Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Brusel plánuje presadiť daňovú reformu ešte pred maďarským predsedníctvom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska únia chce presadiť daňovú reformu ešte predtým, než rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie prevezme v druhej polovici roka 2024 Maďarsko. Pre server Politico to uviedol v stredu anonymný bruselský zdroj, ktorý pripomenul, že Maďarsko už namietalo voči rozpočtovým zmenám Únie. Informuje o tom server hvg.hu.

Technický termín pre dosiahnutie dohody je podľa tohto zdroja rok 2027, kedy sa končí súčasný rozpočtový cyklus EÚ (2021-2027). Európska komisia ale dúfa, že belgickému predsedníctvu sa podarí dosiahnuť nejaký politický kompromis v tejto otázke do polovice roku 2024 - ešte predtým, než Belgicko odovzdá predsedníctvo v EÚ Maďarsku.

archívne video

Slováci v Bruseli podporili protivládne protesty na Slovensku (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Zdroj pripomenul, že Maďarsko nesúhlasilo s úpravou súčasného rozpočtu tak, aby Ukrajina mohla dostať balík pomoci vo výške 50 miliárd eur. Budapešť ostro vystupuje proti akejkoľvek jednotnej daňovej politike, v čom ale nie je úplne sama. Viaceré členské štáty severnej a východnej Európy sa pritom nechcú vzdať svojich príjmov v prospech spoločnej kasy, píše Politico.

Belgický premiér Alexander De Croo v rozhovore pre tento server po prevzatí predsedníctva uviedol, že EÚ potrebuje viac príjmov. Únia čelí výzvam ako vojna na Ukrajine, energetická kríza a globálne otepľovanie. Tie si vyžadujú zdroje na riešenie, najmä ak obyvatelia členských štátov očakávajú, že tieto problémy vyrieši EÚ.

Únia má v súčasnosti minimálne príjmy z ciel, rozpočty EÚ sa tak či tak skladajú z príspevkov členských krajín. Brusel by podľa týchto zámerov vybral z uhlíkovej dane na úrovni EÚ a z dane zo ziskov nadnárodných spoločností 36 miliárd eur ročne, dodal belgický premiér.

Viac o téme: Daňová reformaMaďarskoBruselEurópska úniaRada Európskej únie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu