Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rada Európy spoznala troch kandidátov na post generálneho tajomníka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/olrat)

BRUSEL - Rada Európy (RE) vo štvrtok oznámila, že členské štáty 46-člennej organizácie navrhli troch kandidátov na post jej budúceho generálneho tajomníka.

Nominantov na generálneho tajomníka preložili tri krajiny. Za Belgicko sa o túto funkciu uchádza viacnásobný minister federálnej vlády a súčasný eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, Estónsko nominovalo bývalého ministra kultúry Indreka Saara a za Švajčiarsko o tento post zabojuje bývalý prezident Alain Berset.

archívne video

Na poplach už bije aj európska prokuratúra, tvrdí Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Súčasnou generálnou tajomníčkou Rady Európy je chorvátska politička Marija Pejčinovičová Buričová, ktorá začala svoj päťročný mandát v roku 2019. Jej vtedajším súperom bol Reynders, ktorý však získal menšiu podporu ako Chorvátka.

Výbor ministrov, najvyšší politický orgán RE, uskutoční pohovor so všetkými troma kandidátmi oddelene v priebehu marca a rozhodne o tom, ktorých z nich postúpi na hlasovanie Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy (PZ RE). To pristúpi k voľbe nového generálneho tajomníka v júni tohto roka. Mandát nového generálneho tajomníka sa začne 18. septembra 2024.

Viac o téme: NávrhyKandidátiGenerálny tajomníkRada Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu