Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tragédia pri hrobe generála Solejmáního: Najmenej 95 ľudí prišlo o život, vyše 200 je zranených

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Erfan Kouchari/Tasnim News Agency via AP)

TEHERÁN - Najmenej 73 ľudí zahynulo a 170 ďalších utrpelo zranenia v stredu pri dvoch výbuchoch v iránskom meste Kermán pri hrobe generála Kássema Solejmáního na štvrté výročie jeho smrti. Informovala o tom štátna iránska agentúra IRNA. Solejmáního zabil americký dron v irackom Bagdade 3. januára 2020. Informujú o tom správy z agentúr AFP a AP.

Aktualizované 

21:54 Pri dvoch dnešných výbuchoch pri cintoríne v iránskom meste Kermán zahynulo 95 ľudí a ďalších 211 ľudí bolo zranených. Spresnenú bilanciu dnes podľa agentúry DPA oznámil iránsky minister zdravotníctva Bahrám Ejnolláhí po tom, čo štátne médiá už hovorili o 103 mŕtvych. Podľa ministra však boli niektoré mená obetí započítané dvakrát. K atentátu, ktorý je podľa agentúry DPA najhorší v zhruba 45-ročných dejinách islamskej republiky, sa doteraz nikto neprihlásil. Podľa zástupcu guvernéra provincie Kermán išlo o terorizmus. Explózie otriasli okolím cintorína, na ktorom je pochovaný generál Kásom Solejmání, ktorý zomrel pri americkom atentáte v Bagdade presne pred štyrmi rokmi.

15:37 Pri dnešných teroristických útokoch pri cintoríne v iránskom meste Kermán bolo zabitých najmenej 103 ľudí. Informovala o tom iránska štátna televízia. V predchádzajúcej bilancii médiá uvádzali 73 mŕtvych. Okrem toho bolo zhruba 140 ľudí zranených, uvádzajú štátne médiá s odvolaním sa na záchrannú službu, pričom predtým hovorila o 170 ranených.

Zástupca guvernéra označil incident za teroristický útok

Zástupca guvernéra provincie Kermán označil incident za teroristický útok, uviedol iránsky štátny rozhlas. IRNA najprv informovala o 20 obetiach týchto výbuchov, ktoré zasiahli dav ľudí pri mešite, v ktorej je pochovaný Solejmání.

archívne video

V iránskej televízii prirovnali Alžbetu II. k Adolfovi Hitlerovi (Zdroj: YouTube/MEMRI TV Videos)

Americká armáda zabila Solejmáního neďaleko letiska v Bagdade pri dronovom útoku, ktorý nariadil vtedajší prezident Spojených štátov Donald Trump. Tento iránsky generál velil elitným jednotkám Kuds, ktoré vykonávajú operácie v zahraničí, a bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu po celom Blízkom východe. V Iraku a ďalších krajinách tiež riadil činnosť milícií lojálnych Iránu. Iránski predstavitelia od atentátu na Solejmáního niekoľkokrát prisľúbili, že jeho smrť pomstia, pripomína AFP.

Výbuchy v Iráne sú šokujúce svojou krutosťou a cynizmom, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyjadril sústrasť Iránu v súvislosti s dvoma výbuchmi pri hrobe generála Kásema Solejmáního v meste Kermán, ktoré usmrtili najmenej 103 ľudí. Informovala o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

"Zabíjanie mierumilovných ľudí pri návšteve cintorína je šokujúce svojou krutosťou a cynizmom," uviedol Putin v liste adresovanom iránskemu prezidentovi Ebráhímu Raísímu a najvyššiemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu.

"Po teroristickom incidente v Kermáne vláda vyhlásila na zajtra (štvrtok) deň verejného smútku v celej krajine," oznámila štátna televízia. Výbuchy sa odohrali na zhromaždení ľudí, ktorí si prišli pripomenúť štvrté výročie Solejmáního smrti.

Tragédia pri hrobe generála
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

 "Páchatelia tohto zbabelého činu budú nepochybne čoskoro identifikovaní a potrestaní bezpečnostnými a poriadkovými silami," uviedol Raísí vo vyhlásení. "Nepriatelia národa by mali vedieť, že takéto činy nikdy nemôžu narušiť pevné odhodlanie iránskeho národa," dodal prezident. Výbuchy delilo od seba približne desať minút, pričom militanti často druhú explóziu cielia proti zasahujúcim záchranným zložkám. Ďalších približne 140 osôb utrpelo zranenia.

Solejmání bol veliteľom jednotiek Kuds, tajných zložiek Iránskych revolučných gárd. Americká armáda ho zabila 3. januára 2020 neďaleko letiska v Bagdade pri dronovom útoku, ktorý nariadil vtedajší prezident Donald Trump. Elitné jednotky Kuds vykonávajú operácie v zahraničí. Solejmání bol považovaný za hlavného strojcu stratégie rozširovania iránskeho vplyvu na Blízkom východe. V Iraku a ďalších krajinách tiež riadil činnosť milícií lojálnych Iránu.

Európska únia odsudzuje výbuchy v Kermáne

Európska únia v stredu rázne odsúdila výbuchy v iránskom meste Kermán, pri ktorých prišlo o život viac než 100 ľudí. Iránski predstavitelia uviedli, že tieto útoky nezostanú bez odozvy. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. "Európska únia čo najráznejšie odsudzuje dnešné bombové útoky v meste Kermán v Iráne. EÚ vyjadruje solidaritu s občanmi Iránu," uviedol hovorca EÚ pre zahraničné záležitosti.

"Vo svojich myšlienkach sme s obeťami a ich rodinami. Voči páchateľom musí byť vyvodená zodpovednosť," dodal. Iránsky prezident Ebráhím Raísí podľa vyjadrenia iránskej vlády požiadal úrady, aby pomohli zmierniť utrpenie obetí a zranených. Tiež žiadal rozhodnú reakciu. Páchatelia i osoby, ktoré vydali povel na tento zbabelý čin, budú čoskoro vypátrané a potrestané, uviedol.

Tragédia pri hrobe generála
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tasnim News Agency via AP)

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí sľúbil tvrdú odpoveď. Minister vnútra Ahmad Váhidí takisto uviedol, že páchatelia budú postavení pred spravodlivosť. Zatiaľ však nie je známe, kto je za útok zodpovedný.

Dva výbuchy v iránskom meste Kermán pri hrobe generála Kásema Solejmáního v stredu zabili najmenej 103 osôb a ďalších viac než 140 utrpelo zranenia. Išlo o najsmrtiacejší útok v dejinách Iránskej islamskej republiky. Generála Solejmáního zabil americký dron v irackom Bagdade 3. januára 2020. Pochádzal z Kermánu, kde sa v stredu konala spomienková slávnosť.

USA odmietajú, že by boli zapojené do výbuchov

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Matthew Miller dnes označil za "smiešne" obvinenia, že Spojené štáty boli zapojené do dnešných výbuchov v Iráne, pri ktorých zomrelo najmenej 103 ľudí. Washington podľa Millera tiež nevidí žiadne indície, podľa ktorých by za výbuchmi stál Izrael.

K atentátu v iránskom meste Kermán, podľa agentúry DPA najhoršiemu v zhruba 45-ročných dejinách islamskej republiky, sa doteraz nikto neprihlásil. Explózie otriasli okolím cintorína, na ktorom je pochovaný generál Kásom Solejmání, ktorý zomrel pri americkom atentáte v Bagdade presne pred štyrmi rokmi. Výbuchy si vyžiadali najmenej 103 životov, ďalších 211 ľudí utrpelo zranenia.

Amerika nevie, kto za útokmi stojí

USA podľa hovorcu diplomacie nevie, kto za útokmi stojí, a je príliš skoro, aby ponúkli nezávislý pohľad na vec. Ani dnešné výbuchy v Iráne, ani utorkové úmrtie zástupcu šéfa palestínskeho hnutia Hamas Sáliha Arúrího v Libanone však podľa hovorcu zásadne nemenia americký postoj k celkovej stabilite regiónu.

"Naďalej sa veľmi obávame rizika rozšírenia (vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas) na ďalšie fronty, či už na severe Izraela, na Západnom brehu Jordánu alebo mimo Izraela do iných krajín. Nepovedal by som ale, že naše obavy sú po dnešku nejako vyššie, "povedal Miller.

Iránska vláda a polícia v dnešných vyhláseniach uviedli, že zostávajú bdelé a sľúbili dohnať k zodpovednosti páchateľov atentátu. Agentúra AP napísala, že Irán má množstvo nepriateľov, ktorí by mohli byť strojcami útoku, vrátane exilových skupín, militantných organizácií a štátnych aktérov. Irán je podporovateľom Hamasu, libanonského šiitského hnutia Hizballáh i jemenských šiitských povstalcov Húsiovcov.

Viac o téme: ObeteVýbuchyVýročie smrtiIránKássema Solejmání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu