Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Smutná správa: Zomrel bývalý nemecký minister financií

Wolfgang Schäuble
Wolfgang Schäuble (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Vo veku 81 rokov zomrel v utorok večer nemecký politik Wolfgang Schäuble, ktorý pomohol vyrokovať zjednotenie Nemecka v roku 1990 a ako minister financií bol ústrednou postavou v snahe vytiahnuť eurozónu z dlhovej krízy. Oznámila to v stredu jeho rodina, informuje agentúra DPA a AP.

Schäuble, člen nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), bol najdlhšie pôsobiacim poslancom Spolkového snemu (od roku 1972 do svojej smrti). Počas svojej politickej kariéry bol ministrom vnútra a financií a v rokoch 2017 až 2021 aj predsedom Bundestagu.

archívne video

Na Česko a Nemecko sa valia extrémne silné búrky: Vydané najvyššie výstrahy! Čo hrozí Slovensku? (Zdroj: Facebook / Český hydrometeorologický ústav)

Na post ministra financií vo vláde exkancelárky Angely Merkelovej zasadol v októbri 2009 krátko pred odhalením o narastajúcom rozpočtovom deficite Grécka, ktoré odštartovalo dlhovú krízu v eurozóne, ohrozujúcu svetový finančný poriadok.

Schäuble bol zástancom väčšej európskej jednoty a pomohol viesť dlhoročné úsilie zamerané na hlbšiu integráciu a prísnejšie pravidlá. Od roku 1990 bol Schäuble trvale pripútaný na vozík v dôsledku poškodenia miechy, ktoré utrpel pri streľbe duševne chorého útočníka.

Viac o téme: KrízaMinister financiíNemeckoWolfgang SchäubleEurozóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu