Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Francúzsko posiela Nemecku na pomoc proti záplavám mobilné hrádze

Nemecko zasiahli záplavy Zobraziť galériu (6)
Nemecko zasiahli záplavy (Zdroj: SITA/Lars Penning/dpa via AP)

BERLÍN – Francúzsko posiela Nemecku mobilné hrádze na pomoc proti záplavám v spolkovej krajine Dolné Sasko. Prvá časť systému má doraziť už v utorok večer, vyhlásil hovorca ministerstva vnútra. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

Zvyšné moduly hrádzového systému s celkovou dĺžkou približne 1,2 kilometra dorazia v stredu. Miesto ich nasadenia bezprostredne nebolo známe. "Mobilné hrádzové systémy môžu významne pomôcť udržať situáciu pod kontrolou najmä vo výrazne zasiahnutých oblastiach," vyhlásila ministerka vnútra spolkovej krajiny Dolné Sasko Daniela Behrensová.

Nemecko zasiahli záplavy
Zobraziť galériu (6)
Nemecko zasiahli záplavy  (Zdroj: SITA/Lars Penning/dpa via AP)

V stave pohotovosti je šesť jej vrtuľníkov

V povodňami postihnutej oblasti zasahuje aj nemecká armáda (Bundeswehr) a v stave pohotovosti je šesť jej vrtuľníkov. Behrensová situáciu označila za veľmi napätú. Ministerstvo vnútra vyhlásilo, že žiadosť o pomoc odoslalo Európskej komisii, ktorá ju posunula krajinám disponujúcim potrebnými prostriedkami. Ministerstvo uviedlo, že Nemecko týmto spôsobom požiadalo o pomoc druhý raz. Prvý raz to bolo v roku 2022 počas lesného požiaru v pohorí Harz, kde pomáhali talianske hasičské lietadlá. Väčšinu územia Nemecka sužujú od Vianoc dažde. Niektoré rieky sa vyliali z korýt a ďalšie sú blízko tohto bodu.   

Nemecko zasiahli záplavy
Zobraziť galériu (6)
Nemecko zasiahli záplavy  (Zdroj: SITA/Lars Penning/dpa via AP)

Viac o téme: ZáplavyNemeckoFrancúzskoMobilné hrádze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu