Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Irak obvinil USA z útoku, pri ktorom zahynul veliteľ proiránskych milícií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

BAGDAD - Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání vo štvrtok obvinil koalíciu vedenú Spojenými štátmi z dronového útoku v Bagdade, pri ktorom zahynul vysokopostavený veliteľ proiránskych Ľudových mobilizačných síl (Hašd šaabí). Bezpečnostný zdroj pre agentúru AFP uviedol, že zahynuli dvaja členovia tejto organizácie.

Súdání označil útok za "agresiu a nebezpečnú eskaláciu".Nemenovaný zdroj spresnil, že dron cielil na sídlo logistickej podpory Hašd šaabí – polovojenskej jednotky, ktorá bola integrovaná do ozbrojených síl Iraku. Pri útoku sa podľa neho zranilo ďalších sedem ľudí.Jedna zo skupín Hašd šaabí, ktorá zastrešuje desiatky milícií, vo vyhlásení uviedla, že pri "brutálnej agresii USA" zomrel Mušták Tálib Saídí, zástupca veliteľa operácií v Bagdade.

Na záberoch uverejnených v aplikácii Telegram skupinami spriaznenými s Hašd šaabí bolo možné vidieť stĺpy dymu nad miestom zásahu na Palestínskej ulici v Bagdade.Incident sa odohral v čase zvýšeného napätia v regióne v dôsledku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy, ktorú podnietil bezprecedentný útok militantov na juh Izraela zo 7. októbra.Washington od začiatku vojny eviduje viac ako 100 útokov proti amerických cieľom v Sýrii a Iraku.

USA majú v Iraku rozmiestnených približne 2500 vojakov

Za väčšinu z nich prebrala zodpovednosť skupina Islamský odpor, ktorá vystupuje proti podpore Spojených štátov pre Izrael vo vojne s Hamasom.USA majú v Iraku rozmiestnených približne 2500 vojakov a v susednej Sýrii zhruba 900, ktorí sú súčasťou medzinárodnej koalície v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát.Americká armáda v reakcii na nedávne útoky na jej stanovištia podnikla letecké údery na ciele využívané Iránom a jeho zástupných síl v Iraku a Sýrii vrátane objektov Hašd šaabí.

Viac o téme: Veliteľútok USAIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu