Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Francúzsko žiada prepustenie svojho občana zadržaného v Azerbajdžane pre špionáž

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzsko obvinilo v utorok Azerbajdžan zo svojvoľného zadržania francúzskeho občana podozrivého z údajnej špionáže a požaduje jeho okamžité prepustenie. Informuje správa agentúr Reuters a AFP.

Azerbajdžanská veľvyslankyňa v Paríži Lejla Abdullajevová v utorok pre médiá uviedla, že azerbajdžanské úrady zadržali Francúza Martina Ryana pre podozrenie zo špionáže ešte začiatkom decembra.   

archívne video

Na zvládnutie povodňovej situácie posiela SR Francúzsku na pomoc 25 hasičov a 16 kusov techniky (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zaslanom agentúre Reuters potvrdilo Ryanovo zadržanie. "Už sme mali možnosť dať azerbajdžanským úradom najavo, že toto zadržanie považujeme za svojvoľné a požadujeme okamžité prepustenie nášho krajana," uviedlo 

Sú v kontakte s jeho rodinou

"Sme v blízkom kontakte s jeho rodinou a francúzske veľvyslanectvo v Baku mohlo nášho občana dvakrát navštíviť v rámci konzulárnej ochrany," uviedlo ministerstvo. Zároveň dodalo, že veľvyslanectvo požiadalo o ďalšiu návštevu. Abdullajevová uviedla, že azerbajdžanské úrady nariadili zadržať Ryana na štyri mesiace, pričom o tom ihneď informovali francúzske veľvyslanectvo.

K zadržaniu francúzskeho občana v Azerbajdžane prichádza v čase rastúceho napätia vo vzťahoch medzi Baku a Parížom. Azerbajdžan obviňuje Francúzsko z poskytovania diplomatickej a vojenskej podpory pre Arménsko, nepriateľa Baku.

Diplomatické napätie medzi Parížom a Baku eskalovalo koncom decembra, keď Azerbajdžan nariadil dvom francúzskym diplomatom, aby opustili krajinu. Podľa Baku konali vyhostení diplomati spôsobom, ktorý bol v rozpore s ich diplomatickým postavením. Francúzsko to poprelo a v rámci odvetného kroku označilo dvoch azerbajdžanských diplomatov za nežiaduce osoby.

Viac o téme: PrepustenieŠpionážObčanFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu