Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA znovu otvoria štyri hraničné priechody s Mexikom, migrantov je menej

Americký vojak na hraniciach s Mexikom
Americký vojak na hraniciach s Mexikom (Zdroj: Twitter.com/DNN World News ‏)

WASHINGTON - Spojené štáty vo štvrtok znovu otvoria štyri hraničné priechody s Mexikom. Dočasne boli zatvorené pre masívny prílev nelegálnych migrantov, ktorý sa medzičasom zmiernil, informovala v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na americké úrady.

Obnovená bude prevádzka na priechodoch Eagle Pass v štáte Texas, dvoch priechodoch v Arizone a jednom neďaleko kalifornského mesta San Diego, uviedla vo vyhlásení americká colná a pohraničná stráž (CBP) s tým, že ochrana hraníc je naďalej prioritou.

archívne video

Migranti odhalení na kamere s termovíziou (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Dohoda o spolupráci

Americké pohraničné úrady mali v decembri problémy s vybavovaním migrantov, ktorých za jediný deň prišlo takmer 11.000, čo bolo na hranici rekordov. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador sa minulý týždeň stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a ďalšími poprednými predstaviteľmi vlády USA. Obe strany sa dohodli, že budú intenzívnejšie spolupracovať na riešení problému nelegálnej migrácie.

Mexické úrady posilnili opatrenia 

Mexické úrady v posledných týždňoch posilnili presadzovanie opatrení proti nelegálnej migrácii. Okrem iného začali presúvať migrantov na juh krajiny a obnovili deportačné lety do Venezuely, uviedol v telefonickom rozhovore pre novinárov nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ USA. Podľa internej správy americkej vlády, ktorú preskúmala agentúra Reuters, úrady v uplynulom týždni zadržali priemerne 6400 migrantov za deň, čo predstavuje rapídny pokles v porovnaní s obdobím pred Vianocami. Iný americký predstaviteľ však upozornil, že v období medzi Vianocami a Novým rokom sa počet prekročení hranice tradične klesá.

Viac o téme: PoklesHranicaMigrantiUSAMexikoPriechodyOtvorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu