Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nebezpečná situácia na indonézskom ostrove: Po výbuchu sopky evakuovali viac ako tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JAKARTA - Úrady na indonézskom ostrove Flores evakuovali približne 1200 ľudí z dedín v okolí sopky Lewotobi, ktorá chrlila popol a dym do výšky 1,5 kilometra. Z miesta dosiaľ nehlásili žiadne materiálne škody či zranenia, informujeme podľa správy agentúry DPA.

Po pondelkovej erupcii sopky Lewotobi na východe ostrova Flores úrady zvýšili stupeň výstrahy na druhý najvyšší. Ide o jej druhú erupciu za posledné dva týždne, prvá 23. decembra bola prvou po takmer 20 ročnej nečinnosti. Miestny predstaviteľ pre indonézsku agentúru Antara povedal, že ženy, starších ľudí a deti premiestnili do núdzových prístreškov, ako sú školy, kancelárie a vojenské základne, kde dostali potraviny, vodu, masky aj deky.

Sopka má dva vrcholy

Ľuďom v regióne bolo odporučené, aby sa zdržiavali najmenej dva kilometre od krátera. Sopka má dva vrcholy, známe ako Lewotobi Lakilaki a Lewotobi Perempuan. Ide o jednu zo 127 aktívnych sopiek v Indonézii s intenzívnou seizmickou činnosťou. Nízkonákladová spoločnosť Wings Air so sídlom v Jakarte uviedla, že v pondelok a utorok zrušila päť letov smerujúcich do mesta Maumere, najväčšieho na ostrove Flores.

Viac o téme: SopkaEvakuáciaIndonéziaLewotobi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu