Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MIMORIADNE Spojenci na čele s USA zaútočili na húsíjských teroristov v Jemene: Irán, Rusko aj Čína reagujú

Ozbrojené sily Spojených štátov a Británie zostrelili nad Červeným morom dve desiatky dronov a rakiet vypálených jemenskými húsíjmi.
Ozbrojené sily Spojených štátov a Británie zostrelili nad Červeným morom dve desiatky dronov a rakiet vypálených jemenskými húsíjmi. (Zdroj: TASR/AP/Ministry of Defence)

WASHINGTON - Spojené štáty a Británia začali vo štvrtok vykonávať masívne údery proti desiatkam cieľom v Jemene, ktoré sú spojené s tamojšími Iránom podporovanými húsíjskými povstalcami. Pre agentúru Reuters to potvrdili štyria americkí predstavitelia. Údery na vojenské pozície povstalcov v Jemene zabili päť šiitskych povstalcov a ďalších šesť zranili, napísali povstalci na sieti X. Sľúbili tiež, že akcia nezostane nepotrestaná. Povstalci tiež uviedli, že v útokoch na obchodné lode v Červenom mori budú pokračovať.

Ide o prvé odvetné údery proti jemenským povstalcom húsíom, ktorí od novembra útočia raketami a dronmi na lodnú dopravu v Červenom mori. Húsíovia, ktorí majú pod kontrolou väčšinu územia Jemenu, tvrdia, že tak konajú zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas.

archívne video

Izraelskí vojaci objavili tunelové šachty Hamasu (Zdroj: X/ Israel Defense Forces)

Do operácie americkej a britskej armády v Jemene sú zapojené stíhačky, ponorka aj vojnové lode, z ktorých boli vypálené strely Tomahawk, uviedli pre Reuters nemenované zdroje s tým, že oficiálne vyhlásenie by malo byť zverejnené čoskoro. Medzi vojenské ciele patrili logistické uzly, systémy protivzdušnej obrany a miesta skladovania a odpaľovania zbraní, píše agentúra AP s odvolaním sa na niekoľko nemenovaných predstaviteľov USA.

Údery podporili aj Austrália, Kanada, Bahrajn a Holandsko

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že údery proti húsíom v Jemene podporili aj Austrália, Kanada, Bahrajn a Holandsko. Spravodajcovia AP v piatok skoro ráno informovali o štyroch výbuchoch v Saná, hlavnom meste Jemenu. Svedkovia hlásili päť explózií aj v prístavnom meste Hudajdá. Údery USA a Británie medzičasom podľa Reuters potvrdil aj húsíjský predstaviteľ. Popredný predstaviteľ jemenských húsíjských povstalcov Muhammad Alí al-Húsí vo štvrtok varoval, že akýkoľvek útok zo strany USA na ich pozície v Jemene vyvolá tvrdú vojenskú reakciu.

Washington predtým tvrdil, že húsíovia vypálili balistickú strelu na medzinárodné námorné trasy v Adenskom zálive. Podľa Reuters išlo o 27. útok týchto povstalcov od 19. novembra. Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) prijala v stredu rezolúciu, v ktorej odsúdila útoky jemenských húsíjských povstalcov na obchodné lode v Červenom mori a vyzvala na ich okamžité zastavenie. Rezolúciu podporilo 11 krajín, hlasovania sa zdržali Rusko, Čína, Alžírsko a Mozambik.

Irán reaguje

Iránske ministerstvo zahraničných vecí v piatok odsúdilo útoky Spojených štátov a Británie voči húsíjským povstalcom v Jemene. Teherán upozornil, že tento krok podnieti "neistotu a nestabilitu" v regióne.

"Dôrazne odsudzujeme vojenské útoky, ktoré dnes ráno uskutočnili Spojené štáty a Spojené kráľovstvo na niekoľko miest v Jemene... Tieto útoky sú jasným porušením suverenity a územnej celistvosti Jemenu," uviedol hovorca iránskej diplomacie Násir Kanání.

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že letecké údery USA a Británie na pozície húsíjských povstalcov v Jemene boli obranou akciou. Zároveň varoval pred ďalšími opatreniami, ak húsíovia budú pokračovať v útokoch na lode v Červenom mori.

Rusko chce stretnutie Bezpečnostnej rady OSN

Rusko oznámilo, že na piatok požiadalo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) kvôli útokom USA a Veľkej Británie v Jemene. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Rusko požiadalo na 12. januára o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s útokmi Spojených štátov a Británie v Jemene," oznámila Stála misia Ruska pri OSN.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v piatok na sociálnej sieti Telegram odsúdila útoky USA a Británie v Jemene. Uviedla, že ide "o ďalší príklad prekrúcania rezolúcií BR OSN a úplného ignorovania medzinárodného práva" s cieľom eskalovať situáciu v regióne a dosiahnuť tak vlastné "deštruktívne ciele".

Spojené štáty a Británia podnikli zo vzduchu a mora údery na ciele húsíjskych povstalcom v Jemene v reakcii na opakované útoky povstalcov na plavidlá v Červenom mori. Iránom podporovaní húsíovia kontrolujú väčšinu územia Jemenu. Tvrdia, že na lode útočia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas.

Hovorca húsíjov uviedol, že neexistuje nijaké opodstatnenie pre americko-britské útoky a hnutie sa bude naďalej pri útokoch zameriavať na lode smerujúce do Izraela.

Podľa libanonského šiitskeho hnutia Hizballáh tiež podporovaného Teheránom "americká agresia znovu potvrdzuje, že USA sú partnerom sionistického nepriateľa v páchaní tragédií a masakrov v pásme Gazy a regiónu".

Reakcia Číny

Čína v piatok vyzvala všetky strany konfliktu v Jemene na zdržanlivosť, aby nedošlo k jeho rozšíreniu. Urobila tak po náletoch USA a Veľkej Británie proti húsíjským cieľom v Jemene. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

"Čína je znepokojená eskaláciou napätia v Červenom mori," vyhlásila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. "Vyzývame všetky strany zapojené do konfliktu na zachovanie pokoja a zdržanlivosti, aby nedošlo k jeho rozšíreniu," dodala.

Spojené štáty a Británia podnikli zo vzduchu a mora údery na ciele húsíjskych povstalcov v Jemene ako reakciu na ich opakované útoky na plavidlá v Červenom mori. Húsíovia tvrdia, že na lode útočia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas.

Hovorca húsíjov uviedol, že neexistuje nijaké opodstatnenie pre americko-britské útoky a hnutie sa bude naďalej pri útokoch zameriavať na lode smerujúce do Izraela.

Tesla prerušuje výrobu

Berlínska továreň americkej automobilky Tesla od 29. januára na dva týždne zastaví väčšinu výroby, chýbajú jej diely. Podľa agentúry DPA o tom vo štvrtok večer informoval americký výrobca elektromobilov. Dôvodom odstávky je narušenie dodávateľských reťazcov kvôli útokom jemenských povstalcov podporovaných Iránom v Červenom mori.

"Kvôli chýbajúcim dielom sme nútení v období od 29. januára do 11. februára výrobu automobilov v gigafactore Berlin-Brandenburg s výnimkou niektorých úsekov zastaviť," informovala Tesla vo vyhlásení. "Od 12. februára bude výroba v plnom rozsahu obnovená," dodala. Agentúra Reuters píše, že Tesla je prvou firmou, ktorá informovala o prerušení produkcie kvôli situácii v Červenom mori. Ďalšie spoločnosti vrátane čínskej automobilky Geely alebo švédskej nábytkárskej firmy Ikea varovali pred oneskorením dodávok.

Tesla vysvetlila, že napätie v Červenom mori a s ním spojené preloženie námorných ciest medzi Áziou a Európou cez mys Dobrej nádeje majú vplyv aj na jej továreň pri Berlíne. "Kvôli výrazne dlhším časom na dopravu vzniká medzera v dodávateľských reťazcoch," doplnila firma.

Viac o téme: úderyUSABritániaJemenHúsíjskí povstalci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu