Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Brutalita, aká nemá obdoby! Vodca Hamasu a jeho šialené rozkazy: Ľudí pochovávali zaživa

Vodca teroristického hnutia Hamas Yahya Sinwar Zobraziť galériu (3)
Vodca teroristického hnutia Hamas Yahya Sinwar (Zdroj: SITA/AP/Adel Hana)

JERUZALEM/PÁSMO GAZY – Teroristi z Pásma Gazy sa zodpovedajú svojmu veliteľovi, ktorý presadzuje brutálne formy zabíjania. Izraelčania ho po prvýkrát zadržali ešte koncom 90. rokov, teraz je podľa všetkého najvyšším veliteľom Hamasu. Praktiky, ktoré radikálni bojovníci používali počas masakru zo začiatku októbra, môžu pochádzať práve z hlavy tohto nebezpečného muža.

archívne video

Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Dokumenty, ktoré sa podarilo získať izraelskej spravodajskej službe Shin Bet, sú prepismi viac ako 150 hodín výsluchov Yahya Sinwara, údajne súčasného vodcu Hamasu. Izraelské úrady ho prvýkrát zadržali ešte v roku 1989. Sinwar (vtedy 27) postupne odhalil, ako sa vďaka sériovým vraždám vypracoval na najvyššie priečky teroristického hnutia. 

Pravá ruka vodcu

Ako vodca bezpečnostnej zložky Hamasu "Majd" opísal napríklad škrtenie svojej obete obyčajnou šatkou. Píše o tom britský The Sun. Podriadenému bojovníkovi dokonca prikázal, aby pochoval zaživa vlastného brata. Dokonca mal údajne prezradiť, kde sa nachádzali masové hroby jeho obetí. Sinwar sa stal dôverným zástupcom vtedajšieho šejka Ahmeda Yassina (zakladateľ Hamasu). Keď Yassin v roku 2004 zomrel pri útoku na jeho bojový vrtuľník, Sinwar prebral jeho miesto vodcu. Súčasné vraždenie a masakry Hamasu môžu pochádzať práve z jeho hlavy. 

Vodca Hamasu Yahya Sinwar
Zobraziť galériu (3)
Vodca Hamasu Yahya Sinwar  (Zdroj: SITA/AP/Adel Hana)

V jednom z prípadov priblížil Sinwar prenasledovanie Palestínčana Rasmiho Salima, ktorý mal začať spolupracovať s Izraelom. "Išli sme za ním na bielom Peugeote. Keď sme vedľa neho zastavili, moji chlapi ho chytili a vopchali ku mne do auta. Začali sme ho vypočúvať. Napokon sa priznal, že bol v kontakte s izraelskou rozviedkou a s mužom menom Abu Rami," priblížil Sanwir počas výsluchu.  

Salima potom vzali na cintorín v Khan Yunis bez toho, aby o niečom vedel. "Previazal som mu oči handrou, aby nič nevidel a položil som ho do veľkého hrobu. Potom som vybral ďalšiu handru a na mieste ho zadusil," povedal s tým, že po vražde ho zabalili do bielej látky a hrob zakopali. "Rasmi vedel, že za takúto zradu si zaslúži zomrieť," dodal Sinwar. 

Zabíjal holými rukami

Súčasný vodca Hamasu ďalej vyšetrovateľom povedal, že hoci mal stále pri sebe zbraň, zabíjal radšej holými rukami. Ďalším uneseným bol Adnan Safur. Keď ho Hamas zlomil priznal sa Sinwarovi, že spolupracuje s izraelskou armádou (IDF). "Škrtil som ho keffiiyehou (arabská šatka). Keď padol na zem, začali sme doňho kopať. Napokon sme ho tam aj pochovali," priznal. 

Brutalita, aká nemá obdoby!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jeden z vyšetrovateľov, Michael Koubi (78), ozrejmil, že Sinwar dal rozkaz pochovať jeho brata zaživa. "Môj brat bol tiež členom Hamasu. Sinwar ho začal podozrievať zo zrady. Taký už bol vodca Hamasu," vysvetlil. Ako pokračoval, Sinwar sa počas zhruba 180 hodín výsluchu priznal k spáchaniu 12-tich vrážd. Nikdy sa neusmial. Bol to človek bez emócii. "Hamas je moja rodina. Je to moja manželka, môj syn, moja dcéra aj moji rodičia. Hamas je pre mňa všetkým," odpovedal Sinwar na otázku, prečo nemá rodinu. 

Na slobode

Yahya Sinwar bol po výsluchu odsúdený za viacero vrážd vrátane dvoch izraelských vojakov. Dostal päť doživotných trestov. V októbri 2011 bol ale v rámci výmeny väzňov prepustený s ďalšími stovkami teroristov Hamasu. Už v tom čase mal vo väzení veľký rešpekt. Sinwar mal počas vypočúvania tvrdiť, že je presvedčený o páde Izraela. V súčasnej dobe sa nachádza niekde v spleti tunelového systému pod Pásmom Gazy. 

Viac o téme: VodcaVýsluchVýpoveďVraždenieHamasIzrael vo vojneYahya Sinwar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu