Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA potopili tri plavidlá húsíov, ktoré útočili na loď v Červenom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Helikoptéry amerického vojenského námorníctva potopili tri plavidlá jemenských povstalcov, tzv. húsíov, ktoré zaútočili na kontajnerovú loď v Červenom mori. Oznámila to v nedeľu americká armáda. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) na sociálnej sieti X oznámilo, že v nedeľu o 6.30 h miestneho času (4.30 h SEČ) kontajnerová loď Maersk Hangzhou vyslala druhé volanie o pomoc v priebehu necelých 24 hodín a hlásila, že na ňu útočia štyri člny húsíov. Posádky člnov na loď spustili paľbu, priblížili sa k nej na vzdialenosť 20 metrov a pokúsili sa dostať na jej palubu. Ozbrojený sprievod tejto lode paľbu opätoval.

Americké helikoptéry z lietadlovej lode USS Eisenhower a torpédoborca USS Gravely reagovali na núdzové volanie lode a počas nasadenia na nich húsíjské člny začali strieľať. "Helikoptéry amerického vojenského námorníctva v sebaobrane paľbu opätovali, potopili tri zo štyroch člnov a zabili ich posádky," píše CENTCOM. Štvrtý čln z miesta incidentu ušiel. USA nezaznamenali žiadne zranenia a ani škody na vybavení.

Pomáhali kontajnerovej lodi

USS Gravely už v sobotu zostrelil dve protilodné strely odpálené z územia Jemenu smerom na lode plaviace sa v oblasti Červeného mora. Gravely a ďalší torpédoborec USS Laboon v tom čase pomáhali kontajnerovej lodi Maersk Hangzhou, ktorú predtým údajne zasiahla raketa. Oba torpédoborce sú súčasťou útočnej skupiny lietadlovej lode USS Eisenhower.

Jemenskí povstalci húsíovia opakovane útočia na plavidlá na dôležitej plavebnej trase v Červenom mori a tvrdia, že to robia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas. Húsíovia tvrdia, že cielia len na plavidlá, ktoré majú nejakú súvislosť s Izraelom alebo Izraelčanmi.

Útoky ohrozujú kľúčovú plavebnú trasu, ktorou sa prepravuje 12 percent svetového obchodu. Situácia donútila Spojené štáty vytvoriť tento mesiac mnohonárodnú námornú misiu, ktorá chráni lodnú dopravu v Červenom mori.

Viac o téme: LoďUSAČierne moreHúsiovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu