Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

MIMORIADNY ONLINE Hizballáh útočil na základňu Izraela: Reagoval na zabitie at-Tawíla a Árúrího

Izrael pri útoku zabil v Libanone popredného veliteľa Hizballáhu Zobraziť galériu (3)
Izrael pri útoku zabil v Libanone popredného veliteľa Hizballáhu (Zdroj: TASR/AP/Hezbollah Military Media)

JERUZALEM - Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac priznal, že za zabitím veliteľa šiitského proiránskeho hnutia Hizballáh Wissáma at-Tawíla v Libanone stojí Izrael. Informuje o tom agentúra DPA a spravodajského portálu The Times of Israel. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:55 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok informoval, že Izrael súhlasil s novým plánom, podľa ktorého OSN vykoná na severe palestínskeho Pásma Gazy hodnotiacu misiu na posúdenie bezpečnosti návratu vysídlených Palestínčanov do ich domovov. Vo svojom online spravodajstve to uviedol web The Times of Israel.

21:45 "Nemyslím si, že Izrael sa považuje za okupačnú silu." Niekoľko dní pred vypočutím prípadu ICJ genocídy proti Izraelu britský minister zahraničných vecí David Cameron povedal, že nevie, či Gazu okupuje Izrael.

21:13 Britský minister zahraničných vecí David Cameron v utorok vyjadril obavy, že Izrael pri útokoch na Pásmo Gazy mohol porušiť medzinárodné právo, informovala agentúra Reuters. Na základe posudkov od vládnych právnikov, ktoré má k dispozícii, Cameron dodal, že doterajšie konanie Izraela bolo v súlade s medzinárodnými predpismi, hoci množstvo incidentov vzbudzuje podozrenia a otázky, na ktoré je treba odpovedať.

20:48 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok dôrazne apelovala na ďalšie humanitárne prímerie s cieľom zásobiť palestínske obyvateľstvo v Pásme Gazy humanitárnou pomocou. Vyzvala zároveň aj na prepustenie približne 130 rukojemníkov, ktorých tam zadržiava palestínske radikálne hnutie Hamas. Informuje agentúra DPA.

20:33 Tábory vysídlených Palestínčanov pri hraniciach s Egyptom. Viac ako 700 000 vysídlených civilistov sa ukrýva v blízkosti hraníc.

20:15 Počet civilistov, ktorí denne zomierajú pri bojoch v Pásme Gazy, je príliš vysoký. Dnes to po rokovaní s izraelskými predstaviteľmi povedal americký minister zahraničia Antony Blinken. 

20:00 Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson sa „obáva“, že Izrael „podnikol kroky v rozpore s medzinárodným právom“, a bol vyzvaný, aby sa vyjadril k extrémnym poznámkam izraelského veľvyslanca v Británii, ktoré ospravedlňujú bombardovanie každej školy a mešity v Gaze.

19:14 Pri útoku v južnom Libanone prišiel v utorok o život ďalší kľúčový príslušník šiitskej proiránskej militantnej strany Hizballáh. Informovali o tom izraelské médiá.

19:05 Irán v utorok dočasne prepustil z väzenia aktivistku s nemecko-iránskym občianstvom za prísnych podmienok, ktoré sú porovnateľné s domácim väzením, oznámila jej dcéra. K rozhodnutiu došlo v čase obáv o jej zhoršený zdravotný stav, informuje správa agentúry AFP.

18:18 Vojaci strieľali civilistov, kým čakali na prístup pomoci do Gazy.

17:55 Americký minister zahraničia Antony Blinken dnes rokoval v Izraeli s prezidentom Jicchakom Herzogom a s premiérom Benjaminom Netanjahuom. V rozhovoroch podľa vyhlásenia amerického ministerstva zahraničia zdôraznil potrebu zabezpečiť vyššiu ochranu civilistov v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje s palestínskym hnutím Hamas. 

17:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok na stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom vyhlásil, že izraelské sily sa musia vyhnúť ďalšiemu poškodzovaniu civilistov v Pásme Gazy. Informuje správa agentúry AFP. Blinken je na blízkovýchodnom turné s cieľom dosiahnuť zníženie napätia v súvislosti s konfliktom v Pásme Gazy. 

16:20 Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh oznámilo, že v utorok zaútočilo takzvanými kamikadze dronmi na vojenské veliteľské stanovište v meste Cfat na severe Izraela. Útok bol odvetou za zabitie jedného z veliteľov Hizballáhu Wissáma at-Tawíla a zástupcu šéfa palestínskeho militantného hnutia Hamas Sáliha Árúrího. Informuje správa agentúry AFP.

15:26 V niekoľkých osadách na libanonsko-palestínskych hraniciach opäť zaznejú sirény v dôsledku obáv z infiltrácie dronov odporu.

14:41 Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dnes varovali pred kolapsom nemocníc v južnej a strednej časti Pásma Gazy. Z nich totiž utiekli stovky zdravotníkov v súvislosti s tým, ako tam izraelská armáda presúva ohnisko bojov proti hnutiu Hamas zo severu oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa organizácie Save the Children museli lekári v Pásme Gazy od začiatku vojny 7. októbra amputovať jednu alebo obe nohy viac ako tisícke detí. Save the Children to uviedla v nedeľu v tlačovej správe, ktorá sa pritom odvoláva na údaj UNICEF z polovice decembra. Súčasné čísla sú teda zrejme ešte vyššie.

13:45 Nemecko zohráva v rámci Európskej únie úlohu pri dosahovaní mieru v regióne Blízkeho východu. Uviedol v utorok egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí na stretnutí so šéfkou nemeckej diplomacie Annalenou Baerbockovou. Informuje o tom agentúra DPA.

13:20 Vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíl Haníja vyzval v utorok moslimské krajiny, aby poskytli palestínskym militantom zbrane. Informuje o tom agentúra AFP.

12:44 Juhokórejská tajná služba má dôkazy o použití severokórejských zbraní militantným palestínskym hnutím Hamas. V utorok o tom informovali miestne médiá, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

12:43 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková dnes v Egypte vyzvala na humanitárne prímerie v Pásme Gazy a na zvýšenie dodávok humanitárnej pomoci tamojšiemu obyvateľstvu. Odkázala tiež izraelskej armáde, že musí robiť viac pre ochranu civilistov v Gaze. Informovala o tom agentúra DPA.

12:06 Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac priznal, že za zabitím veliteľa šiitského proiránskeho hnutia Hizballáh Wissáma at-Tawíla v Libanone stojí Izrael. Informuje o tom agentúra DPA a spravodajského portálu The Times of Israel.

11:35 Pri vzdušnom útoku na auto v dedine na juhu Libanonu boli dnes zabití traja členovia ozbrojeného radikálneho hnutia Hizballáh. Informovala o tom agentúra Reuters. Odvoláva sa pritom na dva zdroje oboznámené s bojovými operáciami tejto šiitskej skupiny, ktorá má podporu Iránu. Totožnosť obetí nebola bezprostredne známa. Hizballáh medzitým oznámil, že zaútočil bezpilotnými lietadlami na vojenskú základňu na severe Izraela.

11:33 Izrael má pri integrácii v rámci Blízkeho východu ozajstné príležitosti, musí však prekonať veľmi náročné chvíle. Uviedol to v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informujú agentúry AFP a DPA.

11:16 Šéf palestínskeho hnutia Hamás Ismáíl Haníja dnes v katarskej metropole Dauha na zasadnutí medzinárodnej únie moslimských učencov vyzval moslimské krajiny, aby podporili boj jeho hnutia proti Izraelu dodávkami zbraní. Informovala o tom agentúra AFP. Haníja v Katare, kde dlhodobo pobýva, tiež vyhlásil, že Izrael nedosiahol žiadny zo svojich cieľov v tejto vojne v Pásme Gazy, uviedla katarská televízia Al-Džazíra.

10:51 Tridsaťročného turistu zatkli v pondelok v hoteli v Jeruzaleme pre podozrenie zo spáchania neslušných činov voči 11-ročnému dievčaťu, ktoré tam spolu s rodinou evakuovali z ich domu na juhu krajiny.

10:37 Podľa izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga nie je nič krutejšie a absurdnejšie ako obvinenie, že sa Izrael dopúšťa v Pásme Gazy genocídy na Palestínčanoch. Herzog to podľa agentúry Reuters dnes povedal americkému ministrovi zahraničia Antonymu Blinkenovi, ktorý je na návšteve Izraela. Zároveň mu poďakoval za podporu, ktorú sa Izraelu dostáva zo strany Washingtonu.

10:31 Prezident USA Joe Biden v pondelok vyhlásil, že sa snaží presvedčiť Izrael, aby obmedzil počet svojich vojakov v palestínskom Pásme Gazy. Biden to povedal, keď protestujúci narušili jeho príhovor na predvolebnom stretnutí a žiadali prímerie v bojoch. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

10:14 Izraelské ministerstvo dopravy v utorok uviedlo, že sa snaží objasniť rozhodnutie čínskeho prepravcu COSCO o hlásenom zastavení prepravy do Izraela.

10:01 Troch obyvateľov Gazy zatkli v pondelok po tom, čo ich našli, že predstierajú, že sú izraelskými občanmi a pracujú v továrni na juhu krajiny, čím porušujú zákony o zamestnanosti, oznámila v utorok ráno izraelská polícia.

9:40 Izraelská armáda dnes oznámila, že v pondelok zabila ďalších 40 bojovníkov palestínskeho hnutia Hamas pri postupe v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Pozície Hamasu ostreľovalo v oblasti tiež izraelské námorníctvo. V pondelok padli v bojoch v Pásme Gazy ďalší štyria vojaci, čím sa počet obetí z radov izraelskej armády od začiatku jej pozemnej operácie v Gaze koncom októbra zvýšil na 180, informoval server The Times of Israel (ToI).

9:13 Severným Izraelom sa v utorok ráno rozozvučali sirény upozorňujúce obyvateľov na možné vniknutie bezpilotných lietadiel (UAV).

9:04 Izraelské vojenské jednotky sa naďalej pokúšajú získať úplnú kontrolu nad Chán Yunisom, keďže boje na južnom konci Gazy narastajú, uviedla v utorok IDF.

8:48 Prezident Isaac Herzog v utorok povedal, že "nie je nič brutálnejšie a absurdnejšie" ako žaloba podaná na Medzinárodný súdny dvor (ICJ), ktorá obviňuje Izrael z genocídy v Gaze.

8:21 Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken po pondelňajšej návšteve Saudskej Arábie potvrdil, že tam existuje "jasný záujem" o nadviazanie vzťahov s Izraelom. Uviedol tiež, že lídri všetkých šiestich krajín, ktoré v ostatných dňoch v tomto regióne navštívil, súhlasili so spoluprácou s USA v rámci snáh o obnovu a dosiahnutie dlhodobej stability v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra AFP.

7:38 IDF oznámila mená štyroch vojakov, ktorí v utorok ráno padli v boji v Gaze.

7:17 Mimovládna organizácia zaoberajúca sa dohľadom nad médiami odhalila, že dvaja fotožurnalisti z Gazy, spojení s agentúrami AP a Reuters, sa 7. októbra chválili zábermi, ktoré získali pri sprevádzaní teroristov z Hamasu.

7:00 Americké ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že momentálne neplánuje z Iraku stiahnuť svojich približne 2500 vojakov. Vláda v Bagdade pritom len minulý týždeň informovala, že chce ukončiť prítomnosť medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi na svojom území, uvádza agentúra Reuters.

6:34 Izraelský najvyšší súd dnes nevyhovel žiadosti izraelského združenia zahraničnej tlače, ktoré žiadalo o vpustenie novinárov z Izraela do Pásma Gazy bez neustáleho dohľadu armády. Píše to agentúra AP. Prítomnosť novinárov by podľa súdu mohla predstavovať riziko pre izraelských vojakov nasadených v Pásme Gazy, ak by médiá napríklad informovali o umiestnení vojenských jednotiek.

6:30 Pri zásahu izraelských bezpečnostných zložiek zomreli dnes na okupovanom Západnom brehu Jordánu traja Palestínčania. Uviedlo to vo vyhlásení palestínske ministerstvo zdravotníctva a neskôr tiež izraelská polícia. Podľa nej Palestínčania o život prišli počas prestrelky, napísal server The Times of Israel.

6:25 V rozhovore zverejnenom pred touto produkciou v Israel Hayom režisér Ben-Seadia povedal, že Lucia symbolizuje globálny boj žien za slobodu, lásku a právo byť zodpovedný za svoju vlastnú budúcnosť.

6:14 Ľavicová proizraelská organizácia Americans for Peace Now požaduje prímerie v izraelskej vojne s Hamasom, ktorá je prvou americkou sionistickou skupinou, ktorá tak urobila po viac ako troch mesiacoch bojov.

Izraelská armáda eliminovala operatívca Hamasu odpaľujúceho rakety zo Sýrie

Izraelská armáda tvrdí, že zabila operatívca radikálneho hnutia Hamas zodpovedného za raketovú paľbu zo Sýrie, ktorej je v posledných týždňoch vystavený sever Izraela. S odvolaním sa na status izraelskej armády na platforme Telegram o tom v pondelok informovala agentúra DPA. Izraelská armáda vo svojom vyhlásení spresnila, že Hasan Hakáša bol zabitý v meste Bajt Džinn na juhu Sýrie. Okolnosti, za ktorých prišiel o život, však neuviedla. Bajt Džinn sa nachádza juhozápadne od Damasku neďaleko Golanských výšin okupovaných Izraelom.

Predpokladá sa, že Hakáša stál za niekoľkými raketovými útokmi zo Sýrie na sever Izraela spáchaných v mene Hamasu. "Nedopustíme teroristické útoky zo sýrskeho územia. Sýria je zodpovedná za akúkoľvek akciu pochádzajúcu z jej územia. Budeme aj naďalej konať proti akejkoľvek hrozbe," dodala izraelská armáda vo svojom vyhlásení. Izrael útoky na svojich oponentov v zahraničí obvykle nekomentuje, doplnila DPA. Len pár hodín pred správou o zabití veliteľa v Sýrii sa objavila správa o smrti vplyvného veliteľa šiitských milícií Hizballáh, Wissáma at-Tawíla s krycím menom Hadž Džawád, ktorý bol zabitý v pondelok.

Izrael priútoku zabil v Libanone popredného veliteľa Hizballáhu
Zobraziť galériu (3)
Izrael priútoku zabil v Libanone popredného veliteľa Hizballáhu  (Zdroj: TASR/AP/Hezbollah Military Media)

Údajný dronový útok, ktorého sa Tawíl stal obeťou na juhu Libanonu, je pripisovaný Izraelu - ten sa však k nemu nehlási - rovnako ako ani k zodpovednosti za smrť druhého najvyššieho predstaviteľa Hamasu v zahraničí Sáliha Árúrího, ktorý prišiel o život minulý týždeň v Bejrúte. K týmto útokom dochádza v čase vojny vyvolanej udalosťami zo 7. októbra 2023, keď palestínske komandá prenikli na juh Izraela, kde povraždili približne 1140 ľudí - väčšinou izraelských civilistov.

Hamas, považovaný Spojenými štátmi a Európskou úniou za teroristickú organizáciu, počas vpádu na juh Izraela zajal aj približne 250 rukojemníkov, z ktorých 132 je podľa Izraela stále v zajatí. Predpokladá sa, že najmenej 24 rukojemníkov bolo medzičasom zabitých. Izrael na útok Hamasu reagoval raketovými útokmi a náletmi na Pásmo Gazy a pozemnou inváziou, pri ktorej zahynulo už viac ako 23.000 ľudí, väčšinou žien a detí, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v Gaze citované agentúrou AFP.

V tejto situácii Hamas z Pásma Gazy pokračuje v raketových útokoch na juh a strednú časť Izraela. Sever Izraela je zasa takmer denne vystavený raketovým útokom z Libanonu páchaným militantmi proiránskeho hnutia Hizballáh. Táto časť Izraela sa tiež opakovane dostáva pod paľbu zo Sýrie.

V bojoch v Gaze bol zranený aj obľúbený izraelský herec zo seriálu Fauda

V bojoch v palestínskom Pásme Gazy utrpel vážne zranenie aj izraelský herec Idan Amedi, známy z televízneho seriálu Fauda uvádzaného aj strímovacou službou Netflix. Amedi v ňom stvárnil rolu Sagiho - člena protiteroristickej jednotky. V pondelok o tom informovali viaceré izraelské médiá. Amedi - občianskym menom Idan ben Tova - odišiel bojovať do palestínskeho Pásma Gazy ako záložník hneď v prvých dňoch vojny vyvolanej vpádom palestínskych kománd na územie na juhu Izraela.

O svojej službe písal na svojom instagramovom účte, pričom v novembri tam zverejnil video sprevádzané komentárom: "Toto nie je scéna z Faudy, toto je skutočný život". Dodal, že on i jeho spolubojovníci sú motivovaní a chcú "pomstiť obete" masakry spáchanej príslušníkmi palestínskeho radikálneho hnutia Hamas 7. októbra.

Z palestínskej enklávy Amediho po zranení prepravili do nemocnice v meste Tel ha-Šomer, kde sa podrobuje liečbe. Jeho život nie je ohrozený, informoval s odvolaním na hercovho otca spravodajský web The Times of Israel (TOI). V polovici novembra prišiel v Pásme Gazy o život seržant v zálohe Matan Meir, ktorý v civilnom živote pracoval v produkčnej skupine nakrúcajúcej seriál Fauda, pričom sa podieľal na tvorbe všetkých štyroch doteraz nakrútených sérií. Seriál Fauda je o izraelskej jednotke špeciálnych síl Mista'arvim, ktorá vedie rozličné tajné protiteroristické operácie. Hodnoverný je aj vďaka tomu, že tvorcovia seriálu, Lior Raz a Avi Issacharoff, sú bývalými príslušníkmi jednotiek osobitného určenia izraelskej armády.

Krátko po vpáde kománd palestínskych radikálov na juh Izraela sa v západných médiách objavila informácia, že Avi Issacharoff pre piatu sériu seriálu zvažoval ako tému teroristický útok na Izrael, keď stovky ozbrojených útočníkov prelomia hranicu a prevezmú kontrolu nad jednou z izraelských dedín. "Pripadalo nám to nerealistické," povedal Avi Issacharoff v rozhovore pre web Forward s tým, že "Fauda sa vždy snažila byť autentická""Tak sme to vzdali...., ale v sobotu ráno 7. októbra sme videli niečo oveľa horšie, než sme si dokázali predstaviť," vyhlásil Avi Issacharoff, ktorý je známy aj ako novinár špecializujúci sa na palestínsku a arabskú problematiku a ktorý tým narážal na vpád palestínskych kománd na územie juhu Izraela a na mohutné raketové údery na veľkú časť územia.

Fauda je slovo z arabčiny a znamená chaos. V seriáli zobrazenej protiteroristickej skupine je to zároveň kód pre najvyššie ohrozenie, keď sa policajti a policajtky v teréne ocitnú v situácii, ktorá je pre nich životu nebezpečná. Príslušníci tímu nielenže ovládajú techniky bojového umenia a majú armádno-policajný výcvik, ale zároveň vedia perfektne po hebrejsky aj po arabsky a majú veľké znalosti sociálnych i kultúrnych reálií, ktoré bránia ich odhaleniu. Seriál má fanúšikov medzi Izraelčanmi židovského vierovyznania, ako aj medzi Arabmi žijúcimi v Izraeli, či na západnom brehu Jordánu. Populárny je aj medzi používateľmi služby Netflix.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu