Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Iránske úrady znížili počet obetí výbuchov na 84: Identifikáciu sťažuje stav tiel

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Iránske úrady vo štvrtok už druhýkrát znížili počet obetí stredajších výbuchov v iránskom meste Kermán pri hrobe generála Kásema Solejmáního. Najnovšia bilancia obetí je 84. Úpravy počtu vysvetlili zlým stavom mŕtvych tiel.

Štátne médiá najprv informovali o 103 obetiach. Iránske ministerstvo zdravotníctva neskôr počet znížilo na 95. Najnovší počet zverejnila iránska štátna tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na šéfa úradu pre núdzové situácie. Ďalších 284 ľudí podľa neho utrpelo zranenia.Výbuchy sa udiali na pietnom podujatí k štvrtému výročiu Solejmáního smrti. Delilo ich od seba približne desať minút. Militanti často druhý výbuch cielia proti zasahujúcim záchranným zložkám, aby vyvolali paniku. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Iránska vláda označila výbuchy za akt terorizmu, rovnaký slovník zvolila aj Európska únia. DPA uvádza, že ide o najkrvavejší útok v 45-ročnej histórii Iránskej islamskej republiky.Solejmáního zabila dronom armáda Spojených štátov 3. januára 2020 neďaleko letiska v Bagdade. Útok nariadil vtedajší americký prezident Donald Trump. Tento iránsky generál velil elitným jednotkám Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí, a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe. V Iraku a ďalších krajinách tiež riadil činnosť milícií lojálnych Iránu.

Viac o téme: TeláIdentifikáciaIránVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu