Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Podvod veľkých rozmerov: Chceli zbohatnúť na nešťastí, vydávali sa za obete masakru v Izraeli

(Zdroj: TASR/AP Photo/Adel Hana)

JERUZALEM – Izraelské úrady riešia čoraz častejšie prípady, kedy o štátnu finančnú pomoc žiadajú aj ľudia, ktorí neboli žiadnym spôsobom zatiahnutí, ani sa ich nijak nedotkla masakra Hamasu. Polícii sa len nedávno podarilo zadržať sedem osôb, ktoré chceli takýmto spôsobom okradnúť štát.

archívne video

Hamas umiestnil výbušniny do škôlky v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Na policajný výsluch v Jeruzaleme bolo predvolaných sedem osôb, z ktorých každá jedna tvrdila, že je obeťou masakry, ktorú vykonal Hamas v Izraeli dňa 7. októbra minulého roku. Všetci žiadali od štátu kompenzáciu vo forme finančnej pomoci. Uvádza to Jerusalem Post s odkazom na miestnu políciu. 

Polícia ich odhalila

"Vyšetrovatelia jeruzalemskej polície zhromaždili informácie, ktoré dokazujú, že určité osoby sa dopustili podvodu, keď žiadali od štátu finančné prostriedky. Osoby sú podozrivé z predloženia nepravdivých tvrdení o ich prítomnosti na dejisku hudobného festivalu Supernova. Nekalým spôsobom chceli od štátu získať finančnú pomoc vo výške tisícok šekelov (stovky eur)," uviedla izraelská polícia s tým, že prvotnom výsluchu boli zadržaní prepustení za obmedzených podmienok. Prípad je naďalej v štádiu vyšetrovania.  

V Izraeli nejde bohužiaľ o prvý takýto pokus. Jedného z najväčších prípadov podvodu počas izraelskej vojny proti Hamasu sa dopustil Nico Astroga (35) s izraelsko-argentínskymi koreňmi, ktorý uskutočnil podvody rádovo v desiatkach tisíc eur. Vydával sa za obeť masakry zo siedmeho októbra. 

Viac o téme: PodvodHamasIzrael vo vojne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu