Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda spustila novú fázu vojny v Gaze: Systém Železná kupola zostrelil rakety mieriace na oblasť Tel Avivu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

TEL AVIV - Izraelská armáda vstúpila do novej, menej intenzívnej fázy vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Pre denník The New York Times to v pondelok uviedol hovorca armády Daniel Hagari. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane.

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:48 Mimovládna organizácia zaoberajúca sa dohľadom nad médiami, ktorá sa zameriava na protiizraelské spravodajstvo, odhalila, že dvaja fotožurnalisti z Gazy, ktorí pracovali pre AP a Reuters, sa chválili zábermi, ktoré získali, keď sprevádzali teroristov Hamasu počas masakry zo 7. októbra.

20:23 Biely dom tlačí na Izrael, aby masívne znížil svoju vojenskú prítomnosť v Gaze, povedal v pondelok americký prezident Joe Biden, keď mal minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok navštíviť Tel Aviv.

19:54 Izraelská armáda vstúpila do novej, menej intenzívnej fázy vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Pre denník The New York Times to v pondelok uviedol hovorca armády Daniel Hagari."Vojna prešla do novej fázy... Ale zmena prebehne bez ceremónií. Zaobíde sa to bez dramatických vyhlásení," uviedol Hagari s tým, že izraelská armáda bude pokračovať v znižovaní počtu vojakov v Gaze aj redukcii leteckých útokov tak, ako to začala robiť už začiatkom tohto mesiaca.

19:27 Izraelská armáda v pondelok večer vydala varovanie pred raketami vypálenými z palestínskeho Pásma Gazy. Varovné sirény sa rozozvučali na južnom predmestí pobrežnej metropoly Tel Aviv, ako aj v centrálnej časti Izraela - v oblasti
Guš Dan a Šefela.

19:00 Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken sa v pondelok stretol so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom a rokoval s ním o vojne v palestínskom Pásme Gazy.Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej sa schôdzka konala v púštnej oáze al-Ulá v provincii Medína na severozápade monarchie.

18:53 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok vyhlásil, že Izrael uprednostňuje obnovenie bezpečnosti na severe svojho územia bez toho, aby išiel do vojny s libanonským proiránskym militantným hnutím Hizballáh. Dodal však, že Izrael je na možný konflikt s Hizballáhom pripravený.Informoval o tom spravodajský web The Times of Israel (TOI), ktorý dodal, že Netanjahu to vyhlásil v pondelok v severoizraelskom meste Kirjat Šmona, kde sa stretol so záložníkmi izraelskej armády.

18:30 Hnutie islamského džihádu v Palestíne v pondelok zverejnilo video, ktoré podľa neho zachytáva izraelského rukojemníka v Pásme Gazy.Na zverejnenom videu je muž, ktorý po anglicky a hebrejsky žiada o svoje prepustenie a vzdáva hold ďalšiemu rukojemníkovi Tamirovi Adarovi, ktorého smrť začiatkom januára oznámili obyvatelia kibucu Nir Oz na juhu Izraela. Nie je známe, kde konkrétne bolo video nahrané.

18:04 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v pondelok vyjadril znepokojenie nad početnými úmrtiami novinárov vo vojne v Pásme Gazy. Reagoval tak na nedeľňajšie správy o zabití dvoch novinárov pri údajnom útoku Izraela na ich vozidlo.

17:48 Civilisti z Gazy svedčili IDF o tom, ako Hamas zavraždil civilistov v Gaze, ktorí sa pokúšali získať pomoc od UNRWA, a že teroristi z Hamasu kradnú potraviny od amerických humanitárnych organizácií a zmocňujú sa civilného majetku na vojenské účely.

16:35 Dvaja novinári, ktorí zahynuli pri nedeľňajšom izraelskom nálete v Pásme Gazy, sa nachádzali v aute s palestínskym militantom. V pondelok to vyhlásila izraelská armáda.Podľa vyhlásenia izraelskej armády palestínsky radikál v tom čase obsluhoval dron, ktorý predstavoval hrozbu pre izraelské jednotky. "Sme si vedomí, že počas útoku boli zasiahnutí aj ďalší dvaja podozriví, ktorí sa nachádzali v aute s týmto teroristom," uviedla izraelská armáda.

16:20 Izraelské sily z IDF, Shin Bet a pohraničnej polície zatkli v noci nadnes na Západnom brehu 17 osôb podozrivých z terorizmu a skonfiškovali mnoho zbraní, uviedla IDF vo vyhlásení v pondelok.

15:28 Dvojica expertov OSN pre oblasť ľudských práv v pondelok vyzvala vyvodiť zodpovednosť za predpokladané trestné činy, ktoré boli spáchané 7. októbra 2023 počas bezprecedentného vpádu kománd palestínskeho hnutia Hamas na územie Izraela.Experti OSN navyše tvrdia, že niektoré z týchto činov vykazujú znaky zločinov proti ľudskosti, uviedla agentúra AFP.

14:54 Vplyvným vojenským veliteľom z proiránskeho libanonského hnutia Hizballáh, ktorý v pondelok prišiel o život pri údajnom izraelskom dronovom útoku na juhu Libanonu, bol Wissám at-Tawíl s krycím menom Hadž Džawád. Uviedol to libanonský bezpečnostný zdroj.Podľa uvedeného zdroja sa zabitím veliteľa Hizballáhu zvýšili obavy z možného rozšírenia konfliktu prebiehajúceho v Pásme Gazy. Zdroj tiež doplnil, že veliteľ "mal vedúcu úlohu v riadení operácií libanonského hnutia Hizballáh na juhu krajiny".

12:47 Pápež František vyzval v pondelok na ukončenie útokov na civilistov v konfliktoch vo svete, vrátane Ukrajiny a palestínskeho Pásma Gazy. Zdôraznil, že takéto útoky sú vojnovými zločinmi. Informujú o tom správy z tlačových agentúr ANSA a AP.

12:44 Izrael zabil v pondelok vplyvného veliteľa šiitskeho hnutia Hizballáh pri útoku na juhu Libanonu. Tlačovú agentúru AFP o tom informoval bezpečnostný zdroj. Podľa tohto zdroja to zvýšilo obavy, že konflikt v palestínskom Pásme Gazy sa rozšíri ďalej.

11:33 Izraelská armáda opätovne ostreľovala niekoľko cieľov hnutia Hizballáh na juhu Libanonu, uviedla vo svojom pondelkovom vyhlásení. Uviedla agentúra DPA. Stíhačky podnikli nálety na vojenský objekt neďaleko dediny Marwahin a na raketomet v inej lokalite neďaleko hraníc. Na ďalšie pozície, odkiaľ nepriateľ ostreľoval Izrael, zaútočil dron a vrtuľník, uviedla v pondelok ráno izraelská armáda.

8:42 Pri izraelských úderoch v Pásme Gazy bolo za posledných 24 hodín zabitých 73 Palestínčanov, ďalších 99 ľudí bolo zranených. Podľa agentúry Reuters to dnes ráno oznámilo ministerstvo zdravotníctva v Gaze, ktoré spravuje hnutie Hamas, neuviedlo však aktuálnu celkovú bilanciu obetí tri mesiace trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda medzitým oznámila, že na juhu pásma zabila najmenej desať palestínskych bojovníkov. Tieto údaje nie je možné vo vojnových podmienkach nezávisle overiť.

6:05 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala v nedeľu Izrael, aby zmiernil svoje vojenské akcie v Pásme Gaze a spravil viac pre ochranu civilistov na tomto palestínskom území. Informuje agentúra AFP.

Blinken upozornil na rozšírenie vojny mimo Pásma Gazy

"Toto je chvíľa intenzívneho napätia v tomto regióne. Ide o konflikt, ktorý by mohol ľahko metastázovať a spôsobiť ešte väčšiu neistotu a viac utrpenia," uviedol Blinken v Dauhe počas tlačovej konferencie s katarským premiérom Muhammadom bin Abdarrahmánom Ál Sáním.

Vojna v Pásme Gazy vypukla 7. októbra po bezprecedentnom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, ktorý si vyžiadal životy približne 1140 ľudí, zväčša civilistov. Militanti okrem toho uniesli približne 250 rukojemníkov, z ktorých 132 zostáva stále v zajatí. Najmenej 24 ich pritom zrejme zomrelo.

V reakcii na útok začal Izrael podnikať v Pásme Gazy vzdušné údery a neskôr spustil aj pozemnú inváziu. Podľa úradov v Gaze si bombardovanie doposiaľ vyžiadalo už životy vyše 22 800 ľudí. Blinken pritom uviedol, že je "nevyhnutné", aby Izrael dbal na ochranu civilistov a zaistil, aby boli jeho operácie "koncipované okolo ich ochrany".

Antony Blinken
Zobraziť galériu (3)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/ Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

V súvislosti s prehlbovaním humanitárnej krízy a vysídlením obyvateľov v rámci územia Gazy uviedol Blinken, že civilistom musí byť umožnené vrátiť sa do svojich domov hneď, ako to podmienky dovolia.

"Nemôže byť na nich vyvíjaný tlak, aby odišli z Gazy," dodal Blinken. AFP pritom pripomína vyhlásenia dvoch izraelských ministrom, ktorí navrhovali, aby boli Palestínčania podporovaní emigrovať z Gazy.

Blinken navštívil Katar vrámci svojej prebiehajúcej cesty po krajinách Blízkeho východu

Blinken navštívil Katar v rámci svojej prebiehajúcej cesty po krajinách Blízkeho východu. Šéf americkej diplomacie sa zastavili už v Jordánsku, Turecku a Grécku a v nedeľu odcestoval do Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. V pondelok má potom odcestovať do Saudskej Arábie.

Katar je sídlom politického krídla Hamasu a žije tam i jeho líder Ismáíl Haníja. Dauha pritom pomáhala pri sprostredkovávaní týždňového prímeria vo vojne v Pásme Gazy zo začiatku novembra, ktoré viedlo k prepusteniu izraelských a i zahraničných rukojemníkov militantov ako aj k príchodu dodávok humanitárnej pomoci do Gazy. Katarský premiér pritom uviedol, že nové rokovania o prerušení bojov v Gaze prebiehajú s pomocou Spojených štátov.

Vyhostenie Palestínčanov podľa izraelského prezidenta nie je v pláne

Izraelský prezident Jicchak Herzog v nedeľu vyhlásil, že vyhostenie Palestínčanov nie je oficiálnou politikou vlády, hoci niektorí členovia kabinetu premiéra Benjamina Netanjahua na to vyzývajú. Informácie je prevzatá zo spravodajského webového portálu Politico.

"Hovorím otvorene, oficiálne a jednoznačne, že toto nie je izraelský postoj," povedal Herzog počas rozhovoru v relácii "Meet the Press" na americkej televíznej stanici NBC. "Minister môže hovoriť, čo chce. Nemusí sa mi to páčiť, ale toto je izraelská politika," povedal Herzog moderátorke Kristen Welkerovej.

Mesiac po vpáde militantov z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas do Izraela, čo viedlo k izraelskej invázii do Pásma Gazy, celkový počet obetí na oboch stranách presiahol 24-tisíc, z toho väčšina v Pásme Gazy. Aj keď tam boje ustávajú, nie je jasné, aká bude budúcnosť Pásma Gazy ani samotného Izraela. Niektorí členovia izraelskej vlády navrhli, aby súčasťou riešenia bol odsun veľkej časti palestínskeho obyvateľstva z Pásma Gazy.

Podľa USA je táto myšlienka neprijateľná

Spojené štáty uviedli, že táto myšlienka je neprijateľná. "Spojené štáty odmietajú nedávne vyhlásenia izraelských ministrov Becalela Smotriča a Itamara Ben Gviru, ktorí obhajujú presídlenie Palestínčanov mimo Pásma Gazy. Táto rétorika je poburujúca a nezodpovedná," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA.

Herzog v nedeľu uviedol, že svet by mal mať na pamäti, čím si Izrael v uplynulých mesiacoch prešiel, a spomenul rukojemníkov, z ktorých viac ako 100 je stále zadržiavaných. "Mali by sme však pamätať na národnú psychiku. Už tri mesiace máme hlbokú traumu. Videli sme veľa agónie, bolesti a smútku," povedal Herzog. "Náš národ smúti, je znepokojený, trápi sa a my robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme týchto rukojemníkov priviedli späť," zakončil izraelský prezident.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaPásmo GazyHamaas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu