko nemá žiadny dôvod bojovať s krajinami NATO, povedal prezident Putin

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Aleksander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruská protivzdušná obrana v noci na dnes zničila 33 ukrajinských dronov nad viacerými ruskými regiónmi, uviedlo tamojšie ministerstvo obrany. O škodách sa nezmieňuje. Informuje o tom agentúra TASS.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 661

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 661 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:20 V kancelárii náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády Valerija Zalužného bolo dnes nájdené odpočúvacie zariadenie. Informoval o tom vo svojej ruskojazyčnej verzii spravodajský server BBC News s odvolaním zdroja v ukrajinských vojenských kruhoch.

20:00 V blízkosti ruskej dediny Terebreno na hranici s Ukrajinou boli hlásené vojenské potýčky, napísalo 17. decembra Hlavné riaditeľstvo spravodajstva Ukrajiny.

18:30 Americký Kongres je ďaleko od dohody o prísnejších migračných zákonoch a ochrane hraníc výmenou za pomoc Ukrajine skôr ako v roku 2024, uviedol senátor Lindsey Graham.

17:52 Poľskí dopravcovia oznámili nové blokovanie hranice s Ukrajinou na hraničnom priechode Jahodyn-Dorohusk - RMF24.

17:18 Delegáti vládnej strany Jednotné Rusko dnes jednomyseľne podporili kandidatúru Vladimira Putina na prezidenta vo voľbách, ktoré sa uskutočnia na budúci rok na jar. Informovala o tom ruská štátna agentúra TASS. Kvôli silnej represii politických oponentov a masívnemu dohľadu nad politickým systémom v Rusku má Putin znovuzvolenie takmer isté.

17:00 Šéf Kremľa Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že Rusko bude buď suverénnou a sebestačnou krajinou alebo nebude existovať vôbec. Urobil tak na zjazde vládnucej strany Jednotné Rusko, informovala agentúra AFP, podľa ktorej ide o Putinov prvý predvolebný prejav, píše TASR. Putin je pri moci už vyše dve desaťročia, počas ktorých pôsobil štyrikrát vo funckii prezidenta a na krátko aj na pozícii predsedu vlády.

15:00 Poľsko navrhuje zablokovať ukrajinský poľnohospodársky export na 20 rokov po vstupe Ukrajiny do EÚ.

14:30 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba pochválil nezvyčajný krok nemeckého kancelára Olafa Scholza na tohtotýždňovom summite Európskej únie, ktorým zaistil schválenie začatia prístupových rokovaní s Ukrajinou. TASR o tom informuje podľa nedeľňajšej správy agentúry DPA. "To, čo kancelár Olaf Scholz na summite spravil, aby predišiel hrozbe veta zo strany Maďarska, sa zapíše do dejín ako akt vedúcej pozície Nemecka pri záujmoch Európy," uviedol Kuleba vo vyjadrení pre nemecký týždenník Bild am Sonntag, ktoré zverejnili v nedeľu.

13:13 Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI) sa už nenachádza na zozname medzinárodných sponzorov vojny, ktorý vedie ukrajinská vláda. Oznámila to v sobotu ukrajinská agentúra pre boj proti korupcii. Podľa pozorovateľov krok súvisí s najnovšími rozhodnutiami Európskej únie (EÚ) o ďalšej podpore Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

11:54 Rusko nemá podľa prezidenta Vladimira Putina žiadny ekonomický, geopolitický ani vojenský dôvod bojovať s krajinami Severoatlantickej aliancie (NATO). Povedal to v rozhovore s ruskou štátnou televíziou Rossija, z ktorého citovala agentúra Reuters. Šéf Kremľa tiež označil za "úplný nezmysel" varovanie amerického prezidenta Joea Bidena, že ak Rusko porazí Ukrajinu, napadne niektorý zo štátov NATO. Minulý rok vo februári Rusko napadol Putinov príkaz vojensky susednú Ukrajinu.

11:17 Ukrajina v noci na nedeľu odrazila dva raketové útoky a zostrelila 20 dronov. Rusko zase v nedeľu hlásilo zostrelenie 33 dronov vypustených z Ukrajiny, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

9:10 Časti utečencov by sa od januára mohli v Česku pri výpočte humanitárnej dávky zohľadňovať vyššie náklady na bývanie, podpora by sa im tak zdvihla. Deťom, ľuďom nad 65 rokov či invalidom by úrad práce mal započítavať proti dnešku dvojnásobnú sumu. V evidovanom byte by im pri stanovení dávky uznal 6000 namiesto 3000 korún na mesiac, inde potom 4800 namiesto 2400 korún na mesiac. Počíta s tým navrhované nariadenie, ktoré by podľa ministra práce Mariana Jurečku (KDU-ČSL) vláda mala schvaľovať v stredu.

8:24 Ruské sily ostreľovali 11 komunít pozdĺž hranice Sumskej oblasti, pričom zranili jedného civilistu, informovala vojenská správa oblasti Sumy.

6:20 Auto s vojenským personálom narazilo do civilného vozidla a zabilo 4 osoby. Nákladné auto Volvo a osobné auto Ford Focus s vojenskou poznávacou značkou sa zrazili na diaľnici Kyjev-Čop v obci Smozhe v Ľvovskej oblasti, pričom zahynuli štyria ľudia.

Rusko zničilo 33 ukrajinských dronov nad viacerými regiónmi

"Dnes v noci bol zmarený pokus kyjevského režimu vykonať teroristický útok pomocou bezpilotných lietadiel na objekty na území Ruskej federácie. Službu konajúce sily protivzdušnej obrany zničili a zachytili 33 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad územím Lipeckej, Rostovskej a Volgogradskej oblasti," uviedlo ministerstvo obrany krajiny, ktorá od vlaňajšieho februára vedie vojnu proti Ukrajine.

Kyjev v sobotu ráno informoval o tom, že nad Ukrajinou bolo v noci na sobotu zničených 30 z 31 ruských dronov, ktoré tu útočili. Tvrdenie ani jednej zo strán sa nedá nezávisle overiť.

Po snehovej búrke na juhu Ruska a východe Ukrajiny boli státisíce ľudí bez prúdu

Státisíce ľudí na juhu Ruska a v okupovaných častiach východnej Ukrajiny zostali bez dodávok elektriny v dôsledku silných snehových búrok, ktoré oblasť zasiahli v piatok. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na dnešnú správu ruského ministerstva energetiky.

Ministerstvo uviedlo, že výpadkom dodávok energie bolo postihnutých takmer 600.000 ľudí. Výpadky sa týkali ruskej Rostovskej oblasti a ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo. Ministerstvo neskôr oznámilo, že aspoň v Rostove na Done boli dodávky pre viac ako polovicu domácností opäť obnovené.

Rostov na Done sa nachádza pri Azovskom mori neďaleko hraníc s Ukrajinou, ktorú Rusko vo februári minulého roka napadlo a odvtedy proti nej vedie vojnu.

Agentúra Reuters napísala, že v piatok sa snehové búrky prehnali cez veľkú časť Ruska a Moskva zaznamenala jedny z najväčších snehových zrážok za posledné desiatky rokov. Kvôli hustému sneženiu bola v niektorých európskych regiónoch Ruska v piatok zrušená školská výučba. Viac ako dvadsaťcentimetrová snehová pokrývka a silný vietor pôsobili chaos v doprave.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVojna na UkrajineVolodymr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu