Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

MIMORIADNY ONLINE Izraelskí vojaci omylom zastrelili dievčatko: Vo vojne zahynulo už najmenej 22-tisíc ľudí

Pri útoku Izraela zahynuli podľa ministerstva zdravotníctva dvaja novinári Zobraziť galériu (6)
Pri útoku Izraela zahynuli podľa ministerstva zdravotníctva dvaja novinári (Zdroj: TASR/AP/Hatem Ali)

JERUZALEM - Izraelská armáda v sobotu oznámila, že "dokončila demontáž" veliteľskej štruktúry palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v severnej časti Pásma Gazy. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Naživo z Gazy:

Video: Náčelník generálneho štábu, šéf ISA, veliteľ južného velenia a šéf spravodajského riaditeľstva zhodnotili situáciu v centre mesta Chán Junis:

Náčelník generálneho štábu, šéf ISA, veliteľ južného velenia a šéf spravodajského riaditeľstva zhodnotili situáciu v centre mesta Chán Junis (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:50 Osadník bol zranený po tom, čo raketa priamo zasiahla ich dom v Yahini mimo Gazy a spôsobila požiar.

21:22 Novinári sa rozlúčili so svojím kolegom Hamzom (synom Waela Al-Dahdouha), ktorý bol zabitý izraelským leteckým útokom, ktorého cieľom bolo jeho auto v Rafahu, južne od pásma Gazy.

20:40 Celý obytný blok v Khan Yonis je zničený.

19:50 Na hraničnom priechode z východného Jeruzalema na okupovaný Západný breh Jordánu sa dnes vodič auta pokúsil prejsť izraelskú vojačku. Jej kolegovia na vozidlo strieľali a postrelili oboch jeho pasažierov. Nešťastnou náhodou ale zastrelili trojročnú palestínsku dievčinu, ktorá cestovala v inom vozidle, uviedla agentúra AP.

19:30 Islamský odpor v Iraku: V mene Alaha, najmilostivejšieho, najmilosrdnejšieho. "Povolenie bojovať bolo dané tým, s ktorými sa bojuje, pretože im bolo ublížené. A naozaj, Alah je kompetentný dať im víťazstvo."

18:30 3-ročné palestínske batoľa bolo umučené v dôsledku streľby IOF v blízkosti AlQuds. Táto chladnokrvná vražda sa odohrala na mieste operácie, pri ktorej boli zranení dvaja vojaci IOF na kontrolnom stanovišti Al-Jib po tom, čo IOF spustila paľbu na vykonávateľa.

17:45 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu vyzvala na ukončenie násilia na Blízkom východe a lepšiu ochranu civilistov v Pásme Gazy. Urobila tak pred odchodom na svoju štvrtú cestu do tohto regiónu od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje agentúra DPA.

16:44 Novinár Anas Al-Najar prináša svetu silné posolstvo a oznamuje svoje rozhodnutie prestať podávať správy v Gaze a uprednostniť premiestnenie toho, čo zostalo z jeho rodiny, do bezpečnej oblasti.

16:00 Najmenej 22.835 ľudí zahynulo na palestínskych územiach od vypuknutia vojny s Izraelom 7. októbra minulého roka, uviedlo v nedeľu palestínske ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy. Informuje agentúra AFP.

15:43 Jordánsky kráľ Abdalláh II. v nedeľu vyzval amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, aby naliehal na prímerie a ukončenie humanitárnej krízy v Pásme Gazy. Urobil tak počas ich stretnutia v jordánskej metropole Ammán, kde Blinken pricestoval v rámci svojej cesty po Blízkom východe. Informuje agentúra AFP.

15:30 Sionistické sily fajčia vodnú fajku, zatiaľ čo bombardujú domy civilistov v Gaze.

15:00 Čínska lodná spoločnosť Cosco údajne pozastavila dodávky do Izraela. Informáciu ako prvý zverejnil izraelský finančný spravodajský portál Globes, ktorý však neuviedol žiadne podrobnosti o dôvode náhleho rozhodnutia. Informuje správa Reuters a Bloomberg. Izraelská kancelária spoločnosti Cosco to odmietla komentovať.

14:30 Posledná rozlúčka novinára Hamzu.

14:00 Izraelská armáda zaútočila na skupinu novinárov v blízkosti bezpečnej oblasti Al Mawasi, pričom zabila dvoch novinárov vrátane Hamzu Dahdouha, syna Waela Dahdouha z Al-Džazíry.

13:16 Pri izraelských úderoch v Pásme Gazy prišlo za posledný deň o život 113 Palestínčanov a celkový počet palestínskych obetí od začiatku vojny medzi hnutím Hamas a Izraelom tak vzrástol na 22.835. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré kontroluje Hamas. Ministerstvo tiež uviedlo, že medzi mŕtvymi sú aj dvaja palestínski novinári - jeden pôsobil ako spolupracovník agentúry AFP, druhý pracoval pre stanicu Al-Džazíra.

12:58 Ministerstvo zdravotníctva riadené palestínskym militantným hnutím Hamas v nedeľu oznámilo, že pri izraelskom nálete zahynuli v Pásme Gazy dvaja novinári. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Ministerstvo a niekoľkí zdravotníci uviedli, že počas cesty autom v Pásme Gazy zahynul kameraman francúzskej agentúry AFP Mustafa Thuria a novinár panarabskej televízie al-Džazíra Hamza Wael Dahdúh.

12:08 Jordánsky kráľ Abdalláh II. dnes pri stretnutí v Ammáne povedal americkému ministrovi zahraničných vecí Antonymu Blinkenovi, že ďalšie pokračovanie vojny v Gaze by malo "katastrofické následky". Podľa monarchu by mali USA vyvíjať tlak na to, aby Izrael súhlasil s okamžitým prímerím, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie kráľovského paláca.

MIMORIADNY ONLINE Izraelskí vojaci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

10:15 Incidenty na západnom brehu Jordánu si v nedeľu vyžiadali životy dvoch Izraelčanov - príslušníčky pohraničnej polície a civilistu z východného Jeruzalema, informovala agentúra AFP. Policajtka utrpela smrteľné zranenie v úvodnej fáze tzv. protiteroristickej operácie izraelských bezpečnostných zložiek v meste Džanín a v priľahlom utečeneckom tábore. Okrem nej boli zranení ešte traja ďalší príslušníci izraelskej pohraničnej polície.

MIMORIADNY ONLINE Izraelskí vojaci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

9:42 Predstavitelia Kataru potvrdili, že nedávne zabitie zástupcu šéfa politického krídla radikálneho palestínskeho hnutia Hamas Sáliha Árúrího komplikuje vyjednávania o prepustení rukojemníkov, ktorých komandá palestínskych radikálov pred pred tromi mesiacmi uniesli z Izraela do palestínskeho Pásma Gazy.

6:30 Pri izraelskom nálete na mesto Džanín na okupovanom Západnom brehu zomrelo dnes šesť Palestínčanov, uviedlo podľa agentúry AFP palestínske ministerstvo zdravotníctva. Izrael informoval o štyroch zranených pohraničníkoch pri zásahu v tejto oblasti. Server Axios potom píše o komplikovanom vyjednávaní o prepustení ďalších zadržiavaných izraelských rukojemníkov.

Tisíce ľudí protestovali proti premiérovi Netanjahuovi

Tisíce Izraelčanov v sobotu večer v mestách Tel Aviv a Haifa protestovali proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a vyzvali ho, aby odstúpil. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Demonštranti v centrách oboch miest žiadali rezignáciu Netanjahua a pritom skandovali heslá ako "Nevzdáme sa" a "Vláda zla". Vlani v Izraeli sa konali masové protesty proti kontroverznej reforme súdnictva a politike izraelskej pravicovej vlády. Po útokoch ozbrojencov z hnutia Hamas a ďalších militantných skupín na Izrael zo 7. októbra tieto protesty z veľkej časti ustali.

K demonštrantom sa v sobotu pripojili aj príbuzní niektorých obetí útoku, ako aj obyvatelia, ktorí pre boje museli opustiť svoje domovy z oblasti neďaleko hraníc s Pásmom Gazy a Libanonom. Izrael prisľúbil, že rozdrví Hamas po tom, ako militanti vlani 7. októbra uskutočnili najsmrteľnejší útok v histórii Izraela. Podľa súčtu agentúry AFP založeného na oficiálnych údajoch pri ňom zahynulo približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. Militanti podľa Izraela zajali aj približne 250 rukojemníkov, z ktorých 132 stále zostáva v zajatí. Izrael odpovedal bombardovaním územia a vyslaním pozemných síl, pričom podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré riadi Hamas, zahynulo už najmenej 22.722 ľudí, väčšinou žien a detí.

Veliteľská štruktúra Hamasu na severe Pásma Gazy bola "rozložená"

"Dokončili sme demontáž vojenského rámca Hamasu v severnom Pásme Gazy," povedal novinárom hovorca izraelskej armády Daniel Hagari a dodal, že palestínski militanti teraz v oblasti operujú len sporadicky a "bez veliteľov". "Teraz sa budeme sústrediť na demontáž Hamasu v centre Pásma Gazy a na juhu Pásma Gazy," dodal Hagari a zároveň priznal, že táto úloha si vyžiada určitý čas. V súvislosti s vojenským úsilím o likvidáciu Hamasu v centrálnej a južnej časti Pásma Gazy Hagari povedal, že "to urobíme iným spôsobom", pričom to bližšie nešpecifikoval. "Utečenecké tábory v centrálnej časti Pásma Gazy sú preplnené a plné teroristov," povedal.

MIMORIADNY ONLINE Izraelskí vojaci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Israel Defense Forces via AP)

Na juhu, v rozsiahlej mestskej krajine Chán Júnis, sa nachádza prepracovaná podzemná sieť tunelov, doplnil armádny hovorca. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu uviedol, že jeho vláda nariadila armáde, aby "eliminovala Hamas", oslobodila všetkých rukojemníkov a zabezpečila, aby Pásmo Gazy "už nikdy nebolo hrozbou pre Izrael". "Vojna sa nesmie zastaviť, kým nedosiahneme všetky ciele," uviedol Netanjahu vo vyhlásení. Izrael prisľúbil, že rozdrví Hamas po tom, ako militanti vlani 7. októbra uskutočnili najsmrteľnejší útok v histórii Izraela.

Podľa súčtu AFP založeného na oficiálnych údajoch pri ňom zahynulo približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. Militanti podľa Izraela zajali aj približne 250 rukojemníkov, z ktorých 132 stále zostáva v zajatí. Izrael odpovedal bombardovaním územia a vyslaním pozemných síl, pričom podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré riadi Hamas, zahynulo už najmenej 22.722 ľudí, väčšinou žien a detí.

Viac o téme: IzraelGazaVojnaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu